keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Minun Doulani

Nykyään puhutaan koko ajan enemmän doulista, synnyttäjän tukihenkilöstä, "palvelijasta". On myös tutkimuksia, joiden mukaan doulan tuki synnytyksessä mm. lyhentää synnytystä sekä pienentää riskiä lääketieteellisille toimenpiteille.

Doulia löytyy niin vapaaehtoispohjalta, kuin ammattilaisiakin. Osaamisissa on aika laaja kirjo, mutta useimmiten taitaa olla niin, että ammattidoulat ovat pääsääntoisesti aika paljon kouluttaneet itseään asian tiimoilta, ja vapaaehtoisilla doulilla omakustantaiset koulutukset ovat sitten vähän harvemmassa. Esim. erilaiset, täydentävät kivunlievityskeinot, hieronta, asentohoidot, spinning babies  yms yms.

Meillä Lappeenrannassa ei taida tällä hetkeä toimia yhtään ammattidoulaa, mutta vapaaehtoisdoulia on ensi- ja turvakodin toimesta. Tai ainakaan en ole kuullut/löytänyt ammattidoulia täältä :) Saa huutaa hep, jos omaa toisenlaista tietoa! 
Minulla oli esikoisen synnytyksessä mukana miehen lisäksi doula, ammattisellainen. Koin, että doulan läsnäolo oli tärkeä, sillä oli minulle ja kokemukselleni suuri merkitys. Doula oli ennestään tuttu, ja ns. pelisäännöt ja toiveet kävimme tarkasti läpi. Doulan kanssa oltiin ensin kotona pitkä aika, koska sairaalaan oli tarkoitus mennä vain ns. ponnistamaan.


Minun Doulani

loi ihanaa, positiivista tunnelmaa
luottamusta
keksi tekemistä odottelun keskelle
kannusti
tsemppasi
kuunteli
ehdotti keinoja
loi keinoja
hieroi
painoi akupisteitä
teki ruokaa
auttoi rebozolla
muistutti
guashasi
antoi rauhan
oli läsnä
toi voimia
piti puolia
oli tukena
otti kuvia
osasi
uskoi
luotti

Jotta minäkin
osasin,
uskoin,
luotin,
jaksoin vielä.

Ja kuitenkin, tuki myös miestä hänen tärkeässä roolissaan.

Oli osa hienoa hetkeä. Hyvä synnytyskokemus. Minun omani. Ilman häntä se olisi todennäköisesti ollut hyvin erilainen.


Toki voin sanoa, että olin itsekin valmistautunut synnytykseen.  Lukenut,  perehtynyt normaaliin fysiologiseen synnytykseen, käynyt kursseja, opetellut ja sisäistänyt lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, miettinyt asentohoitoja, lantioon tilaa tekeviä asentoja, rentoutumismenetelmiä jne. Eli miettinyt erilaisia tilanteita synnytyksessä. MUTTA. Ilman doulaa, en tiedä, oltaisko samanlaiseen kokemukseen päästy. Ja koska juu, siinä tilanteessa ei välttämättä itselle muistu mieleen ne kaikki opetellut apukonstit.

Luulen, että miun omalla kohdalla ilman doulaa  ongelmana olisi voinut olla luottamuksen puute tilanteeseen, pelko siitä, että joutuu rutiinitoimenpiteiden "uhriksi", että omat toiveet eivät tule kuulluksi jne. Eli toisin sanoen, että synnytys hidastuu/pysähtyy, koska omat keho ja mieli laittaa vastaan, jolloin synnytyshormonit ei pääse virtaamaan ja edistämään synnytystä.

Vaikkakin, moni asia kuitenkin oli niin sisäistetty, että synnytyksen aikana minua ei epäilyttänyt esimerkiksi lääkkeetön kivunlievitysvalintani. Ja sitten taas toisaalta, voinko sanoa, kun en ole synnyttänyt ilman doulaa. Koska jos yllämainitut olisi toteutuneet, niin silloin olisi voinut joutua päättämään omia toiveita ja periaatteita vastaan, jos ihan oikeasti keho ja mieli eivät olisi suostuneet toimimaan yhdessä.

Mutta sen sijaan sain rauhallisen tilanteen, oman synnytyskuplan. Kiitos siitä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti