torstai 29. joulukuuta 2022

Pahvisalkuista Maileg-hiirien huoneet


Tänä vuonna tein jouluksi lapsille huoneet Maileg-hiirulaisille pahvisalkkuihin. Idea pinterestistä, mahdollisimman paljon hyödynnetty kotoa ennestään löytyviä tarvikkeita. Näitä oli niin kiva tehdä! Mitähän sitä näpräisi seuraavaksi?

Tämä oli minulla useamman viikon iltaprojekti, varmaan koko joulukuun ainakin. Salahommia kun voi tehdä vain iltaisin, eikä jokaista iltaakaan voi väkerryksiin laittaa, niin kivaa kuin se olisikin.

Kaikkiin huoneisiin tuli tapetiksi kukkasia omista jemmoista. Pienin sai myös uuden lattian, koska hänen salkussaan oli kuvioitu tuo salkun sisusta. Kaikki saivat sängyn rungon, pahvista, vanhasta petarin sisuksesta ja poistoon menneistä ruskeista housuista. Peittoihin, patjoihin ja tyynyihin löytyi kankaat tyttöjen kerrossängyn päiväpeittojen jämäkankaista. Prinsessaverhot puolestaan vanhasta, rikkimenneessä tylliunelma-mekosta. 







Edellisessä postauksessa kerroinkin alkupään askarteluista, eli matosta, lipastoista, viherkasveista ja muista. Lopuksi tein vielä juhlahameet, viitat ja käsilaukut. 

Ja kyllä se tuntien työ tuli palkituksi. Hiirulaiset huoneineen saivat paljon ihastelua osakseen lapsilta, ja kyllä niillä leikittiin joulun reissussakin jo. Ja yhdessä mietittiin, mitä askarrellaan hiirille lisää. 


Ihania niistä kyllä tulikin!


maanantai 19. joulukuuta 2022

Joululahjaprojektina hiirille huoneet, osa 1


Tämä näpräilyprojekti on ollut suunnitelmissa jo pidemmän aikaa, mutta tähän asti se on jäänyt arjen jalkoihin. Eli perusmeno: jos jotain ekstraa haluaa saada aikaiseksi, täytyy vain aloittaa, eikä lykätä hamaan tappiin saakka.

Nämä eivät ole vielä ihan valmiita, laitan kuvia vielä valmiistakin myöhemmin. Tässä siis näpräysprosessista :) Idea mistäpäs muualta kuin Pinterestistä.

Ensin olin ajatellut, että olisin ommellut hiirulaiset itse, Mailegin tyyliset. Olisi varmaan siinä tapauksessa täytynyt aloittaa tämä projekti jo kesällä, jo oikean näköisen päänkin mallaamiseen ja ompeluun meni sen verran aikaa, että päätin suorilta ostaa nuo hiiret Mailegilta, tai valmista olisi ehkä vuoden päästä :D Salahommiin kun on aikaa lähinnä vaan iltaisin, lasten mentyä nukkumaan, eikä jokaista iltaa voi näpräilyynkään käyttää.

Hiiret tulivat, sitten hommasin salkut. Jokaiselle siis oma hiiri huoneineen, eli kolme salkkua. Yksi vapaa pahvisalkku löytyi kotoa ennestään. Kirpparikasassa oli jo menossa eteenpäin yksi tekokukka, se pääsi teurastukseen pieniksi viherkasveiksi. Kukkaruukkuina pahvisten lisäravinnepurkkien (Taimi.love) korkkeja, pitsiteipillä päällystettynä.



Tässä vielä ilman tapettia ja sänkyä.


Paksusta "amppelinarusta", liimasta ja pahvista syntyi pyöreitä mattoja, tulitikkurasioista lipastoja, leivinjauhepurkista ja juuttinarusta pöytää. Myös tilkkuja peittoja ja muita varten löytyi ennestään. Kiva hyödyntää kaikkea kotoa jo ennestään löytyvää.

Yhteen salkuista tarvitsi uuden lattian, ja kaikkiin tapetit. Prinsessakatokset sänkyihin tietenkin. Niistä kuvaa myöhemmin. Vielä ennen joulua olisi tarkoitus näpertää viimeisiä juttuja, ehkä ommella hiirulaisille laukut ja viitat. Katsotaan, mihin kaikkeen jäljellä olevat illat taipuvat! 

Ylimmän kuvan ottamisen jälkeen mattoa on pienennetty, pöytä vielä päällystämättä. Taaperolle päädyin tuohon karvamattoon, kun se ei voi mennä rikki. Voipi olla, että leikit ovat hurjanlaisia 😄

Nämä ovat vähän pimeänlaisia kuvia suoraan vähävaloisista väkerrysilloista, mutta ehkä me pärjätään.


keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Lasten Raamistreffit: Jeesuksen syntymä


Tällä kertaa meillä oli Raamistreffeillä aiheena Jeesuksen syntymä. Lasten puisen seimen lisäksi laitettiin suuri huivi matkalaisten tieksi, lainattiin puupalikoista lampaita ja puita, muumeilta vehreä laakso lampaiden laitumeksi, ja haalittiin kasaan kaikki löytyneet enkelit. 

