torstai 29. joulukuuta 2022

Pahvisalkuista Maileg-hiirien huoneet


Tänä vuonna tein jouluksi lapsille huoneet Maileg-hiirulaisille pahvisalkkuihin. Idea pinterestistä, mahdollisimman paljon hyödynnetty kotoa ennestään löytyviä tarvikkeita. Näitä oli niin kiva tehdä! Mitähän sitä näpräisi seuraavaksi?

Tämä oli minulla useamman viikon iltaprojekti, varmaan koko joulukuun ainakin. Salahommia kun voi tehdä vain iltaisin, eikä jokaista iltaakaan voi väkerryksiin laittaa, niin kivaa kuin se olisikin.

Kaikkiin huoneisiin tuli tapetiksi kukkasia omista jemmoista. Pienin sai myös uuden lattian, koska hänen salkussaan oli kuvioitu tuo salkun sisusta. Kaikki saivat sängyn rungon, pahvista, vanhasta petarin sisuksesta ja poistoon menneistä ruskeista housuista. Peittoihin, patjoihin ja tyynyihin löytyi kankaat tyttöjen kerrossängyn päiväpeittojen jämäkankaista. Prinsessaverhot puolestaan vanhasta, rikkimenneessä tylliunelma-mekosta. 







Edellisessä postauksessa kerroinkin alkupään askarteluista, eli matosta, lipastoista, viherkasveista ja muista. Lopuksi tein vielä juhlahameet, viitat ja käsilaukut. 

Ja kyllä se tuntien työ tuli palkituksi. Hiirulaiset huoneineen saivat paljon ihastelua osakseen lapsilta, ja kyllä niillä leikittiin joulun reissussakin jo. Ja yhdessä mietittiin, mitä askarrellaan hiirille lisää. 


Ihania niistä kyllä tulikin!


maanantai 19. joulukuuta 2022

Joululahjaprojektina hiirille huoneet, osa 1


Tämä näpräilyprojekti on ollut suunnitelmissa jo pidemmän aikaa, mutta tähän asti se on jäänyt arjen jalkoihin. Eli perusmeno: jos jotain ekstraa haluaa saada aikaiseksi, täytyy vain aloittaa, eikä lykätä hamaan tappiin saakka.

Nämä eivät ole vielä ihan valmiita, laitan kuvia vielä valmiistakin myöhemmin. Tässä siis näpräysprosessista :) Idea mistäpäs muualta kuin Pinterestistä.

Ensin olin ajatellut, että olisin ommellut hiirulaiset itse, Mailegin tyyliset. Olisi varmaan siinä tapauksessa täytynyt aloittaa tämä projekti jo kesällä, jo oikean näköisen päänkin mallaamiseen ja ompeluun meni sen verran aikaa, että päätin suorilta ostaa nuo hiiret Mailegilta, tai valmista olisi ehkä vuoden päästä :D Salahommiin kun on aikaa lähinnä vaan iltaisin, lasten mentyä nukkumaan, eikä jokaista iltaa voi näpräilyynkään käyttää.

Hiiret tulivat, sitten hommasin salkut. Jokaiselle siis oma hiiri huoneineen, eli kolme salkkua. Yksi vapaa pahvisalkku löytyi kotoa ennestään. Kirpparikasassa oli jo menossa eteenpäin yksi tekokukka, se pääsi teurastukseen pieniksi viherkasveiksi. Kukkaruukkuina pahvisten lisäravinnepurkkien (Taimi.love) korkkeja, pitsiteipillä päällystettynä.



Tässä vielä ilman tapettia ja sänkyä.


Paksusta "amppelinarusta", liimasta ja pahvista syntyi pyöreitä mattoja, tulitikkurasioista lipastoja, leivinjauhepurkista ja juuttinarusta pöytää. Myös tilkkuja peittoja ja muita varten löytyi ennestään. Kiva hyödyntää kaikkea kotoa jo ennestään löytyvää.

Yhteen salkuista tarvitsi uuden lattian, ja kaikkiin tapetit. Prinsessakatokset sänkyihin tietenkin. Niistä kuvaa myöhemmin. Vielä ennen joulua olisi tarkoitus näpertää viimeisiä juttuja, ehkä ommella hiirulaisille laukut ja viitat. Katsotaan, mihin kaikkeen jäljellä olevat illat taipuvat! 

Ylimmän kuvan ottamisen jälkeen mattoa on pienennetty, pöytä vielä päällystämättä. Taaperolle päädyin tuohon karvamattoon, kun se ei voi mennä rikki. Voipi olla, että leikit ovat hurjanlaisia 😄

Nämä ovat vähän pimeänlaisia kuvia suoraan vähävaloisista väkerrysilloista, mutta ehkä me pärjätään.


keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Lasten Raamistreffit: Jeesuksen syntymä


Tällä kertaa meillä oli Raamistreffeillä aiheena Jeesuksen syntymä. Lasten puisen seimen lisäksi laitettiin suuri huivi matkalaisten tieksi, lainattiin puupalikoista lampaita ja puita, muumeilta vehreä laakso lampaiden laitumeksi, ja haalittiin kasaan kaikki löytyneet enkelit. 

Puisen seimen mukana tuli vain kaksi tietäjää, joten mukaan otettiin Playmobil-ukkeleita, jotka olen aiemmin hankkinut Raamatun kertomuksia silmällä pitäen, ukkeleiden puvustuksen vuoksi :)

Ikähaarukka meillä Raamiksessa tälläkin kertaa oli 1-5-vuotiaat, joten kertomus Jeesuksen syntymästä otettiin pääpiirteittäin. Enkeli ilmestyi Marialle, matka Betlehemiin, Jeesus syntyy, enkelit ilmestyvät paimenille, paimenet tallissa ja tietäjien matka Jeesusta kumartamaan. 

Tapahtumarikas oli kyllä Jeesuksen syntymä, täytyy sanoa. Vaikka tietäjien tuloonhan taisi oikeasti olla hiukan pidempi aika.

Kun paimenet lähtivät Jeesuksen luo, kuunneltiin kirjaston Jippii-levyltä "Kipin kapin Betlehemiin", 5-vuotiaan ehdotuksen mukaisesti.


"Enkeli meille ilmoitti: 

Jeesus on syntynyt

Sanoman meille julisti

Seimessä makaa nyt


Kipin kapin kipin kapin Betlehemiin

Siellä näemme Messiaan

Kipin kapin kipin kapin Betlehemiin

Kaivatun Kuninkaan


Mennään häntä katsomaan! 

Juostaan luokse kuninkaan! 

Kenkää toisen eteen nyt! 

On Vapahtaja syntynyt!"


Tällä kertaa askarteluna oli sormiväreillä tehdyt tallit Jeesus-vauvoineen. Oma koululainen teki tällä kertaa mallin Pinterestin kuvan mukaan. Tämä olikin kätevä vaihtoehto,  ihme ettei ole tullut aiemmin mieleen! Hän kun joka tapauksessa haluaa koulusta tullessa tehdä samat kuin meillä Raamiksessa, ja usein käyn hänelle vielä myös raamatunkertomuksen läpi.

Pienimmille piirrettiin himmeät ääriviivat tallista, joiden mukaan maalailla, isommat työskentelivät oman näkemyksen pohjalta. Toki kaksivuotiaan olisi voinut myös antaa maalailla vapaasti, mutta oli selkeästi innoissaan yhteistuotoksesta ja maalaili lisäksi vielä omiaan päälle :)

Ja joo, Jeesushan on ilmeisesti syntynyt oikeasti syksyllä, joulun vieton aikoihin ei ainakaan. Joulu ei varsinaisesti liity Jeesukseen millään tapaa, vaikka joulu onkin "kristillistetty". 








sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Ekaluokkalaisen kirjavinkki: JP ja murtovaras

 



Ekaluokkalainen on osannut lukea reilun parisen vuotta jo. Kirjamakuun mahtuu monenlaista, Aku Ankan taskukirjoista vanhoihin, paksuihin Pekka Töpöhäntiin.


Lastenkirjahyllyjä ollaan selailtu ahkerasti kirjastossa. Välillä tuntuu, että lapsia aliarvioidaan aika rankasti. Taikaa, hirviöitä ja yksisarvisia ja muuta on tarjonnassa etenkin vasta lukemaan oppineille runsaasti. Onko ideat loppuneet kesken? Onneksi löytyy myös tavallisempiakin aiheita, ja ekaluokkalainen on päässyt siirtymään jo vähän paksumpiinkin kirjoihin. 

On ollut ilo huomata, että vielä kirjoista löytyy oman lapsuuden lemppareitakin vielä.  Esimerkiksi Reuhurinteen ala-asteesta kertovista kirjoista tykkäsin lapsena kovasti. Moni kirjasarja on poistunut kuitenkin tässä parin vuosikymmenen aikana, kaiketi vanhentuneina. Pekka Puupää -sarjaa olen onneksi löytänyt jokusen kirpparilta, se on jäänyt lapsuuden kirjastoreissuista mieleen.

