torstai 21. toukokuuta 2020

Kannattaako 4-5-vuotiaalle hankkia isompaa potkupyörää?Me päädyttiin hankkimaan neljävuotiaalle isompi potkupyörä. Kannattiko? Miksi ei vain siirrytty polkupyöräilemään, kun lapsi senkin osaa? Tässä ajatuksia aiheesta.Potkupyöräilty on useampi vuosi, ja se on avannut monia ovia liikunnan iloon. Tuonut rohkeutta, onnistumisia ja paljon hyviä hetkiä. Laajentanut menemis- ja tekemismahdollisuuksia.

Sama potkupyörä on mennyt koko sen parin vuoden ajan. Ja olisi mennyt ainakin vielä kesän verran, satulan korkeutta riitti vielä. Samalla myös kuopus oli potkupyörää vailla, joten hankintamietinnät oli käynnistettävä.

Ostaako kuopukselle potkupyörä, vai isommalle? Ei oikein tuntunut järkevältä ostaa toista keskikokoista potkupyörää (tosin meidän versio toimii myös mini-mallina, satulan kun saa todella matalalle), joten isompi potkupyörä sitten.


Polkupyörä vs. potkupyörä


Miksi isompi ei vain ajaisi polkupyörällä? Sekin taito kun löytyy kyllä. Moni saman ikäinen on jo vaihtanut polkupyörään.

Siihen voisi oikeastaan vastata, että siksi, kun se tuntuu syövän aika kovasti sitä liikunnan iloa. Taito on olemassa, ja sitä aina välillä ylläpidetään, mutta se ei tällä hetkellä ole lapselle se juttu. En jaksa harjoittaa mitään pakkopyöräilyä, vain siksi, että lapsi osaa polkea.

Potkupyörä sen sijaan tuntuu olevan se juttu. Ei tuntunut kovin hyvältä ajatukselta viedä lapselta rakas potkupyörä, antaa se siskolle ja tuupata sitten jatkamaan pyöräuraa polkupyörällä, joka ei herätä lapsessa samanlaisia tunteita. Sopeuttaa "odotuksiin" siitä, että neljä- ja viisivuotiaat ajavat polkupyörällä. Niin, kenen odotuksia ne ovat?

Tiedän, että joidenkin mielestä vain polkupyörät ovat niitä "oikeita pyöriä", tai jotkut pitävät potkupyöriä vain turhina välivaiheina ja skippaavat sen. Makunsa kullakin. Itse pidän potkupyörää hyödyllisenä, tasapainoa, iloa ja rohkeutta tuovana asiana. Potkupyörä ja polkupyörä eivät sulje onneksi toisiaan pois :)


Isompi potkupyörä on Pukyn xl, joka ostettiin käytettynä. Nämä isommat potkupyörät tuntuu liikkuvan torissakin aika liukkaasti.


Haluan pitää kiinni lapsen löytämästä liikunnan ilosta ja edetä lapsen tahtiin. Meillä potkupyörät ovat käytössä päivittäin, niillä potkitaan välillä useiden kilometrien päähän, välillä lyhyempää matkaa. Talvikin oli niin vähäluminen, että lähes koko talven isompi kulki potkupyörällä, kun itse työntelin pienempää rattaissa.

Lapset ovat erilaisia, eri mieltymyksillä varustettuja. Hyvä niin. Katsotaan, missä vaiheessa potkupyörän ensisijaisuus vaihtuu polkupyörään. Lapsi on itsenäisesti tuottanut ajatuksen, että ei hän enää kouluikäisenä potkupyörällä aja. Tosin tiedän koululaisiakin, jotka edelleen tykkäävät potkupyöristä, temppupyörinä polkupyörän rinnalla :)


Otsikon kysymykseen viitaten: joskus kannattaa ostaa se isompi potkupyörä. Tapauskohtaisesti :)

Seuraatko jo Instagramissa? Tule mukaan, sieltä löytyy arki!

2 kommenttia:

  1. No juurikin näin - lapsilähtöisesti! Me ollaan myös annettu 2vuotiaille potkupyörä käyttöön. Esikoinen potkutteli sillä kivasti, mutta häntä selvästi jännitti apupyörien pois jättö polkupyörästä ja sitä harjoiteltiin useamman kerran niin että kotipihassa oltiin ilman, mutta päiväkotimatkoja varten laitettiin apparit takaisin. Hän oppi "virallisesti" ajamaan ilman apupyöriä ennen 4v synttäreitä. keskimmäinen taas ei saanut potkutella yhtä paljon kuin esikoinen, koska potkupyörä hajosi ja meillä oli jo polkupyörä häntä odottamassa. Maaliskuussa kysyin pari kertaa että haluaisiko hän apparit pois ja kun vastaus oli aina "joo" niin otettiin ja ensimmäisen piha kokeilun jälkeen tehtiin seuraavalla kokeilulla jo lenkki apteekkiin. Hänellä oli selvästi myös se oma tahtotila saada apparit pois ja olla yksi isoista eikä se joukon "vauva", hän täyttää heinäkuun lopussa 4v :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, lapset kun on erilaisia :) Meillä ei lapsella ole ollut apupyöriä ollenkaan, kun se pyöräily onnistuu ilman niitä, mutta jostain syystä se ei silti ole vielä sytyttänyt :)

      Poista