Puisen seimen mukana tuli vain kaksi tietäjää, joten mukaan otettiin Playmobil-ukkeleita, jotka olen aiemmin hankkinut Raamatun kertomuksia silmällä pitäen, ukkeleiden puvustuksen vuoksi :)

Ikähaarukka meillä Raamiksessa tälläkin kertaa oli 1-5-vuotiaat, joten kertomus Jeesuksen syntymästä otettiin pääpiirteittäin. Enkeli ilmestyi Marialle, matka Betlehemiin, Jeesus syntyy, enkelit ilmestyvät paimenille, paimenet tallissa ja tietäjien matka Jeesusta kumartamaan. 

Tapahtumarikas oli kyllä Jeesuksen syntymä, täytyy sanoa. Vaikka tietäjien tuloonhan taisi oikeasti olla hiukan pidempi aika.

Kun paimenet lähtivät Jeesuksen luo, kuunneltiin kirjaston Jippii-levyltä "Kipin kapin Betlehemiin", 5-vuotiaan ehdotuksen mukaisesti.


"Enkeli meille ilmoitti: 

Jeesus on syntynyt

Sanoman meille julisti

Seimessä makaa nyt


Kipin kapin kipin kapin Betlehemiin

Siellä näemme Messiaan

Kipin kapin kipin kapin Betlehemiin

Kaivatun Kuninkaan


Mennään häntä katsomaan! 

Juostaan luokse kuninkaan! 

Kenkää toisen eteen nyt! 

On Vapahtaja syntynyt!"


Tällä kertaa askarteluna oli sormiväreillä tehdyt tallit Jeesus-vauvoineen. Oma koululainen teki tällä kertaa mallin Pinterestin kuvan mukaan. Tämä olikin kätevä vaihtoehto,  ihme ettei ole tullut aiemmin mieleen! Hän kun joka tapauksessa haluaa koulusta tullessa tehdä samat kuin meillä Raamiksessa, ja usein käyn hänelle vielä myös raamatunkertomuksen läpi.

Pienimmille piirrettiin himmeät ääriviivat tallista, joiden mukaan maalailla, isommat työskentelivät oman näkemyksen pohjalta. Toki kaksivuotiaan olisi voinut myös antaa maalailla vapaasti, mutta oli selkeästi innoissaan yhteistuotoksesta ja maalaili lisäksi vielä omiaan päälle :)

Ja joo, Jeesushan on ilmeisesti syntynyt oikeasti syksyllä, joulun vieton aikoihin ei ainakaan. Joulu ei varsinaisesti liity Jeesukseen millään tapaa, vaikka joulu onkin "kristillistetty". 








sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Ekaluokkalaisen kirjavinkki: JP ja murtovaras

 



Ekaluokkalainen on osannut lukea reilun parisen vuotta jo. Kirjamakuun mahtuu monenlaista, Aku Ankan taskukirjoista vanhoihin, paksuihin Pekka Töpöhäntiin.


Lastenkirjahyllyjä ollaan selailtu ahkerasti kirjastossa. Välillä tuntuu, että lapsia aliarvioidaan aika rankasti. Taikaa, hirviöitä ja yksisarvisia ja muuta on tarjonnassa etenkin vasta lukemaan oppineille runsaasti. Onko ideat loppuneet kesken? Onneksi löytyy myös tavallisempiakin aiheita, ja ekaluokkalainen on päässyt siirtymään jo vähän paksumpiinkin kirjoihin. 

On ollut ilo huomata, että vielä kirjoista löytyy oman lapsuuden lemppareitakin vielä.  Esimerkiksi Reuhurinteen ala-asteesta kertovista kirjoista tykkäsin lapsena kovasti. Moni kirjasarja on poistunut kuitenkin tässä parin vuosikymmenen aikana, kaiketi vanhentuneina. Pekka Puupää -sarjaa olen onneksi löytänyt jokusen kirpparilta, se on jäänyt lapsuuden kirjastoreissuista mieleen.

Vielä on matkaa Runotyttöihin ja Vihervaaran Annaan, mutta toivottavasti lapset löytävät ne jossain vaiheessa kirjapolkuaan. Niistä itse sain paljon iloa ja ajatusta elämään lapsena, ja ne ovat sellaisia, joita vielä aikuisenakin lukee mielellään. 

Nyt ekaluokkalaisella oli lukuvuorossa kasa Tytti Salon kirjoja, jotka varattiin kirjastosta. Tässä lapsen kertomana kommenttia JP ja murtovaras -kirjasta:

"Tää kirja oli kiva. Vähän jännä, mutta ei liikaa. Oon nähny tän JP ja murtovaras myös elokuvana, se elokuva oli jännempi. Tässä kirjassa vakoillaan murtovarasta. Ne ottaa mukaan sinne yöseikkailulle edellisen päivän aamupalaa.

Suosittelen tätä tytöille ja pojille. Kirjan päähenkilöinä on Olli, Minni ja Ruttu, jonka oikea nimi on Rudolf. 


Muutkin tän Tytti Salon kirjat on kivoja, etenkin Operaatio nappaa niljake." 

JP ja murtovaras -kirjan päähenkilöt ovat yhdeksänvuotiaita, eli samaistuttavia alakouluikäiselle lukijalle. Kirja on vähän jännä, mutta ei pelottava, eikä sisällä taikaa tai muuta. Kirjassa on hengelliset arvot, ja lapset muun muuassa rukoilevat kirjassa. Suositus meiltä!