Vielä on matkaa Runotyttöihin ja Vihervaaran Annaan, mutta toivottavasti lapset löytävät ne jossain vaiheessa kirjapolkuaan. Niistä itse sain paljon iloa ja ajatusta elämään lapsena, ja ne ovat sellaisia, joita vielä aikuisenakin lukee mielellään. 

Nyt ekaluokkalaisella oli lukuvuorossa kasa Tytti Salon kirjoja, jotka varattiin kirjastosta. Tässä lapsen kertomana kommenttia JP ja murtovaras -kirjasta:

"Tää kirja oli kiva. Vähän jännä, mutta ei liikaa. Oon nähny tän JP ja murtovaras myös elokuvana, se elokuva oli jännempi. Tässä kirjassa vakoillaan murtovarasta. Ne ottaa mukaan sinne yöseikkailulle edellisen päivän aamupalaa.

Suosittelen tätä tytöille ja pojille. Kirjan päähenkilöinä on Olli, Minni ja Ruttu, jonka oikea nimi on Rudolf. 


Muutkin tän Tytti Salon kirjat on kivoja, etenkin Operaatio nappaa niljake." 

JP ja murtovaras -kirjan päähenkilöt ovat yhdeksänvuotiaita, eli samaistuttavia alakouluikäiselle lukijalle. Kirja on vähän jännä, mutta ei pelottava, eikä sisällä taikaa tai muuta. Kirjassa on hengelliset arvot, ja lapset muun muuassa rukoilevat kirjassa. Suositus meiltä!




maanantai 28. marraskuuta 2022

Hommissa Operaatio Joulun Lapsen keskusvarastolla




Tätä ajankohtaa olen odottanut taas vuoden verran: kun Joulun Lapsen keskusvarastolle pääsee 
pakettien tarkastustalkoisiin. Vuosi sitten käytiin parina päivänä ahkeroimassa, sitä edellisen kerran taisin päästä paikalle vuonna 2019. 


Joulun Lapsi -paketteja puolestaan ollaan väsäilty perheenä ekan kerran vuonna 2016. Siitä se lähti silloin.

Omia paketteja meiltä lähti tänä vuonna neljä. Pakettien kasaus oli meillä tällä kertaa ympäri vuoden kestänyt harrastus, alebongailut kaupoissa lasten kanssa näitä paketteja varten. Jotain tarvikkeita jäi vielä seuraaviinkin paketteihin.

Vielä minulla on yksi vuoro varattuna paketteja tarkastamaan tänä vuonna. Pakettien tarkastamisesta tulee kyllä jotenkin tosi hyvä mieli itsellekin. Siellä tajuaa, että paketteja on oikeasti paljon lähdössä, ja ihmiset haluavat auttaa ja välittävät toisista. Me eletään täällä kuitenkin toisiamme varten.

Sain myös taas uutta ajatusta omien, seuraavien pakettien sisältöön. Vaikkapa penaaleita voisi ommella itsekin (miksei ihan enemmänkin), kangasjämiä meiltä kaapista kyllä löytyisi jo valmiiksikin. Jotkut ovat myös itse virkanneet tai ommelleet pehmoleluja paketteihin. Täytyy laittaa korvan taakse, jos vaikka Pinterestistä löytyisi joku kiva ja simppeli idea ompeluun. 

Tähän mennessä ollaan siis ostettu kaikki kaupasta. Paketteihin saa laittaa tosiaan pelkästään uusia asioita, ei edes vähän käytettyjä.

Eräs rouva kertoi tuttavansa virkanneen viime vuoden paketteihin 700 pientä pehmoa. Aika hyvin, eikä ollut edes eläkeikäisestä kyse, vaan ihan työn ohessa ehtinyt vapaa-ajastaan antamaan aikaa. Siinä saa jo olla aika näppärät sormet!

Täältä voi ilmoittautua mukaan paketteja tarkastamaan. Jos et tänä vuonna enää ehdi, laita korvan taa ensi vuotta varten. Myös virtuaalipaketteja voi yhä lahjoittaa 😊

Pakettien tarkastus tarkoittaa käytännössä sitä, että paketteihin kurkataan, onko kaikki tarvittavat asiat laatikossa. Tarvittaessa täydennetään, ja vastaavasti kielletyt asiat (esim nesteet, ruoka) poistetaan.

Tänä vuonna Operaatio Joulun Lapsi -keräyksellä on yksi uusi kohdemaa. Moldovan ja Romanian lisäksi jouluiloa viedään tällä kertaa myös sodan keskelle Ukrainan lapsille.









keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Perhepäivähoitajan arkea


Aluksi oli tarkoitus olla perhepäivähoitajana vain alkuvuosi, mutta kuinkas siinä kävikään? Tässä sitä ollaan edelleen. Kevätkausi meni mukavasti, ja nyt tämän syksyn lisäksi tarkoitus jatkaa vielä talven ajan.


Keväällä meillä oli omien lisäksi 1,5 lasta, eli yksi kokopäiväinen ja yksi iltapäiväläinen. Nyt syksyllä hoitolapsia on kaksi kokopäiväistä. Neljä alle kouluikäistähän on se maksimimäärä ryhmää ajatellen, ja tähän lukuun lasketaan myös omat lapset. Oma taaperoiseni on joukon nuorin lapsi, minkä ajattelen olevan toimivaa ja helpointa hänelle itselleen. Hän kun kuitenkin joutuu äidin huomiota jakamaan muutaman oman perheen ulkopuolisen lapsen kanssa. Mitä pienempi lapsi, sitä enemmänhän sitä tarvitsee apua, huomiota ja syliä. Näissä asioissa meillä on onneksi mennyt tosi hyvin, omat lapset tulevat hyvin toimeen hoitolapsien kanssa.

Arki kyllä soljuu edelleenkin omalla painollaan ihan hirmuista kyytiä. Meitä rytmittää oman koululaisen viemiset ja hakemiset. Näiden lisäksi arjen säännöllisiä puuhia on muutama mukava yhteinen aamupäivän puuha, muskari ja perhetupa. 

Lisäksi arkeen mahtuu toki kaikkea ihanan tavallista. Ulkoilua, metsäretkiä, leikkipuistoja, kirjastoa, leikkitreffejä ja muita. Kotona myös pelataan lasten lautapelejä, luetaan kirjoja ja pidetään aamuhetkiä, joissa pientä toimintaa ja tehtävää. Harjoitellaan ikätason mukaisia taitoja ja pohditaan vuodenaikoja, luontoa ja muuta. 

Kannustan kyllä pohtimaan perhepäivähoitajaksi alkamista, jos toiveena on vaikka olla vähän pidempään omien lasten kanssa kotona. Muutenhan tämä on aika leppoisaa vaikka tokikin työntäyteistä, mutta tuo autoilu meillä tuo lisämausteensa ylimääräisine pukemisineen ja autoon lastaamisineen, päiväuniaikatauluista puhumattakaan. Toki me mietitään päivää niin, että esim. ulkoilut yhdistyy kätevästi niihin hetkiin, kun ollaan jo valmiiksi ulkovaatteissa.

Omia lapsia ajatellen positiivisin asia, kaveriseuran lisäksi, taitaa olla se, että äiti jaksaa järjestää kaikkea kivaa vähän enemmän 😄 Tulee ulkoiltua enemmän ja järjestettyä tavoitteellista yhteistä toimintaa. Muutenkin sitä kyllä kokee itsensä hyvinkin aikaansaavaksi aina hetkittäin tämän porukan kanssa 😊

Yllättävän hyvin kaikki silti sujuu, siitä olen iloinen. Varmasti jonkun verran vaikuttaa myös oma asenne, tähän tarvitsee semmoista joustavaa hyvänmielen asennetta.

Tämän lisäksi minulla ei taida olla sen kummempaa kerrottavaa, kuin keväälläkään. Nyt syksyllä paperihommia oli paljon vähemmän kuin työtä aloittaessa, onneksi! Ne tuntuivat kyllä vähän uuvuttavilta silloin, ja ilta-aikaahan niihin menee, kun harvemmin niitä lasten kanssa on hyvä hoidella. 

Veroasiat ovat välillä kyllä vaatineet useamman ajatuksen, nyt syksyllä kun tarvitsi alkaa maksamaan myös yeliä, eli yrittäjän eläkemaksua. Toki tämäkin asia olisi yksinkertaisempi, jos olisi yksityisen perhepäivähoitajan, eli yrittäjän sijaan kunnan palkkalistoilla kunnallisena perhepäivähoitajana, mutta omassa tilanteessani se ei onnistuisi (esim. se autoilu ei olisi silloin sallittua), joten näillä mennään. 

