keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Sektio, episiotomia, repeämät - hoida myös arpea
Naisen keho on ihmeellinen. Se taipuu moneen, kantaa sisällään uutta elämää. Aina kaikesta tästä rytinästä ei selviä kolhuitta. Sektiohaava, episiotomia tai luonnolliset repeämät ovat joskus osana joidenkin synnytyksien kulkua.

Tikkejä ja arpiaTikkejä ja arpia. Fyysisiä haavoja, jotka paranevat pikkuhiljaa, joskus yllättävänkin nopeasti. Kotiutumisohjeiksi usein annetaan haavan hoito, puhtaanapito. Nykyään on yhä enemmän alettu puhumaan myös arven hoidosta.

Miksi sitten arpia kannattaa hoitaa? Koska arvet ja niiden kiinnikkeet voivat vaikuttaa todella moneen asiaan kehossa, ja myös mahdollisissa tulevissa raskauksissa ja synnytyksissä. Arpi ei ole vain arpi. Arven kiinnikkeet voivat mm. kiristää, aiheuttaa tunnottomuutta, sattua, tai aiheuttaa muutoin epämiellyttäviä tuntemuksia, rajoittaa kehon liikkeitä, aiheuttaa virheasentoja. Paljon kaikkea ei niin mukavia asioita.

Toisin sanoen siis arpien hoidon hyöty on toimivampi keho.


Arpien hoito


Arpien hyvä hoito onkin usein arpialueen liikuttelua, hierontaa, venyttelyä, öljyämistä. Arpia voi hyvin hoitaa itse, mutta myös osalla fysioterapeuteista ja osteopaateista on osaamista asiaan. 

Toiset sanovat, että arven hoito olisi hyvä aloittaa heti, hyvin hellin otteiden, lähinnä lämpimän kosketuksen kautta, toiset taas ohjeistavat arven hoidon olevan hyvä ajoittaa kolmen viikon- kolmen kuukauden sisään leikkauksesta/repeämästä. Ennaltaehkäisy


Arpien hoidosta puhutaan jokseenkin vähän, mutta kudosten valmistelemisesta leikkaukseen tai hetkelliseen venymiseen puhutaan vielä vähemmän. Aikalailla samat asiat pätevät ennaltaehkäisyyn, kuin arpien hoitamiseenkin. Öljyäminen, hieronta, ja jotkut suosivat kevyttä venyttelyä myös. Nämä sopivat niin välilihalle alatiesynnytystä suunnitellessa kuin myös vatsan käsittelyyn suunnitellun sektion ollessa kyseessä. 
Lue lisää


Sektiolla synnyttäneiden äitien toipumisen tueksi on ilmestynyt tänä vuonna uusi opinnäytetyö, joka sisältää myös omahoito-oppaan. Vaikuttaa tosi laadukkaalta työltä, ja on Suomen äitiysfysioterapeutit ry:n tilaama. Suosittelen tutustumaan. Opas löytyy Sektioarven fysioterapia: Opas sektiolla synnyttäneille äideille toipumisen tueksi


Kuva Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti