sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Eteeriset öljyt apuna ja ilona arjessa


Sain ensimmäisen eteerisen öljyni lahjaksi yli viisi vuotta sitten. Sillon minulla ei ollut juurikaan ajatusta, että mistä ihmeen öljyistä nyt puhutaan. Nykyään olen iloinnut öljyistä monissa tilanteissa.


Tätä postausta on pyydetty tasaisin väliajoin,  usemman henkilön toimesta jo ainakin vuoden ajan. Pahoittelut! Tässä olisi nyt ensimmäinen, yleisluontoinen teksti aiheesta. Myöhemmin ehkä lisää, ainakin siitä, mitä öljyjä käytän mihinkin.Mitä eteeriset öljyt ovat?


Eteeriset öljyt saadaan kasveista. Koska öljyt ovat eristetty kasvista, ovat ne parhaimmillaan paljon tehokkaampia kuin kasvit, joista öljy on höyrytislattu, kylmäpuristettu tai uutettu. Öljyjen tarkoitus on hyvinvoinnin ja terveyden tukeminen. Laadukkaat öljyt ovat muutakin kuin vain kivoja tuoksuja.

Eteeriset öljyt eivät ole mikään uusi juttu, niitä on löytynyt faraoiden haudoista, ja vaikkapa Raamatusta löytyy useita kohtia eteerisiin öljyihin liittyen. Esimerkiksi Jeesus-vauva sai tietäjiltä lahjaksi mirhaa, joka on eteeristä öljyä. Tietäjät halusivat tuoda lahjoiksi parhaita mahdollisia asioita.

EU-alueella eteeriset öljyt luokitellaan kosmetiikaksi, eli käytettäväksi iholle ja tuoksuna. Joillakin öljyillä on lisäksi myös elintarvikelupa, ravintolisäluokitus, jolloin kyseistä öljyä voi käyttää myös sisäisesti.

Eteeristä greippiöljyä sisältävä huulirasva. Ihana!


Miten käytän eteerisiä öljyjä?


Meillä eteerisiä öljyjä on käytetty moneen. Viimeisin ja mieleenpainuvin ovat olleet hormoniongelmani. Keskenmenon jälkeen aloin käyttämään hormoneja tukevaa öljyseerumia. Kuopuksen synnytyksen jälkeen käytin öljyjä muun muuassa alapään palautumisen tueksi. Ehdottomasti käytän niitä myös seuraavassa synnytyksessä.

Muita meillä käytettyjä tapoja ovat mm. kehon puolustuksen tukeminen, paremman unen tukeminen ja ylipäätään kehon toiminnan tukeminen. Öljyjä voi käyttää niin moneen! Eri kasvien öljyjä käytetään eri tarkoituksiin.

Konkreettisesti eteerisiä öljyjä voi käyttää kolmella tapaa:


-Tuoksutellen pullosta suoraan tai diffuuserissa huoneilmaan. Diffuuseri pilkkoo öljyn ilmaan.

-Iholle laimennettuna. Öljyn laimentamisesta iholle voit lukea täältä.

-Sisäisesti. Älä käytä mitä tahansa öljyjä sisäisesti, sillä kaikkia ei ole tarkoitettu sisäiseen käyttöön (Young Livingillä sisäiseen käyttöön soveltuvat Plus-öljyt).

Jokaisella öljymerkillä on ohjeet, rajoitukset ja suositukset öljyjen käyttöön. Noudata niitä, kaikkia öljyjä ei voi käyttää samalla tavoin. Jos öljymerkki kieltää käytön jossain tietyssä tilanteessa, ohjetta kannattaa kuunnella kyseistä merkkiä käyttäessä.

Joy-öljysekoitus Young Livingiltä


Lisäksi eteerisiä öljyjä voi käyttää itsetehdyssä kosmetiikassa, siivousaineissa, pyykkietikassa ja muissa. Itse laitoin sheavoin sekaan eteeristä mandariiniöljyä ihon hyvinvointia tukemaan. Mun lemppari ihovoide tällä hetkellä.

