perjantai 31. joulukuuta 2021

Mitä on lasten turvallisuus?



Ystävän kanssa pohdittiin ja vähän surtiinkin maailman menoa. Nyt poikkeusaikoina rajoitukset ja muu ovat keskittyneet pääasiassa aikuisiin, vaikka tottakai niillä on ollut suuri vaikutus lapsiinkin, lasten elämään.

Lapset ovat nyt seuraavaksi näiden "pelastustoimien" kohteena, sillä 5-11-vuotiaiden lasten piikitys koronaa vastaan on aloitettu. Se jos mikä on surullista, koska ei voi sanoa, että sitä tehtäisiin lapsien turvallisuuden ja suojelemisen vuoksi. Korona kun ei ole tilastojen valossa lapsille vaarallinen, on syyt rokottamiselle ihan muut kuin lasten suojelu. 


Lasten turvallisuus ❤️ 

Toteutuuko se näissä jo alkaneissa piikeissä lapsille? Epäilen suuresti. Myös rokotettu tartuttaa ja voi sairastua. Nyt lapsetkin altistetaan k-rokotusten tuomille riskeille.

Esimerkiksi jenkkien tilastoista voi katsella jo tulleita haittavaikutuksia. Ja nämä ovat vasta lyhyeltä ajalta, tulevasta emme vielä edes tiedä.

Linkissä apuja sinulle, vanhempi, kuinka käsitellä asiaa koulun tai esikoulun kanssa. Arjen tullen kun nämä rokotusrattaat lähtevät varmasti reippaalla otteella pyörimään.

Vetää kyllä todella surulliseksi tämä. Lapset, joille kyseinen tauti ei ole tilastojen valossa vaarallinen. Hinnan tästä kaikesta näemme tulevaisuudessa. 

Ja välillä sitä miettii, että jaksaako edes avata suutaan, suuret rattaat kun tuntuvat pyörivän aika kovaa vauhtia. Mutta on jaksettava. Kaikki lapset ovat tärkeitä. Pidetään lasten puolia, pidetäänhän? Lapsilla on koko elämä elässä, lasten ei tarvitse olla osumaa ottavia suojakilpiä, joiden taakse me aikuiset piiloudutaan.




perjantai 10. joulukuuta 2021

Lautapelejä lapsille: Gold Armada

 


Jatketaan taas kivojen lautapelien maailmassa, nyt vuorossa Gold Armada. Tämäkin lautapeli löytyi kirjastomme lastenosaston pelihyllystä syksyllä, ja ollaankin ehditty pelailemaan jo monet kerrat. 


Meillä on kirjastossa tosi hyvä lautapelivalikoima, jota ollaan ahkerasti pelailtu läpi. Kivoimmista on mukava kertoa muillekin! Lautapelit ovat hyvää ajanvietettä koko perheellä. Välillä pelejä tulee kotiutettua myös kirpputorilta, ja sattumalta löysinkin myös tämän saman pelin, Gold Armadan myös kirpparilta. Se pääseekin meillä varmaan jouluna kuusen alle. 

Kurkkaa postauksen lopusta myös aiemmat pelivinkit!

Gold Armadan ikäsuositus on seitsemänvuotiaasta ylöspäin, mutta kyllä tätä neljävuotiaskin pelaa jo tosi kivasti! Säännöt ovat kivan simppelit, sama toimintaperiaate kuin Yatsissa, tässä vain merirosvoteemalla kultakolikkoineen. Teema ja kolikot tekevät tästä jotenkin paljon elävämmän pelikokemuksen, kuin Jatsissa. Siksi tämä varmaan on lapsillekin mieluisampi. Kultakolikoita sentään!  

Pelilauta on saari, jolla on kymmenen laituria. Jokainen laituri on yhdelle noppayhdistelmälle ja sen alussa kerrotaan, miten kolikon voi saada. Kolikon kerääminen paljastaa ehdot seuraavan kolikon nappaamiselle. Kolikot ovat arvoltaan 1-6, ja laiturin seuraava kolikko on aina edellistä arvokkaampi.

Pelivuorolla pelaaja heittää kaikkia viittä kuvanoppaa. Kolme kertaa saa heittää, ja säästää haluamansa nopat. 

Tähän taktikointiin pienimmät tarvitsevat välillä vinkkejä, muutoin tosiaan peli onnistuu kyllä. Lapsi usein säästäisi ne nopat, joissa samaa lukemaa on useampi, mutta aina se ei ole järkevää, jos niiden noppien yhdistelmät on jo viety.

Jos noppien tulos ei käy mihinkään, nostetaan pääkallokiekko, eli -1. Peli loppuu kun joko kaikki kultakolikot on kerätty tai pääkallokiekot viety. Arvokkaimman saaliin kerännyt voittaa pelin.

Kolikon alta paljastuu ehdot seuraavalle kolikolle.


Pääkallokiekot asemissa.


Gold Armada

Ikäsuositus 7-vuotiaasta eteenpäin (toimii jo pienemmilläkin)

2-5 pelaajalle

Peliaika 30min (sanoisin tämän olevan maksimi. Peliaika on välillä myös puolet tästä)


Kurkkaa myös muut pelit:


Go Go Eskimo

CATAN Junior

4x lasten lautapeli

6x lautapelejä lapsille



keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Lapset tekivät tilaa joululahjoille myymällä lelujaan

 


Me aloitettiin tämä lastenhuoneen jouluinventaario viime vuonna, ja ehkä tästä on tulossa perinne meillä. Eli lapset saavat valita leluistaan ne, joilla ei enää niin kauheasti leikitä, ja ne laitetaan myyntiin. Ajatuksena, että jouluna saa lahjoja, ja niidenkin pitäisi lastenhuoneeseen mahtua.


Tila on rajallista, eikä ihmisen tarvitse kaikkea omistaa, ainakaan yhtä aikaa.

Tämä tuntui menevän melko kivuttomasti tänä vuonna. Lapset valitsivat hatseja, Frozen-hahmot, pikkuprinsessat ja osan Ryhmä Hau -sälästä. Laitoin ne myyntiin toriin, ja yhtä vaille kaikki on jo myyty. Tulipa hyvä fiilis! Joku pikkutyttö saa uusia juttuja jouluksi, ja me saatiin meille ylimääräistä eteenpäin.

En usko, että leluja tullaan hurjasti kaipaamaan, ne kun tosiaan eivät aikoihin olleet päässeet leikkeihinkään. Viime vuonna joulun alla laitettiin eteenpäin samaan tyyliin mm. ponit ja ponitalot, eikä niitä ole kaipailtu. 

Esimerkiksi duploja, legoja, geomageja tai puupalikoita en myisi, vaikkeivät ne olisikaaan toviin olleet leikeissä. Ne ovat kuitenkin ns. ajattomia leluja.

Tänä vuonna on tarkoitus olla maltillisempi lahjoissa kuin viime vuonna. Silloinkin lahjat olivat käytettyinä hankittuja eikä loppusumma ollut hurja, mutta paketteja oli ehkä vähän turhan monta kuitenkin. Sillä saattoi olla osuutta, että en aina muistanut, mitä olin jo pitkin syksyä hankkinut. 

Tänä vuonna olen myös kokeillut uutta taktiikkaa, eikä olla harrastettu joulun lelulehtiä. Ne ovat kyllä ihania ja niiden selailu tavallaan liikuttavaa. Kuitenkin niistä myös monesti saa "haaveen" jostain tietystä asiasta, kun se näyttää niin ihanalta lehdessä. Ja sitten se ei lopulta edes välttämättä muodostu miksikään lemppariksi, jos haave siitä lelusta on perustunut pelkästään vain lehden selailuun, eikä oikeaan kaipuuseen tai pitkäaikaiseen haaveeseen.

Näinhän meille aikuisillekin saattaa käydä ja joudumme mainosten uhriksi. Ihan luonnollista, etteivät lapsetkaan ole immuuneja näille ajatuksille.


Sen sijaan toiveita olen kysynyt. Vastaukseksi olen saanut mm. toiveita yllätyksistä, ja toivoipa toinen pikkuneideistä myös itselleen sormikkaita. No, niitä on luvassa :D