torstai 27. kesäkuuta 2019

Näissä synnytystalkoissa on toisinaan huonot eväät. Ajatuksia keskenmenosta, abortista ja neuvolasta

Jokainen lisääntyvä perhe osallistuu tavallaan maamme synnytystalkoisiin, halusi tai ei. Yhteiskuntamme kannaltahan jokainen tähän maahan syntyvä pieni kansalainen on hyvin haluttu ja hartaudella odotettu, sillä on kyse kuitenkin tulevista veronmaksajistamme. Jotta kaikki tämä voi jatkua, vauvoja tarvitaan.


Syntyvyys on edelleen laskussa. Luulisi, että yhteiskuntamme puolelta asiat olisi optimoitu niin, että äitejä ja tulevia äitejä tuettaisiin, koska vauvat ovat hyvin tervetulleita syntyvyyttä nostamaan. Tokihan maassamme on verovaroin kustannettu vapaaehtoinen neuvolajärjestelmä, sekä lapsilisät. Muutoin tuntuukin, että monen asian kanssa saa olla aika yksin.


Välittämistä, huolenpitoa vai tungettelua?


Neuvolasta usein ensimmäisenä kysytään,  oliko raskaus toivottu vai vahinko. Etenkin, jos on lapsia pienillä ikäeroilla tai jos olet hyvin nuori. Perheenäidit kun kuulemma tekevät eniten abortteja Suomessa. Siltikin kaikkien kolmen raskauteni kohdalla tämä kysymys on tuntunut jotenkin pysäyttävältä. Että aivan kun soittelisin neuvolaan, jos en olisi aikeissa pitää tätä lasta. Mutta toki edustan vain toista puolta asiasta.

Jos taas puolestaan aiot tehdä abortin ja varaat sitä varten ajan, ei sairaalassa sinulta varmistella, oletko aivan varma asiasta, kartoiteta tilannettasi ja koiteta löytää tukea tilanteeseen, joka tuntuu mahdottomalta. Miksi ei? Juuri silloin moni tarvitsisi tukea kipeästi. Ajatellaan kai, että koska on oikeus abortoida, niin asiaan ei saa puuttua. Ja ei, suurimmaksi osaksi ei ole kyseessä raiskauksen uhritkaan, ne ovat onneksi hyvin pieni osuus. Heistä jos kenestä pitäisi välittää ja tarjota huolenpitoa.

Oikeanlainen puuttuminen on kuitenkin myös välittämistä ja toivon etsimistä niille, joilta se on hukassa. Olen kuullut useammalta äidiltä kokemuksia näistäkin tilanteista, kun sitä olisi toivonut, että edes yksi olisi kyseenalaistanut. Abortti on monille valtava taakka kantaa, eikä siitä etukäteen kuule, kuinka sen kanssa matkaa koko elämänsä, eikä suinkaan jätä taakseen.

Miksi saa epäillä äitien halukkuutta pitää lasta tai jaksaa uuden vauvan kanssa, mutta ei saa epäillä halukkuutta aborttiin?



Keskenmenosi kanssa olet lopulta aika yksin


Nyt keskenmenon kokeneena minulla on herännyt paljon ajatuksia myös tästä puolesta. Siitä, kuinka yksin jää terveydenhuollon puolelta. Aika paljon keskenmenoihin tuntuu yleisesti liittyvän odottelua, huolta ja stressiä. Ehkä pelkoakin. Keskenmenoihin ei näytä olevan hoitopolkua, joka olisi joka kunnassa samanlainen. Näinhän on myös synnytysten osalta, käytännöt vaihtelevat joka paikassa. Ei siis ole mitenkään mahdollista, että kaikki toiminta pohjaisi "tutkittuun tietoon". Osa edustaa tyyliä "näin meillä on nämä hoidettu".

Oma keskenmenoni sattui niin sanotusti onnellisten tähtien alla. Koska keskenmeno oli verinen ja raju ja viikkoja niin paljon, pääsin naistentautien päivystykseen, jossa mm. ultrattiin tilannetta. Olisi ollut aika kauheaa siinä tilanteessa jäädä vaan arvailemaan kotiin. Monessa paikassa se on kuitenkin ainoa vaihtoehto. Juuri tuo epätietoisuus on ainoa kaveri, joka naisille annetaan. Ei vastauksia, tutkimuksia, lääkäriaikaa, ultrausta, labroja, sisätutkimusta tai välttämättä edes kahta myötätuntoista sanaa; olen pahoillani. Kaikki tosin niitä eivät kaipaakaan, mutta olisi edes jotain, mistä kieltäytyä. Joskus riittää sekin, että tukea on tarjottu.






Mä olen onnellinen mun ultrauksista ja jopa siitä hemoglobiinin mittauksestakin. Siitä, että niiden kautta sai nopeita vastauksia omasta tilanteestaan, eikä siksi suurempaa huolta päässyt syntymään. Ihan alkuun kyllä mietinkin paljon, että onko niin suuri veren ja hyytymien määrä ihan normaalia, kun vauva ja istukka yms olivat jo kuitenkin poistuneet. Eihän minulla olllut mitään aiempaa tietoa keskenmenoista, eikä kukaan niistä kertonut

Se, että keskenmenot ovat yleisiä, ei poista sen olevan suuri ja surullinen tapahtuma, johon liittyy myös paljon terveyteen liittyviä seikkoja, mahdollisia pulmiakin. 


Harmi,  että meillä muutto ja sen myötä paikkakunnan vaihdos sattui mulla tähän väliin. Aiemmalla paikkakunnalla mulle kerrottiin, että neljän viikon päästä keskenmenosta otettaisiin labrat, hb ja ultrattaisiin varmuudeksi. Uudella paikkakunnalla en sitten saanutkaan muuta, kuin raskaushormonin mittauksen labrassa, saatesanoin "suhun ollaan yhteydessä vain, jos kaikki ei ole ok". Eli lisää odottelua. Sen hemoglobiinin menen varmaan mittauttamaan avoneuvolassa, koska olisihan se ihan hyvä tietää, alkaako se nousemaan.

Kaikissa kunnissa ei saa kuulemma edes tätä raskaushormonin mittausta, vaan naiset ovat vain kotona tehtävien raskaustestejen varassa. Ihan pöyristyttävää. Vaikka juu, kyllähän ne useimmiten ovat oikeassa, mutta eivät aina. Ideaalimaailmassa keskenmenon jälkeen mitattaisiin aina myös ferritiinit ja otettaisiin laaja hormonipaneeli, jotta tiedettäisiin oikeasti missä mennään.

Aika huonot eväät näissä synnytystalkoissa tällä erää. Kuitenkin suurin osa keskenmenon kokeneista on niitä äitejä, joille elävä lapsi olisi ollut enemmän kuin toivottu. Meitä, jotka tulevat yrittämään uutta raskautta. Synnytystalkoopotentiaalia siis. Luulisi, että silloin olisi varauduttu myös paremmilla eväillä. 




Voi jospa resursseja olisi jakaa niin, että myös keskenmenoissa kaikissa kunnissa saisi tukea tilanteeseen. Autettaisiin niin, että äidit olisivat nopeammin fyysisesti valmiita ja henkisesti halukkaita yrittämään uudestaan. Se olisi kauaskantoista toimintaa syntyvyyden hyväksi.

Keskenmeno kuitenkin kertoo hyvin vahvasti siitä, että nyt kaikki ei ole tai ollut hyvin. Kahdessa ensimmäisessä raskaudessani en ole kaikkia neuvolakäyntejä tai tutkimuksia tarvinnut, koska kaikki on ollut hyvin. Osa niitä kuitenkin tarvitsee, ja onneksi palvelut toimivat hyvin siltä osin pääasiassa.

Ristiriitaista on kuitenkin se, että synnytyksen jälkeisessä jälkitarkastuksessa monessa kunnassa painostetaan sisätutkimukseen, vaikka se ei ole Kelan mukaan edes pakollinen. Voisikin vähän liioitellen sanoa, että kamoon, se on jo pullauttanut lapsen, antakaa sen olla. Sitten taas keskenmenon jälkeen et välttämättä saa palveluita, vaikka haluaisit. Jäät nuolemaan omia haavojasi. Että sen kerran elämässä kun mä haluaisin sitä ronkkimista, niin silloin sitä ei saa.

Ainahan voi toki mennä yksityiselle. Rahalla saa aika monia kivoja asioita. Reilua hyvinvointiyhteiskunnassa? Ei.

Sinällään olo on kuitenkin positiivinen, sillä meillä ihmisillä on suu millä puhua, ja näppis millä kirjoittaa. Katsotaan ja viedään asioita eteeenpäin. Synnytyskulttuurissakin on menty paljon eteenpäin, myös muissa naisiin liittyvissä asioissa se on mahdollista.




Hyppää arkeen ja arjen ajatuksiin mukaan Instagramissa @iloelolaura

11 kommenttia:

  1. Kyllä haluaisin vähän myt korjata ajatuksiasiasi abortista. Joudut perustelemaan, kertomaan, ja kyllä minulta kysyttiin että oletko nyt aivan varma. Että ei sekään ole vain, että sinne lääkäriin mennään "tahdon abortin" "okei"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittamani perustuu kuulemiini kokemuksiin. Hienoa, jos kanssasi on asiallisesti käyty kaikki vaihtoehdot läpi ja keskusteltu. Valitettavasti kaikilla ei ole näin.

      Poista
  2. Hei! Omakohtainen kokemukseni abortin suhteen; terkkarissa keskustelin pitkään terveydenhoitajan kanssa ja kartoitettiin tilannetta. Seuraavaksi lääkärin pakeille ja taas keskusteltiin ja halutiin varmistua päätöksestä. Vaihtoehtoja punnittiin. Sitten sairaalassa uudelleen, sairaanhoitajan kanssa juttutuokio ja uuden lääkärin kanssa ennen toimenpidettä. Että kyllä keskustelua riitti ja moniportaisesti haluttiin varmistua päätöksestä. Terkkarista tarjottiin vielä tmp:n jälkeen psykologille aikaa, jos haluaisin keskustella tuntemuksista. Ja itse en ollut mitenkään epävarma, vaan hyvinkin tietoinen mitä olin tekemässä ja millaiset seuraukset päätökselläni on. En koe, että asia seuraisi minua. 12v on jo kulunut, mutta kertaakaan en ole katunut tai ahdistunut. Pohdin asiaa riittävästi ennen varsinaista toimenpidettä. Eli olen kanssasi hieman eri mieltä, mutta varmaan itsekin huomaat, ettei kannata liikaa yleistää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kokemuksestasi. On hienoa, että olet saanut oikeita kohtaamisia hoitopolullasi aborttitilanteessa. Kuten varmasti tiedätkin, siinä kuin oma kirjoituksenikaan ei ole kuin osatotuus asiasta, ei valitettavasti kaikilla mene asiat niin "putkeen" kuin omassa abortissasi.

      En kuitenkaan mielestäni yleistänyt, kun kirjoitin, että abortti on monille suuri taakka kantaa. En sanonut, että se sitä olisi kaikille.

      Poista
    2. Yleistyksellä tarkoitin lähinnä tätä:
      "Jos taas puolestaan aiot tehdä abortin ja varaat sitä varten ajan, ei sairaalassa sinulta varmistella, oletko aivan varma asiasta, kartoiteta tilannettasi ja koiteta löytää tukea tilanteeseen."
      Sen toki ymmärrän, että jotkut kokevat abortin ahdistavana ja ikuisena taakkana, mikä onkin äärettömän surullista. Omalla kommentillani halusin ensisijaisesti ottaa kantaa tuohon, etteikö aborttia joutuisi perustelemaan tai kukaan terveydenhuollossa pyrkisi vaihtoehdoista keskustelemaan. Tässä voi olla paljonkin aluekohtaisia eroja tai voi riippua ammattilaisten vuorovaikutustaidoista. Halusin tuoda esiin oman kokemukseni juuri siitä syystä, ettei ammattilaisista saisi myöskään väärää käsitystä asian suhteen. Itse tekstin lukiessani koin sinun siis tässä kohtaa yleistäneen.

      Poista
  3. Karmaiseva ajatus että yhteiskunnassa satsattaisiin enemmän resursseja aborttia hakevien naisten ympäri puhumiseen. Samalla vaivalla ne resurssit käyttäisi vaikka maksuttomaan ehkäisyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luepa teksti vielä uudestaan :) En puhunut ympäri puhumisesta, vaan tukemisesta. Osa abortin tekijöistä kokevat tilanteen toivottomaksi, ja ovat asian kanssa yksin. Mutta totta, maksuton ehkäisy on kyllä hyvä asia. Toisaalta taas jos puhutaan hormoniehkäisystä, tulee siinä paljon muitakin ongelmia kuvaan.

      Poista
  4. Hyviä ajatuksia ja huomioita, osa aika samanlaisia itselläkin. Musta on tosi kiva, kun uskallat ja aluat kirjoittaa näistä, tavallaan aika hankalistakin aiheista. Kiitos siitä ja tsemppiä sulle ♥

    VastaaPoista
  5. Jotta ihmisiä saataisiin synnytystalkoisiin, olisi lapsettomuushoitoihin resurssien lisäys ja hoitoon pääsemisen kriteerien höllennys erittäin suuri asia. Tällä hetkellä kun parille tuetaan hoidoilla 2 yhteistä lasta, vaikka varmasti moni hoidoilla lapsensa saava haluaisi suuremman perheen. Itseni mukaan lukien. Tuntuu aika pahalta sitten kuulla kehutuksia ryhtyä synnytystalkoisiin, kun samalla yhteiskunta vie minulta sen mahdollisuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, oon niin samaa mieltä! Just se, että miksei kunnolla tueta niitä, joilla lisääntyminen ois toiveissa.

      <3

      Poista