Tällä viikolla me ollaan muun muuassa taiteiltu isänpäiväkortteja, potkupyöräilty, musisoitu ja väritelty värityskuvia. Ja vielä on viikkoa jäljellä moneen mukavaan 😊


maanantai 7. marraskuuta 2022

Taaperon paketti - Operaatio Joulun Lapsi 2022


Meidän taapero on melkoinen toiminnan täti, mallioppija parhaimmillaan, ihan kaikessa. Eipä ole juuri kotitöitäkään, joissa tuo kaksivuotias ei olisi ollut mukana. Hän pääsi tänä vuonna myös valitsemaan pakettia jollekin toiselle pikkutaaperolle, lähtemään Operaatio Joulun Lapsi -keräyksen matkaan Itä-Euroopan köyhimmille lapsille.


Tänä vuonna ollaan tosiaan ostettu ennakkoon asioita keräykseen alennusmyynneistä pitkin vuotta, ja koottu useampi paketti. Näistä tavaroista taapero pääsi valitsemaan kenkälaatikkolahjaan laitettavia. Toki hän koitti aluksi täyttää laatikkoa pelkillä leluilla, hassu. 

Ostoksilla käydessä hän valitsi lahjaan ihanat pupuvillasukat, jotka olivat selvästi hänen mieleensä. Varmasti nuo pupunkorvasukat ilahduttavat myös lahjan saajaa, kukapa voisi niitä vastustaa? ❤️

Heppoja, pehmo ja hiekkalelut. Villasukat, lapaset, pipo ja pitkähihainen paita. Piirrustusvälineitä. Siinä taaperon ihana paketti.



Tästäkin paketista puuttuu vielä hiusharja ja palasaippua. 


Tänä vuonna keräysviikko on 14.11.-21.11.2022. Vielä ehtii paremmin kuin hyvin aloittamaan laatikon täyttämisen 🤗 Tyhjiä laatikoita voi hakea keräyspisteiltä, jonne paketit palautetaan täytettyinä palautusviikolla. Listaa palautuspaikoista löydät täältä

Sivuilta pääsee varaamaan myös vuoroja pakettien tarkastamiseen Helsingin Konalaan päävarastolle. Parina vuonna olen ollut mukana tuolla, ja tällekin vuodelle on jo yksi vuoro varattuna, toisen varaan lähempänä. Näin voi antaa lahjaksi myös aikaa. Sekin on arvokasta! Lisäksi tuo tarkastustyö on mielestäni kivaa ja palkitsevaa. 


sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Muutama kirjavinkki syksylle



Tälle syksylle on löytynyt edellisen vinkkauksen jälkeen muutama mainitsemisen arvoinen kirja, joten kirjoittelenpa talteen, ettei unohdu.


Vuorten laulu - Nguyễn Phan Quế Mai


Tämä hyppäsi eteeni uusien kirjojen hyllystä kirjastosta. Aina mukavaa löytää hyvä kirja suoraan hyllystä, se kun on itselle harvinaisempaa.

Vuorten laulussa eletään Vietnamin sodan aikoja, eli 1950-1970-lukuja. Tytön vanhemmat ovat lähteneet sotaan, ja tämä on jäänyt isoäitinsä kanssa jatkamaan arkea pommien tuhotessa heidänkin kotikaupunkiaan. 

Isoäiti alkaa kertomaan lapsenlapselleen omaa elämäntarinaansa. Ja aika huima tarina se onkin menetyksistä, sorrosta ja sinnikkyydestä. Samalla, tarinan lomassa he odottavat sukulaisiaan sodasta palaaviksi.

Tykkään paljon tällaisista sukupolvitarinoista. Vuorten laulu on hyvin kirjoitettu, ja siksi se onkin myös nopeasti luettu. Vietnamiin sijoittuvat kirjat ovat harvinaisia, eli myös mielenkiintoinen lukukokemus. 

Iso plussa Vuorten laululle tulee siitä, että tämä oli puhtaasti sukupolvitarina, eikä sisältänyt suuremmin romantiikkaa.




Kätilön koettelemukset - Patricia Harman


Tämä on kakkososa kirjalle Hope Riverin kätilö, jota suosittelen myös kovasti. Ykkösosan luin jo kolmisen vuotta sitten, kakkososa ilmestyi suomeksi juuri.

Kätilön koettelemuksissa eletään lama-aikoja 1930-luvun Länsi-Virginiassa. Työttömyyttä ja pulaa ruoasta. Hope Riveriin muuttaa sairaanhoitaja Becky Myers, joka ajautuu yhteisön kätilön työkaveriksi, vaikka ei oikeastaan siihen hommaan tahtoisi. 

Kirjasta löytyy mm. selviytymistä niukoissa oloissa, pahasti traumatisoitunut holhokki, yhteisöllisyyttä, luonnon mullistuksia ja tietenkin niitä synnytyksiä. 


Kiovan muistojen kirjuri - Erin Litteken


Vuorten laulun tapaan Kiovan muistojen kirjurissakin liikutaan kahdessa aikatasossa. Lähes nykyhetkessä Amerikassa, sekä Ukrainassa vuonna 1929. 

Maatalouden pakkokollektivismi  leviää, ja osa Ukrainasta on pieniä kyliä myöten Stalinin toimien armoilla. Eri mieltä olevat katoavat ja nälänhätä leviää. Päähenkilö Katja perheineen yrittää sinnitellä, ja samalla pitää kiinni elämästä, toivosta ja inhimillisyydestä.

Kirjan lopussa opin uuden käsitteen, holodomor. Huh. Jotenkin tosi hurjaa, Ukraina on kuitenkin maantieteellisesti lähellä meitä, ja jotenkin tämä kansanmurha on mennyt itseltä aiemmin ohi. 


P.S. täältä pääset lunastamaan kokeilujakson Storyteliin/Bookbeatiin/Nextoryyn tai Elisa Kirjaan, ja tuet samalla Lappeenrannan kristillistä päiväkotia ja koulua. Kiitos! 


keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Lasten Raamistreffit: Jerikon valloitus


Tällä kertaa meillä oli lasten Raamistreffien aiheena Jerikon valloitus. Lapset rakensivat Jerikon muureja jo aamulla valmiiksi, ennenkuin lähdimme viemään koululaista kouluun. 


Täältä löydät postauksen Raamistreffeistä, jonka aiheena oli Mooses kaislakorissa.

Ollaan taas edetty Vanhaa testamenttia eteenpäin. Meillä on Raamiksessa osanottajina kuusi kappaletta 1-5-vuotiaita, joten Raamatun kertomukset on mietitty tätä kuulijakuntaa parhaiten palvelemaan. Syksyllä Vanhaa testamenttia, jouluna Jeesuksen syntymä ja "kevätkaudella" sitten Uuden testamentin tapahtumia.

Aloitettiin kertomus Jerikon muureista, eli Joosuasta, ja siitä,  kuinka Joosua sai ohjeet Jerikon valloittamiseen Jumalalta. Ei tavanomaisimmat ohjeet, mutta Joosua tiesi, että kannattaa luottaa Jumalaan. 

Koululaisen kanssahan me useimmiten käydään Raamis vielä uusiksi kun hän pääsee koulusta (hänen toiveestaan), ja niin tänäänkin. Hänen kanssa mietittiin myös taustoja, eli mitä oli tapahtunut, ennen kuin oltiin siinä pisteessä, että päästiin Jerikoa kiertämään.

Raamista varten keräsimme duplo-ukkeleista joukon väkeä kiertämään Jerikoa. Kulkueen edessä seitsemän pasuunan soittajaa, sitten liiton arkku ja väkijoukko. Välissä mentiin leiriin nukkumaan telttaan yöksi (kuva). Teltta ja nuotio oli meidän askarteluja muista leikeistä.

Seitsemäntenä päivänä kierrettiin seitsemän kertaa, ja silloin lasten kanssa kajautettiin asiaan kuuluva sotahuuto. Ja muurit murtuivat! Tämä taisi lasten mielestä olla Raamiksen paras osuus, kun koko rakennelma meni palasiksi.

Kuuntelimme Youtubesta myös laulun Jerikon muureista. Pinterestistä löytyi aiheeseen sopiva pasuuna-askartelu. Mitäpä ei sieltä löytyisi. Lapset värittivät torvensa ja nitojalla nidottiin ne torvien muotoon. 

Lopuksi syötiin yhdessä lounasta. Hyvä aamupäivä, tärkeiden asioiden äärellä! 



Liiton arkku


Välillä mentiin leiriin yöksi lepäämään. 

Muurien sortuminen taisi lapsista olla se paras osuus. 


Torviaskarteluun löytyi idea Pinterestistä.

Oli muuten taaperollekin yllättävän tärkeä tämä torvi 😊



maanantai 31. lokakuuta 2022

Shea-voiteen valmistus


Useamman vuoden ajan olen tehnyt itse sheavoista ihovoidetta. Itse on kiva tehdä, ja toki se tulee myös edullisemmaksi, kuin valmiin shea-voiteen ostaminen. Ilman lisä- tai täyteaineita, ja sopii koko perheelle.


Sheavoi hoitaa ihoa, ja etenkin talven kuivalle iholle se on ihana. Sheavoi sisältää mm. A- ja E-vitamiinia. 

Sheavoita, toiselta nimeltään karitevoita saa ostettua paloissa. Pala sulatetaan vesihauteessa, jäähdytetään ja vatkataan. Ei vaadi kummempia kommervinkkejä. Voiteen sekaan voi halutessaan laittaa myös eteerisiä öljyjä ja muita öljyjä. Itse laitoin eteeristen öljyjen lisäksi manteliöljyä. 

Lämmitin shea-palan vesihauteessa hellalla. Sheaa ei kiehuteta, riittää, että se sulaa nestemäiseksi. Kun pala oli sulanut, lisäsin pari lusikallista manteliöljyä sekaan. Voiteen voi halutessaan tehdä myös pelkästä sheasta.

Seuraavaksi laitoin sheavoin manteliöljyineen jääkaapiin jäähtymään. Pakastinkin kävisi, mutta meillä ei ollut tilaa. Jääkaapissa seos taisi olla puolesta tunnista tuntiin, sekoitin välillä huvikseni, niin näin, missä kohtaa jäähtyminen on menossa. Kun seos on tarpeeksi jäähtynyt, se alkaa jähmettymään. Tässä vaiheessa laitoin eteeriset öljyt sekaan, en halunnut laittaa kuumaan seokseen. Jos haluat eteerisiltä öljyiltäsi muutakin kun vain tuoksua, valitse öljymerkki, jonka valmistusprosesseista tiedät, että kasvien ominaisuudet ovat vielä tallella. Jenkeissä näitä öljyjä kutsutaan terapeuttisen asteen öljyiksi, suomeksi ei taida vastaavaa termiä olla.

Sitten vatkain esiin ja vatkaamaan. Vatkasin tavallisella keittiövatkaimella useita minuutteja. Aika nopeasti voide alkaa vaahtoutumaan. Minä vatkasin vahingossa niin pitkään, että voide alkoi taas löystymään, kun se lämpeni vatkatessa. Se ei onneksi haittaa, hetkeksi takaisin jääkaappiin jähmettymään vaan. Sen jälkeen jatkoin vielä hetken vatkaamista. Lusikoin voiteet purkkeihin ja vielä jääkaappiin jähmettymään. 

Voide säilytetään huoneenlämmössä.





Vatkattua sheaa lapset luulivat kermaksi :D 



lauantai 22. lokakuuta 2022

Syysloman rauhaa

 


Viikon mittainen syysloma syksyn arkihyörinän keskellä on tehnyt kyllä hyvää. Tällä lomalla ei lähdetty minnekään kauemmaksi tai edes yökyläreissuun. Harvinaista meille, mutta mukava välillä lomalla olla kotonakin. 

Akkujen latausloma tällä kertaa varmaankin siis, itse kullakin. Kaikkea mukavaa ollaan kuitenkin puuhailtu. Uimahallia, leipomista, mummin kyläily, retkeilyä ja muuta. Ilman tiukkoja aikatauluja, meillä kun se tavallinen kouluarki plus hoitolapset on aika lailla aikataulujen sanoittamaa. Hyvää ja täyttä arkea kyllä, mutta aika lailla kellon kanssa kulkemista.

Kuvat ovat Tuusulanjärven rannalta Sarvikalliolta, jossa käytiin yhtenä aamupäivänä. Mukava retkipaikka lastenkin kanssa. Löytyy nuotiopaikat, halkovarasto ja ulkovessat. Rattaillakin pääsee, tiet ovat leveät kulkea. Itse en ollut muistanut edes ajatella rattaita, mutta kaksivuotias yllätti ja olikin tosi reipas kävelijä! 

