sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Nub-teoria, vauvan sukupuoli ja ajatuksia siitäKun Suomessa yksi nainen synnyttää keskimäärin 1,35 lasta (2019), tuntuu yleisenä oletuksena ihanteellisesta lapsimuodostelmasta olevan yksi tyttö ja yksi poika. Kun on jo kaksi ihanaa tyttöä, ajattelevatko muut, että silloin yritetään tai toivotaan poikaa?


Tässä raskaudessa mulla on ollut jollain tapaa aika vahva olo, että mahassa asustaa pieni tyttö. Yksi tekijä ajatukselle on ollut se, että raskaus on ollut hyvin samantyylinen kuin mitä tyttöjä odottaessa. Ja muustahan minulla ei ole tietoa.

Joskus nt-ultran aikoihin vauvaryhmissä törmäsin useasti ajatuksiin nub-teoriasta. Aiemmissa raskauksissa en ole tainnut siitä edes kuulla, mutta nyt kurkkasin asiaa. Sen perusteella siis veikataan vauvan sukupuolta. Nt-ultran kuvista katsotaan genitaalikyhmyä ja sen kulmaa suhteessa vauvan selkärangan suuntaan.

"Jos genitaalikyhmyn kulma on joko hyvin pieni tai hyvin suuri, todennäköisyys määritelmän paikkansapitävyydelle on suuri", kommentoi sikiölääketieteen erikoislääkäri Pia Ebert. Kurkkaa Mutsimedian artikkelista nub-teoriasta lisää täältä.

Nub-teorian mukaan myös aika vahvasti näytti siltä, että vauva olisi tyttö.

Rakenneultrassa kätilö kyseli, haluanko tietää vauvan sukupuolen. Joo, jos se siellä näkyy niin saa sen kertoa, vastasin. Ja pieni tyttöhän siellä tosiaan on, ihan oikeassa oma vaisto oli. Ja heh, se nub-teoriakin. Tosin ultran kuva genitaalikyhmyn kulmineen oli kyllä hyvin selkeä, ja viikkojakin siinä vaiheessa tarpeeksi.

Silti oli jotenkin pysäyttävää kuulla vauvan sukupuoli. Ihan vaan, että nyt sen tietää. Poika tai tyttö, kummatkin ihania, me toivottiin ylipäätään vauvaa. Ajatus tytöstä tai pojasta tuntui molemmat ihanalta. Tällä hetkellä oma äiti-identiteettini on aika vahvasti luokkaa tyttöjen äiti, niin siltä kannalta ei ainakaan tarvitse kovasti uutta vauvaa jännitellä.

Miksi olisi niin erilaista olla pojan äiti? En tiedä, poikien hoitaminen tuntuu vaan itsestä ihan erilaiselta, kun sellaisia ei itsellä ole, vaikka jokainen lapsi ihan oma yksilönsä onkin. Ja kaikkeen uuteenkin sitä kyllä aina tottuu :)


Mutta kolme tyttöä, aika ihanaa!Tulehan mukaan myös Instagramin puolelle, sinne pääset tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti