maanantai 31. lokakuuta 2016

Kuka voisi kellot seisauttaa?

En oikeastaan ennen ole niinkään ollut puolesta tai vastaan. Kelloja on aina siirrelty ja niiden mukaan elelty. Nyt on minullekin kuitenkin mielipide asiasta muodostunut, tai paremminkin tuo taapero on muodostanut sen. Eikä meillä onneksi ole edes kauhean aikainen, taikka poikkeuksellisen myöhäinen tämä elämänrytmi. Mutta silti kysyn, miksi, oi miksi?
Heiluminen taitaa kuulua asiaan ;)


Vaikka eihän se taaperokaan oikeasti kellojen siirtämisestä välitä. Se elää omaa, tutuksi tullutta rytmiään, kellosta piittaamatta ;)
Elämä jatkuu. Arki jatkuu. Räntäsadekin näyttäisi jatkuvan..

tiistai 25. lokakuuta 2016

Väliaikainen talvi

Tämän talven ensilumi on täällä! En sitä oikeastaan vielä osannut edes odottaa, lokakuuta kun vielä elellään. Tervetuloa silti :D
Kyllähän sitä eilen jo ennustettiin tänään saapuvaksi, mutta minä epäilin kyllä vähän..Vaan on kyllä ihanan näköistä kun on koko päivän satanut!! :)


Neiti taapero oli lumesta ihan hämmästynyt. Hauska juttu näytti silti olevan, ja kielellä yritti metsästää hiutaleita, tietenkin.

Illan mittaan bongailtiin ikkunasta viereistä mäkeä, jossa aika moni autoilija oli selvästi yllättynyt talven tulosta. Meillä renkaat vaihdettiin onneksi niinkin ajoissa, kuin eilen illalla!Taloyhtiön saunaan kävellessä läpykkäät ei ollut kyllä paras valinta kengiksi enää. Tai no enää ja enää, veikkaanpa että viikon päästä niillä pääsee jo taas mukavasti ;)


perjantai 21. lokakuuta 2016

Messuedustusta

Tuossa muutama viikko sitten oltiin edustamassa Aktiivista synnytystä paikallisilla viikonlopun mittaisilla Hyvää sinulle -messuilla. Kokemus oli itselle ihan uusi, erilainen. Esiteltiin Aktiivinen synnytys ry:tä ja kerrottiin alkavasta (nyt jo alkaneesta) paikallistoiminnasta täällä Lappeenrannassa. Välillä on näköjään ihan hyvä poistua omalta mukavuusvyöhykkeeltä, oli nimittäin tosi antoisa kokemus.Moni ei ollut kuullutkaan tästä yhdistyksestä aiemmin. Yllättävän paljon oli kiinnostuneita! Kommentteja siitä, kuinka ollaan tärkeällä asialla.

Paljon myös kommentteja naisilta, "onneksi se on jo ohi omalla kohdalla", "huh, ei enää ikinä", jne. Pakosti sitä miettii, että kuvastavatko nämä monet, monet irralliset kommentit jotain meidän synnytyskulttuuristamme?

Sitä niin toivoisi, että jokaisella naisella synnytys, ihan jokainen synnytys voisi olla voimaannuttava, positiivinen, hyvä kokemus. On kuitenkin melko isosta asiasta kyse. Sen hetken, ne hetket, ovat muistissa koko eliniän ajan. Niihin palaa uudelleen ja uudelleen. Ne ovat ajatuksissa.Minulla oli hyvä synnytyskokemus. Toki tilanne myös yllätti suurilla tunteillaan, sensuroimattomuudellaan. Ja kyllä, toivon saavani kokea synnytyksen uudestaankin. Se hetki on jotain niin ainutlaatuista, sitä tunnetta ei oikein voi verrata mihinkään.

Välillä minulla on suorastaan synnytyskuume, jos niin voi sanoa.


 Synnytyssuklaa oli kyllä ihan hitti messuilla! Maitosuklaata merisuolalla, mmm... Messuilla juontamassa oli Olga Temonen. Olgalla oli kyllä niin hauskat jutut, kuten kuvasta näkyy :D

Mies ja taapero viettivät mukavia hetkiä mummon kanssa sillä aikaa kun tämä äiti edusti messuilla. Taapero oli suostunut syömään vain muroja :D

torstai 20. lokakuuta 2016

Tavallinen torstai

Taaperoarki. Leppoisaa, ja välillä ei niinkään. Ihania päiviä, väsyneitä hetkiä. Naurun hekotusta, tahmaisia sormia. Joka päivä taaperosta kuoriutuu uusia taitoja, uusia piirteitä.

