torstai 15. maaliskuuta 2018

Äitiyspakkaus 2018
Kela julkaisi taas uuden äitiyspakkauksen. Joka vuosihan äitiyspakkauksesta käydään kovaa kädenvääntöä, että saako pakkausta arvostella vai ei, onko vaatteet pojalle/tytölle sopivia, ja mitä kaikkea muuta. 

Omasta mielestäni äitiyspakkaus on tokikin hyvä juttu, tai oikeastaan huippu juttu. Mutta myös sen kriittinen tarkastelu on silti ihan paikallaan, ja asiallisen palautteen kuuntelu, jotta tuote voisi olla sopiva mahdollisimman monelle. Ja melkein joka vuosihan pakkausta uudistetaankin palautteen pohjalta. Hienoa! Äitiyspakkaus  kun kuitenkin kustannetaan verorahoin. 

Viime vuoden äitiyspakkauksessa tosin taisi olla ihan ennätyspaljon tuotteita, joiden laadussa jatkuva kilpailutus näkyi. Joka puolelta tuntui kuuluvan kommenttia helposti hajoavista sisävaatteista. Kurjaa. Omakohtaista kokemusta tosin ei ole, me päädyttiin kuopuksen kohdalla ottamaan avustus rahana. Uuden pakkauksen arvo on edellisen 140€ sijaan 170€, ja sen vuoksi pakkauksessa on entistä enemmän tuotteita.

Tämän vuoden pakkauksessa uutta on eläinkuosinen viltti, huopatossut, villahousut, ruokailuvälineet, hanskanipsut ja makututti. Ja siis vau tosiaan nuo ruokailuvälineet! Pois taas on jäänyt ainakin kestovaippa. Ehkä ruokailuvälineet ovatkin tulleet juuri sen tilalle? Itse tykkäsin toki kestovaipasta, mutta todennäköisemmin ruokailuvälineitä useampi käyttää kuin kestovaippaa.

Tässä uudessa paketissa eniten omaan mieleen taitaa olla juurikin ruokailuvälineet, huopatossut, sydänkuvioiset legginsit ja se viltti. Viime vuoden pakkauksessa puolestaan jumppis, toppahaalari ja makuupussi sykähdytti eniten.


En ole raskaana, mutta aina on kiva miettiä, ottaisiko pakkauksen, jos niikseen tulisi. Suurin osa esikoisia odottavista perheistähän taitaa äitiyspakkauksen ottaa, ja niin mekin tehtiin. Vaan niin se taitaa ainakin meidän perheessä olla, että ainoastaan esikoiselle äitiyspakkaus oli tarpeellinen, ja muut lapset sitten perivät pakkauksen oleellisimmat asiat. Viime vuonna kyllä aika kovaan pohdin pakkausta, ihan vain siksi, kun tosiaan ne ulkohaalari ja makuupussi olivat niin ihanat! Jo esikoisen aikaan taas sisävaatteet jäivät käyttämättä.

Herättääkö uusi äitiyspakkaus tunteita puoleen tai toiseen? 
14 kommenttia:

 1. Me ollaan valittu pakkausten sijaan raha molemmille, on saanut sitten ostaa sellaiset vaatteet siinä koossa ja värissä kuin haluaa. En itse osaa käyttää vauvoilla potkuhousuja tai puolipotkareita, ja nuo housut eivät varmasti pysyisi meidän luikeroiden päällä, en käytä kertakäyttösiteitä ja miten nuo sinivalkoiset töppöset pysyvät vauvan jalassa? :/ Aika paljon jäisi siis käyttämättä

  Äitiyspakkaus on hieno juttu, ja siinä saa kyllä kerralla melkein kaiken tarvittavan tai ainakin hyvän alun vauvan vaatevarastolle, erityisesti, jos kyseessä on ensimmäinen lapsi tai ensimmäinen lapsi Suomessa. Maahanmuuttajavanhemmille pakkauksen sisältö on kuulemma ollut kullanarvoinen.

  Itse en osaa pitää pakkauksen sisältöä liian tyttö- tai poikamaisena, vaatteisiin kun yhdistää halutessaan pinkin tai sinisen bodyn/housut/hatun niin vaikutelma muuttuu heti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin ois varmaan kannattanut ottaa myös ekasta rahana, niin paljon jäi käyttämättä tavaraa. Joo, potkuhousuja ja puolipotkareita ei oo meilläkään taidettu käyttää yhden yhtä kertaa, siteetkin mie silloin annoin eteenpäin :D
   Voisi kuvitella, ettei nuo ihan mitään vastasyntyneen kokoa nuo tossut ole, toivottavasti? :D Sellaisella ei kyllä pysyiskään. Empsulla ollaan kyllä jonkun aikaa kaikennäkösiä töppösiä pidetty, pysyyy :p

   Poista
  2. No sitten jos ne on isommille, niin herää heti kysymys niiden turvallisuudesta liukkauden jne suhteen. :D

   Poista
  3. Nooo lähinnä aattelin et oisko sen ikäisen kokoa, joka ei vielä kävele kuitenkaan? En tiiä miten lie :D

   Poista
 2. En tuota makututtia mistään kelan sivuilta löytänyt. Onkohan tippunut pakkauksesta pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hassua kun se ei ollut noissa kuvissa! Fb Kela-Kertun sivuilla se kuitenkin näkyi, ja siellä oli tieto että on joku "lisätuote" :)

   Poista
 3. Mä en pienimmälle ottanut pakkausta, mutta ostin rahalla erikseen sen makuupussin. Viimeistään laatuongelmista kuullessani olin varsin tyytyväinen ratkaisuun. Tuossa uusimmassa pakkauksessa näytti olevan kivoja juttuja ja toivottavasti niiden laatuun on nyt oikeasti panostettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivotaan, ettei samat ongelmat toistu uudessa pakkauksessa! Mie kans mietin sillon sen makuupussin ostamista, mutta en sit kuitenkaan ostanut. Mutta ihana se on, siitä ei pääse yli eikä ympäri ♥

   Poista
 4. Olen sitä mieltä, että koko pakkaus on vanhakantainen jäänne esihistorialliselta ajalta ja se voitaisiin lopettaa kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se juu vähän jäänne, aikoinaan sitä tarvittiin eri lailla. Mutta mun mielestä on hyvä asia, että lapsiperheitä tuetaan, ja kun halutessaan rahanakin sen saa :)

   Poista
 5. Kirjoitinkin aiheesta jo postauksen, mutta vähän samanlaisia mietteitä oli kuin sinulla. Esikoisen kohdalla otimme pakkauksen, mutta iso osa sisävaatteista jäi kyllä käyttämättä. Nyt potkuhousujen määrää on selvästi vähennetty, ei tuolla taida olla kuin yhdet ja yhdet terälliset puolipotkarit. Hyvä, että pakkausta kehitetään! Mutta kyllä meillä moni vaate ja tavara pääsi käyttöönkin. Tällä kertaa otamme pakkauksen kuitenkin todennäköisesti rahana.

  VastaaPoista
 6. Minä en ollut jostain syystä sen kummemmin perehtynyt koko äitiyspakkauksen valikoimaan. Olen vain ajatellut, että sieltä tulee sitten sellainen pakkaus kuin tulee ja että kun ei oikein tarkasti tiedä, mitä ja millaista vaatetta sieltä löytyy, yllätys on mukava.

  Äitiyspakkaus on minusta erittäin kattava ja on hyvä, että se on edelleen mahdollista valita. Yhdelle lapsista ei otettu pakkausta, mutta itse olen kyllä kokenut pakkauksen rahavastiketta hyödyllisemmäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, pilasinko sun yllärin? Toivottavasti en :) Äitiyspakkaus on miustakin hyvä juttu, ja lapsiperheiden tukeminen ylipäätään :)

   Poista