tiistai 9. lokakuuta 2018

Kolmevuotiaan ruokanirsoilu ja ennakkoluulot - olethan lyhyt vaihe?
Meillä on jo jonkun aikaa eletty vaihetta, jossa lapsi on hyvin valikoiva ruokansa suhteen. Tai ainakin sen, miltä ruoka näyttää tai mitä ainesosia siihen on laitettu, sillä se ruoan maistaminen on välillä se kovin kynnyskysymys. En halua syödä! Ei ole minun makuun! Ja en tykkää tästä ruoasta, ovatkin aika yleisiä kavereita meillä ruokapäydässä näinä päivinä. Ei mun lemppareinta ruokapöytäseuraa, mutta minkäs teet. Kovin juttu tosiaankin on se maistaminen. Lapsi on kovasti mielessään saattanut päättää, että jokin ruoka on pahaa, ja silloin maistamisessa kestää ja kestää. Tiukka on kolmevuotiaan tahto, ei voi muuta sanoa! Järisyttävän vahvatahtoisesti hän koittaa pysyä päättämässään asiassa. Sumplitaan, sovitellaan ja vältetään ylimääräisiä välipaloja, että ruoka-aikaan olisi nälkä. Ja välillä se toimiikin. Ei kuitenkaan aina, valitettavasti. Ja kuitenkin ne peruselementit, joita lapsi tarvitsee jaksaakseen ja ollakseen hyväntuulinen, ovat ruoka ja uni.

Myös retkeily on ollut ihan toimiva vaihtoehto, ja etenkin se, kun kirpparilta löydettiin hänelle oma Skiphopin ruokatermari. Mikä tahansa näyttää maistuvan hyvältä, jos se on omassa termarissa. Kotona ollessa paljon apua on myös ajastimesta, joka näyttää, kauanko ruoka-aikaa on jäljellä, jotta kuvassa olevia pöytään nukahtamisia ei pääsisi tapahtumaan :D
Lapsen ruokatermaria ei ollut vielä tuolloin :)


Välillä tuntuu myös, että lihansyönti on tehnyt hänet nirsoksi, olisiko helpompaa, jos lapsi ei tietäisi jauhelihasta ja kalapuikoista mitään? Vaikka toisaalta, tällainen ennakkoluuloisuus ruokaa kohtaan on hyvin yleistä kolmevuotiaiden joukossa ylipäätään. Me ollaan sekasyöjiä, mutta syödään enemmän kasvisruokia kuin lihaa. Pavut ja linssit ovat meillä ihan arkiruokaa,  eikä ole kyse siitä, että kasvisruoat olisivat mauttomia mössöjä. Ja usein nekin maistuvat lapselle erittäin hyvin, mutta vain, jos hän ei ole ennalta päättänyt, että ruoka ei ole hänen mieleensä. Onneksi mukaviakin ruokahetkiä löytyy. Se taitaa vain olla tämä oman tahdon aika, joka haastaa meidän ruokapuuhia, ja toki eihän aina kaikki ruoka voikaan olla mieleen.Miten muiden ruokahetket sujuu samanikäisten kanssa? Arjen ruokahöpötyksiä ja muuta elämää löytyy myös instagramin puolella iloelolaura

7 kommenttia:

 1. Meillähän oli ruokailut ihan kamalia kun Veenu oli 1,5v, hän söi tosi huonosti. Se vaihe meni sitten ohi, mutta se kesti kyllä melkein puoli vuotta... Sitten syöminen parani, mutta nyt neiti Tahtoikä on jostain, oppinut sanomaan yök (!!) ja moni entinen herkku jää lautaselle. Toisaalta hän on alkanut syödä esim. kana- ja kalakeitoista myös ne lihat eikä välttele jauhelihoja vaikka makaronilaatikossa, ja onhan se ihan hyvä sekin, koska aiemmin syötiin vain ne kasvikset ympäriltä.

  Ellu oli muuten kolmen kieppeillä kun alkoi suhtautua karsaasti papuihin ja linsseihin. Pidin syynä päiväkotia, jossa hän lounaat yleensä söi eikä siellä ollut niitä tarjolla. Jossain kohtaa ne alkoivat sitten taas maistua, eli ehkä tuo olisi ohi menevää teilläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että on ohimenevää! :)
   Hassua, että teillä ollut noin perin, että juuri ne kasvikset on maistuneet! :)

   Poista
 2. Tässä joku päivä herra 6 v ilmoitti että ei aio syödä kun ruoka maistuu kakalta. Pikkuveli melkein 3 v oli tuolloin jo syömässä ja vedellyt melkein kaiken. Hän lähti samantien pöydästä ja sanoi että ruoka on pahaa. Muutaman minuutin päästä hän tuli takaisin ja söi loput. Teenkin monesti niin että otan vaivihkaa nuoremman ensin syömään kun hän pyörii muutenkin ruokaa odottamassa keittiössä. Vasta kun hän on syönyt niin huudan vanhemman syömään. Muutenkin se on sellasta showta kun ovat yhtäaikaa pöydässä, että siinä on ruokarauha kaukana. Ei aina, mutta välillä. Meillä vanhempi on se nirsoilija, jolle mikään ei kelpaa. Tänään ei esim koskenut ruokaan lainkaan vaikka oli hetkeä aikaisemmin valittanut nälkää. Välipalaa ei tule jos ei syö. Sitten tulee seuraava ateria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, tuo on kyllä sellainen asia, jota en odota innolla :D

   Poista
 3. Laittaisitko muutamia kaavisruokareseptejä tänne mitkä uppoaa teillä (usein) hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo samaa ehdottaisin!😊 Itsellä pää lyö tyhjää pojille kelpaavien kasvisruokien suhteen.

   Poista