Koen, että laadukkaista eteerisistä öljyistä on ollut ihan valtavasti hyötyä itselleni, enkä ole luopumassa niistä mistään hinnasta :)


Onko eteerisissä öljyissä eroja?


100% eteerisen öljyn nimikkeellä liikkuu hyvin eri laatuisia öljyjä. Sellaiseksi saa nimittää öljyä, jossa on oikeasti vain pieni määrä öljyä ja loput täyteainetta. On laboratorioissa kemiallisesti valmistetut öljyt (synteettiset öljyt), laimennetut/muunnellut öljyt, heikosti tislatut öljyt sekä terapeuttisen asteen eteeriset öljyt.

Kun käytetään kasvin kaikki eteeriset ainesosat, öljy on laadultaan terapeuttista ja tasapainoista. Meillä käytetään tällaisia öljyjä.

Eteerinen öljy voi olla huonolaatuista, vaikka se olisi puhdasta. Öljyn laatuun vaikuttaa mm. maaperä, sadonkorjuutapa, tislauslämpö, mikä kasvin osa tislataan, tislausvälineet, mahdolliset täyteaineet ja synteettisillä aineilla manipulointi, saman tuotteen useampi tislaus ja niin edelleen. Siksi tosiaan markkinoilla liikkuu keskenään todella eri tyyppisiä öljyjä. Kurkkaa tarkemmin täältä.

Eli kyllä, eteerisissä öljyissä on ihan valtavasti eroja. Vähän niin kuin vaikkapa vaatemerkeissä. Löytyy laadukasta, mutta myös halpaa ja huonolaatuista.

Pienet jalat odottamassa hemmotteluhoitoa :) Eteerisiä öljyjä laitetaan (laimennettuna) usein mm. jalkapohjiin ja selkärangan alueelle.

Meillä käytössä olevat öljyt


Meillä käytetään Young Livingin öljyjä. Aiemmin olen testaillut myös muutamaa muuta öljymerkkiä, ja myöhemmin etsinyt tietoa monesta eri merkistä. En aluksi ajatellut, että öljymerkeissä voisi olla suuria eroja, mutta kokeilemalla oppii. Ja tietoa etsimällä. Siksi enää itselleni eivät riitä markettien pullotetut öljyt.

Young Livingin laatukriteerit ovat tiukemmat ja tarkemmat kuin "pelkässä" luomussa. Eteerisille öljyille ei ole kansainvälisiä, yhteneviä laatukriteerejä.

Eteeristen öljyjen valmistus on tiedettä, kemiaa. Young Livingillä on kokemusta öljyistä ja kasveista yli 25 vuoden ajan. Heillä työskentelee 70 tiedemiestä. Sen lisäksi öljyt tutkitaan myös kolmannen osapuolen laboratorioissa ja tuotantoa valvotaan siemenestä sinettiin eli pullotettuun öljyyn saakka, mikä on harvinaista öljymarkkinoilla.

Monet öljyfirmoista ostavat valmiin öljyn öljymarkkinoilta, ja pullottavat sen omiin pulloihin. Suurin osa öljymerkeistä on tällaisia. Suomalaisia eteerisiä öljyjä ei ole olemassa, on vain Suomessa pullotettuja öljyjä.


Jos öljyily kiinnostaa, ota ihmeessä yhteyttä ja tule mukaan meidän öljytiimiin! Täältä löydät mun lemppariöljyt.Ovatko eteeriset öljyt sulle tuttuja?Lue lisää eteerisistä öljyistä


Öljytie - täältä löydät vinkkejä öljyilyyn, myös esim. synnytykseen ja urheiluun
Jos eteeriset öljyt mietityttävät ylipäätään, niin kurkkaapa esimerkiksi PubMed-tietokannasta hakusanalla "essential oils", aiheesta löytyy hurjasti tutkimuksia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti