tiistai 19. kesäkuuta 2018

Lukusuositus: synnytys ja obstetrinen väkivaltaOnko obstetrinen väkivalta terminä tuttu? Se tarkoittaa synnytystilanteessa, raskaana ollessa tai synnytyksen jälkeen tapahtuvaa synnyttäjän oikeuksien loukkaamista, sanallisesti tai fyysisin teoin. 


Suurin osa äideistä ylläolevissa tilanteissa saa osakseen kunnioittavaa kohtelua, mutta eivät kaikki. Ja näistäkin on tärkeää puhua, vaikka monissa keskusteluissa ongelma kyseenalaistetaan, että "ei meillä Suomessa mitään sellaista!". Mutta on kuitenkin, meillä Suomessakin.

Obstetrinen väkivalta on usein rakenteellista väkivaltaa, eli se ei sinällään kohdistu yksittäisiin synnyttäjiin henkilökohtaisesti, vaan rakenteet, toimintatavat ja hiljainen hyväksyntä aiheuttavat tilanteita, joissa synnyttäjä kokee oikeuksiensa tulleen poljetuksi.


Kun asiasta puhutaan ja sitä tuodaan esiin, myös muutokset ovat mahdollisia. 


Tästä aiheesta on monta hyvää kirjoitusta, ja koenkin, ettei mun kannata kirjoittaa uudestaan samaa, joten vahva lukusuositus aiheesta allaoleviin linkkeihin.Huom! Ei ehkä paras aihe, jos olet synnytykseen valmistautumassa. 


https://blogit.kansanuutiset.fi/latteaiti/ma-muuten-leikkasin-sun-valilihan

https://blogit.kansanuutiset.fi/latteaiti/ei-on-ei-myos-synnytyksessa

https://synnytysloukkaus.wordpress.com


Kuva Pixabay

2 kommenttia:

 1. Moi.
  Termi oli minulle uusi. Kiitos tästä vinkistä, tietää taas mitä vähän googlailla. Itsellä takana rankka synnytyskokemus, ja olen etsinyt tietoa aiheesta.

  Jos kiinnostaa, niin lueskele mieheni kirjoittama kirjoitus aihetta liipaten:

  https://mutkatonta.com/miehen-synnytyspelko/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia synnytyskokemuksen käsittelyyn! Tärkeitä asioita.

   Käynpä lukemassa miehesti kirjoituksen :)

   Poista