sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Pelottava Pikku Kakkonen -Lastenohjelmien ikärajoista


Lastenohjelmanoviisi


Olen aika uusi näissä lastenohjelmakuvioissa. Esikoinen on vasta 2,5-vuotias, joten meillä ei ole vielä kovin kauaa katseltu lastenohjelmia. Sen vuoksi itselläni ei olekaan vielä suurempaa kokemusta lastenohjelmien tooodella laajasta kirjosta. Lastenohjelmia meillä ei katsella aivan joka päivä, mutta useampi kerta viikossa kuitenkin.

Ikärajasuositukset katson aina tarkasti, ja niitä meillä noudatetaankin. Niitähän löytyykin lastenohjlemista vain kahta kastia, 7 tai S. Ne kun yleensä kertovat ainakin sen verran, että 7-merkkisessä on elementtejä, jotka ei välttämättä ole pienimmille sopivia. Mahdollisesti jänniä tai hurjia juttuja. Meillä katsellaan niitä S niinkuin sallittu-ohjelmia. Toisinaan lapsi katselee niitä itsekseen, kun minä puuhailen kotihommia, ja toisinaan niitä katsellaan yhdessä. 

On ehkä ollut naiivia itseltäni ajatella, että kaikki sallitut ohjelmat oikeasti sopivat kaikille, pienelle lapsellekin. Kaksivuotias on kuitenkin vielä niin kovin pieni loppujen lopuksi, vaikka se välillä itseltä unohtuukin. Ja onhan kaksivuotiaissakin erilaisia, joillekin kaikki voi sopia, mutta meillä on huomattu, että meidän tyypille kaikki eivät sovi.

Vuosi sitten


Hurjat ja kurjat jutut ohjelmissa


Eräänä päivänä oltiin katsomassa lapsosen kanssa aamun kesyjä ohjelmia, kun ohjelmissa olikin vuorossa pelottavaa vampyyrijahtia taskulamppujen kera. Lapsesta huomasi, että nyt on vähän liian jännää menoa. Möh. Vaihdettiin äkkiä toiselle kanavalle, josta kaikeksi onneksi tuli samaan aikaan ihan leppoisan oloinen ohjelma. Edellisen kerran, kun jotain vastaavaa oli, rupesi lapsoseni juttelemaan että "äiti minä pelkään pimeää!" Sitä on meillä välillä toisteltu sen jälkeen. Eiiiih.

Myös omat lapsuuden lempparit, ponit, eivät olleetkaan telkkarissa nykypäivänä yhtä kesyjä kuin silloin muinoin. Ulkonäön lisäksi myös niiden jutut olivat muuttuneet kovasti, eivätkä välttämättä parempaan suuntaan. 

Lasten ikilemppari Kaapo taas opetti lapselleni, että ruoasta voi myös sanoa esimerkiksi, että hyi yök! Voi Kaapo minkä teit! Sitä on meillä sen jälkeen toisteltu. En henkilökohtaisesti kaivannut yhtään noita "hyihyi hyiii hyiii"-juttuja, että kiitos vaan! 


Ehkä me katsotaan jatkossa vain superkesyjä jaksoja?


Ehkä me vaan tyydytään jatkossa valitsemaan Areenasta itse jotain varmasti, supervarmasti kesyjä juttuja, itseaiheutetut painajaiset lapsoselle ei nyt ollut se juttu, mikä on hakusessa. Olispa lastenohjelmien sisältö yhtä helppo tsekata kuin kirjojen!

Ja eeeeei, en minä ylireagoi (paitsi ehkä tuossa Kaapo-jutussa ;) ). Kyse kuitenkin lapsen tunne-elämästä. Maailmalta ei voi lasta sulkea, eikä tynnyrissä kasvattaa, mutta joiltakin asioilta voi onneksi suojella lasta, ainakin vielä tässä vaiheessa ja juurikin ikätason ja lapsen kykyjen mukaisesti.


Me varmaan katsotaan jatkossa vain Teletappeja ja "Nalle apina ankkaa" kunnes tyyppi täyttää viisi..

Mikä muilla on ajatus lastenohjelmien suhteen?6 kommenttia:

 1. Meillä katsellaan kyllä ihan säännöllisesti lastenohjelmia, mutta onneksi varsinkin Areenasta ja myös Netflixistä valitsemalla voi löytää aika kivoja ohjelmia. Eniten harmittaa, että lapsi on kovin ihastunut Youtuben "leluanimaatioihin", joissa ei mielestäni ole lainkaan sisältöä ja toiseksi pelkään, että siellä pomppaakin silmille oikeasti pelottavia, lastenohjelmiksi naamioituja juttuja. Onneksi viime aikoina on muut ohjelmat kelvanneet.

  Mutta ei ole tosiaan yksinkertaista aina valita noita ohjelmia,kun välillä osuukin hyvässä ohjelmassa tyhmää sisältöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä kans jotkut ohjelmat on ihan pöljiä, vaikkei niissä muuten vikaa oliskaan. Mutta onnneks tosiaan löytyy jokunen niitä ihan hyviäkin ohjelmia :)

   Poista
 2. Meillä lapset katsoo lähinnä Pikku Kakkosen ohjelmia Areenasta. Youtubea meillä ei katsota. Mitään tiettyä ruutuaikaa meillä ei ole nimetty, mutta aika usein tuo Areena- aikakin tulee skipattua kun paljon muutakin mielenkiintoista tekemistä löytyy. Mä oon aika tarkka ikärajoista ja ohjelman sisällöstä. Voihan niistä oppia hyviä asioita ja saada ideoita leikkeihin, mutta tosiaan paljon muutakin voi oppia tai vastaan tulla jotain pelottavaakin. Koska Areenassa tuo sisältö on mun mielestä melko hyvin valikoitua, ei sitä tarvi juurikaan seuloa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lähinnä Pikku Kakkosta katsellaan, ja sitten areenasta jo tutuksi tulleita ohjelmia. Muutaman kanssa vaan käynyt nuo pelottavat yllärit, mutta muutoin ne on ihan hyviä olleet :)

   Poista
 3. Meillä Ellu on aika herkkis näiden suhteen, vasta viime vuonna katsottiin ekat prinsessaelokuvat kun tyttö oli 4vee,ja nykyäänkin katsotaan vain Ylen lastenohjelmia, muumeja ja Maisaa/Ti-Tiä/ Pipsa Possua (joita siis näytetään joskus Veenulle viihdykkeeksi, mutta Ellu on se innokkaampi yleisö :D) Aikuisen kainalossa on hyvillä mielin katsonut esim. Frozenin, mutta ei itse pyydä tuollaisia, missä on vähänkin jännitystä.

  Jotkut My little pony - hommat ovat kyllä aika omituisia, mutta niitä meillä on katsottu. Tosin vain dvd:iltä, että olen saanut lukea jaksojen kuvaukset etukäteen ja olen sitten ostanut pari sellaista, mitkä käsittelevät ystävänä olemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kans, että itsekin pienenä tykkäsin kattoa niitä "pikkuveljen ohjelmia", jotka siis ehkä oli itseäni pienemmille suunnattu :)

   Poista