torstai 25. lokakuuta 2018

Mitäs me vauvakuumeilijat - Varo, vauvakuume voi oikeasti tarttua!
Vauvakuume. Tuo kutkuttava, joskus fyysisestikin pakottava olo, tunne, tarve. Pakko saada vauva! Yksi vauva, jooko, kiitos! Itselläni ei vielä ole vauvakuume täysillä päällä, mutta viitteitä siitä on jo ilmassa. Eiköhän se vielä kasva suurempiin mittasuhteisiin, kun kuopukselle tulee koko ajan ikää lisää ja vauvamaisuuden rippeet häviävät taaperon elkeiden ottaessa tilaa. Esikoisen ollessa samanikäinen kuin kuopus nyt (juuri 1v) oli minulla jo melkoinen vauvakuume järisyttämässä olotilaani.Vauvakuume voi tarttuaVauvakuumetta on liikenteessä, ja vahvasti. Onko se tarttuvaa? Kuulemma on, ja se leviää sosiaalisten verkostojen kautta (työkaverit, sisarukset, ystävät..). Tuttujen vauvojen kautta siis! (Väestöliitto)Toisin sanoen, oma lisääntymiseni vaikuttaa. Sinun lisääntymisesi vaikuttaa. Jos ei tuntisi tai näkisi juurikaan vauvoja, ei vauvakuume välttämättä iskisi samalla lailla. Toki joillakin voi vauvakuume alkaa jo teini-iän kynnyksellä, vaikka vauvoja ei olisikaan lähipiirissä.


Väestöliiton mukaan herkkyys vauvakuumeelle heikkenee naisilla sitä mukaa kun ikää tulee. Kovinta kuumeilua on juurikin parikymppisenä, ja vähän päälle. Vauvakuumeen parhaita sytyttäjiä ovat nukkuvan vauvan katselu ja vauvan sylittely. Vauvakuume on jo laskusuunnassa sen ikäisenä, kun Suomessa keskimäärin lisäännytään. Miehillä ja naisilla oli tämä laskusuhdanne yhtenevä, eikä eroa ollut siinä, oliko kyseessä lapseton ihminen vai yhden lapsen vanhempi. (Väestöliitto)

Tää on jännää! Tämän mukaan siis se, että minulla ei ole nyt niin kova vauvakuume kuin viimeksi, olisi selitettävissä ihan vain sillä, että olen kaksi vuotta vanhempi! Koska vauvoja kyllä lähipiirissä riittää edeleen, niin siitä se ei ainakaan voi olla kiinni. No, onneksi en ole kuitenkaan aivan ikäloppu vielä, niin eiköhän se vauvakuumekin sieltä päänsä nosta kunnolla? Myös kokemukset aiemmista raskauksista ja lapsista vaikuttavat, niin myös sen perusteella olettaisin vauvakuumeen löytävän minut vielä.All that se wants is another babyLöysin mielenkiintoisen tutkimuksen "All that she wants is a(nother) baby? Longing for children as a fertility incentive of growing importance", jota olenkin nyt lueskellut. Siinä erään mallin mukaan lisääntymismotivaatiooon liittyy geneettinen taipumus hoivata, sosiaalisiin normeihin liittyvä paine sekä hormonien ja ympäristön vaikutus edellisten raskauksien ja lasten kautta.  Hoivaamistarve kuulemma kehittyy varhaislapsuudessa, niin naisille kuin miehillekin, vaikkakin naisille vahvempana. (Rotkirch) Mielenkiintoista! Voiko siis lapsuuteen liittyä asioita, joiden johdosta geneettinen taipumus hoivaamiseen ei pääse kehittymään?


Miehen syy!Vauvakuume on osittain hormonaalistakin, ja joillakin se voi selittyä parisuhteen (ja iän) tuomilla hormonaalisilla muutoksilla (Rotkirch). Minä voisin allekirjoittaa tämän omalla kohdallani. Itselläni ei kyllä ollut minkään sortin vauvakuumeiluja tai ajatuksia lapsiperheytymisestä aiemmissa elämänvaiheissa, vaan ne tulivat vasta juuri tässä parisuhteessa. Aiemmin ajattelin, etten välttämättä haluakaan lapsia, kun taas mieheni kanssa, esikoista yrittäessä oli vauvakuume valtava, ihan jopa fyysinen tuska ja olo siitä, että on pakko saada vauva. Olisiko tämä parinvalinnan tuomien hormonien tekosia? Osittainhan vauvakuumeesta voi siis syyttää myös miestään? ;)

Jos kerta vauvakuume on myös hormonaalistakin, olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka hormoniehkäisy siihen vaikuttaa, sillä omaan hormonitoimintaanhan se kuitenkin tekee osansa. Suomessa myös lapsiluku, josta haaveillaan, on pudonnut entisestään (perhebarometri 2015). Tätä tuskin on kuitenkaan mahdollista tutkia, sillä eivät ole kovin yksiselitteisiä asioita.


Lopun alku?


Loppuuko vauvakuume vasta vaihdevuosiin? Vastako silloin "olispa vauva"-hormonit on käytetty loppuun? Joillakin vauvakuume voi loppua kuulemma myös sterilisaatioon. Sekin vahvasti viittaisi siihen, että hormonihommaa tämä on! Mielenkiinnolla jään kuulostelemaan omia hormonihuurujani asian suhteen!Onko sulla ollut joskus vauvakuumetta? Kerro toki lisää! Minkä kaiken koet vaikuttavan siihen? 

Lähteet

Rotkirch: All that she wants is a(nother) baby? Longing for children as a fertility incentive of growing importance (tutkimus ladattavissa sivulla alempana)
Väestöliitto: Vauvakuume voimakkainta parikymppisillä
Perhebarometri 2015

8 kommenttia:

 1. Miulla oli vauvakuume monta vuotta ennen Ellun syntymää, erityisesti keväisin, ja se oli täyttä tuskaa! :D Tyttöjen välissä miulla ei ollut lainkaan vauvakuumetta, lähinnä olin kiitollinen, että lähipiirin vauvat eivät olleet miun omia. Söpöjä ja kauhean kiva, että kaverit olivat onnellisia, mutta en tuntenut mitään sykähdyttävää onnea vauvoja katsellessani.

  Mutta nykyään tunnen sellaista älytöntä lämpöä ja läikähtelyä, mieli tekisi halia ja pusutella ja lässyttää. Mutta kieltäydyn kokemasta mitään vauvakuumetta, ei sovi suunnitelmiin semmoinen. :D

  VastaaPoista
 2. Minulla ei ollut vauvakuumetta ennen omaa vauvaa. Jännitin liikaa toisten maalaamia kauhukuvia. Vaikka jo yritimme, eikä vauvaa kuulunut, ei ollut varsinaista vauvakuumetta. Se syttyi vasta vauvan myötä kun hän oli niin ihana. Ja nyt kun tämä toinen vauva on vieläpä niin "helppo", voisin kuumeilla uusia vauvoja enemmänkin. Eli minä en kyllä parikymppisenä kuumeillut, mutta nyt kyllä. Mutta saa nähdä, nyt koitan kuitenkin nauttia ihan vaan tästä vauvasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, meidänkin kuopus oli niin helppo vauva, että varmasti vaikuttaa asiaan! :)

   Poista
 3. Mulle iski vauvakuume päälle silloin, kun tapasin miehen jaaaa siitä asti se onkin sitte ollu kroonisena koko ajan😁 toki se sitten vaan roihahtaa aika ajoin ihan valtavaksi ja siitä seurauksena meillä onkin viis lasta❤ mulla kyllä vaikuttaa just tuo vauvojen näkeminen ja sylissä pitäminen sitten Onnin jo merkki, että kyllä meillekin vielä. "Onneksi" lähipiirissä ei oo nyt ollut vauvoja pitkään aikaan 😂🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, entäs jos jostain ilmestyykin vauva jollekin lähipiirissä? :D :D

   Poista
 4. Jjjjep, se taitaa nostaa päätään! HULLUA, MIKSI? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun vauva kasvaa ja hormonit sanoo että aika uudelle vauvalle ;) :D Ei vaan :D

   Poista