Sää oli viikon kylmin, rapsakka mutta upean aurinkoinen. Eväät repussa ja termareissa kuumaa mehua :)





maanantai 17. lokakuuta 2022

Lautapelejä lapsille: Risk Junior




Merirosvoja näkyvissä! Paitsi, että Risk Juniorissa kaikki pelaajat ovat merirosvoja, jotka kilpailevat aarteista ja saarten valloittamisesta. 


Pelin ikäsuositus on 5-vuotiaasta eteenpäin, mutta tutusti meillä on pelailtu tätä jo pienempienkin kanssa, pienin avustuksin. Tämä peli on lähikirjastomme valikoimista, kannattaa kurkata kirjastojen pelivalikoimat.


Tykkään pelin visuaalisesta ilmeestä. Merirosvolaivat ovat tosi kiva idea pelinappuloiksi. Laivat aloittavat pelin keskellä olevasta pääkallosaaresta. Aarrekortit sekoitetaan ja asetetaan saarille, rahat piilossa arkun alla. Vuorotellen pelaajat asettavat omia merirosvojaan saaria vartioimaan. Kun kaikki saaret on vartioitu, peli alkaa.

Pelilaudalla liikutaan aina yksi saarten väli kerrallaan. Tarkoitus on kerätä kaikki aarteet ja samalla vallata mahdollisimman monta saarta. Saarelle saapuessa, jos se on jonkun vastapelaajan vallassa, käydään taistelu aarteesta (jos se on vielä paikallaan) ja saaren valtijuudesta. Taistelu käydään nopilla, jotka asetetaan omaan laivaan. Laivasta noppa napautetaan vapauteen. Suuremman luvun saanut voittaa aarteen ja saa asettaa merirosvonsa vartioimaan saarta.

Peli loppuu, kun kaikki aarrearkut on kerätty. Arkkujen toisella puolella on eri määrä kultakolikoita. Niiden lisäksi pisteiksi lasketaan jokainen saari, jossa oma merirosvo on vielä vahdissa. Suurimman saaliin saanut voittaa pelin!

Plussaa simppeleistä säännöistä!


Risk Junior:


Ikäsuositus 5-vuotiaasta eteenpäin
2-4 pelaajalle





Merirosvolaivat valmiina noppataistoon!

Lopputilanne, kaikki aarteet napattu!


Lisää lautapelivinkkejä löydät täältä.



sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Operaatio Joulun Lapsi 2022: koululaisen paketti


Tänäkin vuonna meiltä lähtee useampi paketti Operaatio joulun lapsi -keräykseen. Nyt vuorossa koululaisen valitsema lahja, samanikäiselle tytölle. Viisivuotiaan paketti löytyy täältä


Tänä vuonna paketit ovat olleet monesti mielessä. Edelliseen kirjoitinkin, että tämä on meille jo aika lailla harrastus. Pohdintaa hinnoista ja muista löydät tuosta yllä olevasta linkistä. Sieltä löytyy myös edellisten vuosien lahjat.

Tämän paketin villasukat ja lapaset ovat jonkun neulojan poistomyynnistä ostettu viime talven lopulla. Pipo Lindexin alesta, paita Tokmannin tarjouksista. Toistan itseäni, mutta alennusmyynnit on hyvä käyttää näihin. Ns. edellisen sesongin tuotteita poistohinnoin. Ja näinhän me itsellekin ostetaan :) 


Koululainen kertoo tästä paketista näin: 


"Oon valinnut sinne ihanan pehmolelun, josta tulee ääntä. Lempijuttu tässä paketissa on penaalin sisus ja pieni värityskirja ja Ryhmä Haun väritettävä pussi ja hyppynaru. 


Mä tykkäisin ittekin pitää noita hanskoja, hattua ja paitaa. Sukkia vähän mietin kun ne on vihreet.


Toivon että se mun ikänen tyttö ilahtuu tästä koko paketista. Petsit on otettu kaupan muovipaketista pois, mutta ne on uusia."


(Mitään käytettyä ei näihin lahjoihin tule laittaa.)



Koulutarvikkeita löytyy tästä paketista runsaasti, ne kun ovat oman koululaiseni mieleen.


Vaatteet ja asusteet. Paita, pipo, hanskoja ja villasukat.


Kauneuspussukan sisältöä ja lelut. Hyppynaru, pehmolelu ja petsit.
Palasaippua ja hiusharja vielä puuttuu.


Kenkälaatikkolahjojen palautusviikko on 14.11.-21.11.2022. Lahjojen palautuspisteet löydät täältä. Palautuspisteeltä saat haettua myös tuon tyhjän laatikon, johon lahja pakataan.