Tavallisena torstaina ollaan

..pesty kirjoja. Ipana kippasi pissapotan kirjojensa päälle, joten mikäs siinä pestessä ja kuivaillessa ;)

..käyty avoimessa päiväkodissa leikkimässä ja musisoimassa. Marakassit on lempparit! Käsiin mahtuu niitä neljä! Oi onnea :)

...luettu kirjoja. Äitipeli itsellä kesken, taaperon tämän päiväinen suosikki on ollut Petteri Kaniini.
..tanssittu, leikitty, pottailtu, nukuttu, oltu bussissa, käyty kaupassa, haukoteltu. Mitä näitä nyt on..

..tehty ruokaa, ja syöty hyvällä ruokahalulla...saatu kylään appiukko, ukko. On ihanaa katsoa oman taaperon iloa ja onnea, kun puuhailivat yhdessä, taapero ja taaperon rakas ukko. Ihanaa, kun elämässä on isovanhempia! Ja ihanat appivanhemmat.

Ukko ja taapero, kun taapero oli viikon ikäinen mini <3

Hyvä päivä, hyvä mieli.

torstai 13. lokakuuta 2016

Netissä myymisen autuudesta

Meillä täällä on menossa kaappiensiivousvimma. Tai ainakin mulla. Ja voiko sanoa, että siivousvimma, kun oikeasti mun tavoite on vaan saada rahaa uutta Maitotytön imetystunikaa varten? Heh :D

Pienimmät vauvatavarat, jotka ei mene meillä jatkoon, olen laittanut lahjoitettavaksi, menevät Itä-Euroopan äideille ja vauvoille, apua tarvitseville. Muut tavarat ja isommat vaatteet on pistetty fb-kirpparille ja toriin, ja ensi viikolla näkyisi olevan läheisessä avoimessa päiväkodissa kirppisviikko, saa tuoda omia tavaroita pöydille myyntiin. Sinne siis. Toivon mukaan myyn enemmän kuin ostan ;)Tori.fi on kyllä niin hauska paikka. Monet hyvät kaupat siellä tehty, niin myyjänä kuin ostajanakin vuosien mittaan. Mutta on se kyllä välillä niin säätämistä, näköjään. Eilen laitoin 13 astiaa myyntiin, joista on tullut yhteensä 12 kyselyä. Tähän mennessä on ollut jo yhdet oharit, yhdet kaupat, yksi haku sovittuna, ja yhdet mahdolliset kaupat, ehkä? Jää nähtäväksi. :)
tiistai 11. lokakuuta 2016

Ihana Syksy

Syksyssä on aina ollut itselle jotain taikaa, pimenevät illat ja syksyn mukana tuomat uudet jutut.
Teetä alkaa kulumaan kovaa tahtia, ja kirjojakin olisi kiva käpertyä lukemaan. Ja telkkariohjelmat! :D Me ollaan miehen kanssa nautiskeltu Ex-onnellisista ja Enstireffit alttarilla, tottakai. Marja Hintikka Livekin alkaa kohta, jee! Millonhan mulla olisi ollut näin monta ohjelmaa seurattavana!


"Töttöröö! Näin mä nukun. Äiti ois halunnu lähtee jo kerhoon, mutta mua poikkeuksellisesti nukutti."Nyt kotona tytön kanssa ollessakin on kiva, että välillä on myös nitä itselle tärkeitä juttuja ja menemisiä. Lapsen "harrastukset" ovat kivoja ja mielekkeitä toki nekin, mutta eivät ne ihan ole se oma henkireikä ;) Omien intressien puitteissa on tullut alotettua kirkkokuoro ja Aktiivisen synnytyksen paikallistoiminta täällä Lappeenrannassa. Molemmat on tosi ihania!


Tytön kanssa tulee arkisin puuhattua myös kaikenlaista. Onneksi täällä on vaunujen kanssa ilmaista matkustaa paikallisbussissa, niin pääsee kaikkiin kerhoihin ja muihin menoihin kätevästi :) Ei varmasti tulisi ihan niin usein käytyä, jos se kustantaisi jotain joka kerta.

Lappeenrannasta löytyy kyllä mun mielestä hyvin kaikkea puuhaa lapsen kanssa, ja nimenomaan ilmaista sellaista. Perhekerhoa, taaperokerhoa, vauvakerhoa, perhekahvilaa, kirkkomuskaria, avointa päiväkotia. Uutena täällä on ainakin Imetyksen tuen Maitokahvilat, ja toki myös Aktiivisen synnytyksen keskusteluillat ;) Maksullisista menoista mulla ei ole kokemusta, nämä tämänhetkiset ovat riittäneet meille hyvin.


perjantai 7. lokakuuta 2016

Kuukautiset kahden vuoden jälkeen

Ensimmäiset menkat melkein kahden vuoden tauon jälkeen. Raskaus yhdeksän kuukautta, ja siihen päälle imettämistä ja imettämistä. Ja yhtäkkiä menkat! Vuosi ja melkein kuukausi synnytyksestä.

Olinko kaivannut niitä? No en, en ollut kaivannut. Harva varmaan kaipaa? Olin suorastaan iloinnut, kuinka pitkälle pääsee ilman, ja noudattanut siihen liittyviä asioita.

Ja kuitenkin ne ovat omalla tavallaan tervetulleet, osa tätä naiseutta. Uutta elämää luova voima.

Viime viikolla sitä oli sitten ilmassa. Tuttuja tuntemuksia mahassa. Noniin. Siitä se lähtee taas. Jännitti. Tuleeko tutuksi tulleet, ihan hirmuiset kivut? Heikotus, oksetus, ripuli? Supistusmaiset juilimiset, kauheat krampit?

No, eilen ne sitten alkoivat ihan oikeasti. Menkat siis, ei kivut. Jännittää vieläkin, tulevatko kivut sitten seuraavassa kierrossa? Vai ovatko tulematta? Sellaistakin voi sattua, että synnytyksen jälkeen olisi ihan eri meno ja meininki. Jää nähtäväksi.
Sitten muistin, hei, ihan muutamat viimeisimmät kuukautiset ennen raskautumista olivat kivuttomat. Siitä kiitos pimppahöyrytykselle, oikealta nimeltään vaginal steamille. Ystävä siitä aikoinaan vinkkasi, molemmat sitä kokeilimme kukin tahoillamme.

Täytyisi taas perehtyä uudestaan, ottaa käyttöön. Vaikka kaikelle on aina epäilijänsä, niin itselle tärkeintä on, että omalla kohdalla se toimi. Noin helppo, ilmainen juttu, josta ei hyötynyt kukaan muu, kuin minä itse.

Mielestäni tosi mielenkiintoista, varsinkin, kun käytäntö on todella vanha, vähintään vuosisatoja käytetty? Monilla sivuilla listataan menetelmästä olevan apua esimerkiksi kivuliaisiin kuukautisiin, epäsäännölliseen kuukautiskiertoon, endometrioosiin, arpiin (esim. episiotomian arvet), munasarjakystat, raskaaksi tuleminen jne. Löytyy myös sivuja, joilla kerrotaan sen olevan ihan höpöä. Selviää vaan kokeilemalla.Saako menkoista sitten puhua? Onko se retostelua ällöttävillä, henkilökohtaisilla asioilla?

Ei se ole. Se on ihan normaali, arkinen asia naisen elämässä. Itseä on tavallaan inspiroinut taannoinen kohu erään naisen kuvasta, joka poistettiin instagramista housuissa näkyneen kuukautisveritahran vuoksi. Hyvä, että tällaisia juttuja putkahtelee aina välillä esille.
Tai Maria Nordinin kuukautisverijutut, jotka hämmensivät monia ihmisiä keväällä.
Tai se, kuinka jotkut pitävät naiseuden juhlia tyttärilleen, kun näillä alkaa kuukautiset ensimmäistä kertaa!Kuvat eivät sinällään liity tekstiin, vaan yhteen naiseuden elämänalueista, äitiyden juhlistamiseen.


maanantai 3. lokakuuta 2016

Ipana 1v

Ensimmäisistä synttäreistä on jo kolmisen viikkoa hurahtanut. Pikkulapsiajan "paras" ja todenmukaisin klisee on "aika menee niin nopeasti". Totta, totta.

Synttäreitä juhlittiin yhdessä minun ja miehen perheiden kanssa. Olipa ihanaa nähdä rakkaita ihmisiä. Harvassa ovat ne hetket, kun saa niin monta tärkeää ihmistä yhtä aikaa koolle! 

Suurin osa tarjottavista oli gluteenitonta ja maidotonta, niin omaan imetysdieettiin kuin muidenkin ruokavalioihin sopivaa :)

Onneksi olivat sankarin serkut paikalla auttamassa lahjojen avaamisessa, niin saatiin kaikki paketit auki :) Kuvaan on eksynyt vain osa lahjoista :)

Vuoden päästä taas uusiksi!