keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Raskausvoimaantuminen eli puolivälin raskauskuulumiset


Ai että, lähiviikot ovat olleet jotenkin tosi ihania raskautta ajatellen. Jokapäiväiset vauvan potkimiset alkoivat tuntumaan joskus  rv17, ja kyllähän se lämmittää mieltä. Vauva on alkanut tuntumaan todelliselta. Esikoinen huokaa useita kertoja viikossa "olispa jo syksy, että meidän vauva syntyis". Ihanaa.


Synnytystäkin olen jo vähän miettinyt ja siitä haaveillut. Kerännyt mielessä voimaannuttavia ajatuksia raskauteen ja synnytystä varten. Tietynlainen raskausvoimaantuminen on kyllä selkeästi tapahtunut. Mielen ja fyysisen olon yhteissummaa, ajattelen.

Energiaa on (paitsi jos ei mene tarpeeksi ajoissa nukkumaan..), välillä jaksaa kotijumppaillakin, ja lasten kanssa tehdään useamman kilsan potkupyörälenkkejä. Etovaa oloa ei ole onneksi näkynyt enää viikkoihin.

Kaikkea pientä kolotustakin löytyy kyllä, etenkin joskus kuukausi sitten tuntui että koko ajan on jotain. Nuo kolotukset ovat olleet sellaisia, että aina ensin vähän säikäyttivät. Aika nopeasti onneksi olen kaikista vauvaryhmistä huomannut, että tosi monilla on ihan samanlaisia juttuja. Välillä jomottaa millon mistäkin. Se on tehnyt oikeastaan tosi hyvää, kun on mukana netissä eri keskusteluryhmissä. Ymmärtää, että ei tässä nyt ole sen kummempaa. Että syynä on ihan vaan raskaus, ei nurkan takana kolkutteleva keskenmeno.

Ja koska joo, aika kultaa muistot edellisestä raskaudesta, en oikeasti muista läheskään kaikkea kovin tarkasti. Plus se, että onhan mulla jo ikääkin useampi vuosi enemmän, kuin kuopusta odottaessa. Vanhaa kolottaa.

Lähiaikojen autossaistumiset sen sijaan on tuntuneet tosi samanlaisilta, kuin edellisissä raskauksissa. Joka paikka puutuu, selkää kolottaa ja vatsalihakset kramppaa. Olo tosi epämukava. Pitempien autossa istumisten jälkeen kroppa on ihan väsynyt vielä seuraavanakin päivänä. Autoilu on siis melkeinpä extreme-laji tällä hetkellä, eikä se siitä varmasti helpota loppuraskauden aikana :D

Tuttua on myös oman pinnan pituus. Mulla joka raskaudessa hormonit ovat vaikuttaneet niin, että en ole se seesteisin odottaja, vaan hermot ovat hitusen tavallista kireämmät. No, ehkä olen leppoisampi taas sitten joskus vajaan viiden kuukauden päästä lokakuussa. Se jää nähtäväksi, mutta toivottavasti.

Raskausneuvolakäyntejä tässä keväällä ei ole ollut, jos ei etäkäyntiä, eli yhtä puhelinkeskustelua lasketa. Koronan vuoksi käyntejä on peruttu, mutta oli tuo puhelukin vähän höpö, en pitänyt kovin tarpeellisena. Juhannuksen jälkeen sitten ihan oikea neuvolakäynti, edellinen, se ensimmäinen käynti tosiaan oli helmikuussa. Hassua, miten erilaisia käytäntöjä eri paikkakunnilla on näissäkin ollut sen suhteen, mitä käyntejä on pidetty, mitä peruttu.

Ensi viikolla rakenneultra! Harmi, ettei mies edelleenkään pääse rajoitusten takia mukaan käynnille. Edellisen ultran perusteellahan nyt ollaan jo vähän pidemmällä, kuin puolessa välissä, mutta itse lasken menkkojen perusteella. Katsotaan, mitä mieltä viikoista ja päivistä ovat nyt sitten rakenneultrassa :)Tämän raskauden aiempia ajatuksia:Ajantasaisimmat raskausajatukset ja satunnaiset mahakuvat löytyvät Instagramin puolelta, sinne pääset tästä!

torstai 21. toukokuuta 2020

Kannattaako 4-5-vuotiaalle hankkia isompaa potkupyörää?Me päädyttiin hankkimaan neljävuotiaalle isompi potkupyörä. Kannattiko? Miksi ei vain siirrytty polkupyöräilemään, kun lapsi senkin osaa? Tässä ajatuksia aiheesta.Potkupyöräilty on useampi vuosi, ja se on avannut monia ovia liikunnan iloon. Tuonut rohkeutta, onnistumisia ja paljon hyviä hetkiä. Laajentanut menemis- ja tekemismahdollisuuksia.

Sama potkupyörä on mennyt koko sen parin vuoden ajan. Ja olisi mennyt ainakin vielä kesän verran, satulan korkeutta riitti vielä. Samalla myös kuopus oli potkupyörää vailla, joten hankintamietinnät oli käynnistettävä.

Ostaako kuopukselle potkupyörä, vai isommalle? Ei oikein tuntunut järkevältä ostaa toista keskikokoista potkupyörää (tosin meidän versio toimii myös mini-mallina, satulan kun saa todella matalalle), joten isompi potkupyörä sitten.


Polkupyörä vs. potkupyörä


Miksi isompi ei vain ajaisi polkupyörällä? Sekin taito kun löytyy kyllä. Moni saman ikäinen on jo vaihtanut polkupyörään.

Siihen voisi oikeastaan vastata, että siksi, kun se tuntuu syövän aika kovasti sitä liikunnan iloa. Taito on olemassa, ja sitä aina välillä ylläpidetään, mutta se ei tällä hetkellä ole lapselle se juttu. En jaksa harjoittaa mitään pakkopyöräilyä, vain siksi, että lapsi osaa polkea.

Potkupyörä sen sijaan tuntuu olevan se juttu. Ei tuntunut kovin hyvältä ajatukselta viedä lapselta rakas potkupyörä, antaa se siskolle ja tuupata sitten jatkamaan pyöräuraa polkupyörällä, joka ei herätä lapsessa samanlaisia tunteita. Sopeuttaa "odotuksiin" siitä, että neljä- ja viisivuotiaat ajavat polkupyörällä. Niin, kenen odotuksia ne ovat?

Tiedän, että joidenkin mielestä vain polkupyörät ovat niitä "oikeita pyöriä", tai jotkut pitävät potkupyöriä vain turhina välivaiheina ja skippaavat sen. Makunsa kullakin. Itse pidän potkupyörää hyödyllisenä, tasapainoa, iloa ja rohkeutta tuovana asiana. Potkupyörä ja polkupyörä eivät sulje onneksi toisiaan pois :)


Isompi potkupyörä on Pukyn xl, joka ostettiin käytettynä. Nämä isommat potkupyörät tuntuu liikkuvan torissakin aika liukkaasti.


Haluan pitää kiinni lapsen löytämästä liikunnan ilosta ja edetä lapsen tahtiin. Meillä potkupyörät ovat käytössä päivittäin, niillä potkitaan välillä useiden kilometrien päähän, välillä lyhyempää matkaa. Talvikin oli niin vähäluminen, että lähes koko talven isompi kulki potkupyörällä, kun itse työntelin pienempää rattaissa.

Lapset ovat erilaisia, eri mieltymyksillä varustettuja. Hyvä niin. Katsotaan, missä vaiheessa potkupyörän ensisijaisuus vaihtuu polkupyörään. Lapsi on itsenäisesti tuottanut ajatuksen, että ei hän enää kouluikäisenä potkupyörällä aja. Tosin tiedän koululaisiakin, jotka edelleen tykkäävät potkupyöristä, temppupyörinä polkupyörän rinnalla :)


Otsikon kysymykseen viitaten: joskus kannattaa ostaa se isompi potkupyörä. Tapauskohtaisesti :)

Seuraatko jo Instagramissa? Tule mukaan, sieltä löytyy arki!

tiistai 19. toukokuuta 2020

Vanhasta uutta - hiusdonitseja vauvanvaatteista
Meillä kierrätetään lähes kaikki lastenvaatteet seuraavalle lapselle. Myös tulevaa vauvaa odottamassa löytyy kaikenlaista. Ihan jokainen vaate ei kuitenkaan aina selviä seuraavalle kierrokselle. Ikitahrat, kulumat, reiät ja muut ovat syitä, ettei vaate saa jatkoaikaa enää. Toki yksittäiset reiät vielä paikataan.


Sellaiset vaatteet laitan syrjään, mutta en kuitenkaan lumppukierrätykseen menemään, vaan ompelukankaisiin. Sama omien vanhojen vaatteiden kanssa. Puhkiparsitut leggarit, loppuunkäytetyt topit. Yleensä niistäkin löytyy käyttökelpoisia osia, joista voi vielä loihtia jotain.

Omista vaatteista voi löytyä osia lasten vaatteisiin, pienemmistä vaatteista voi ommella vaikkapa hiuspantoja, ponnareita tai nukenvaatteita.Vanhan paitani hihasta olen ommellut hiuspannan, miesbarbille paidan jonkun muun vaatteen jämistä. Tällä kertaa syntyi hiusdonitseja ja rusettiponnareita, koska sisko innostui ompelemaan. Nämä ovat kyllä kivoja! Keltaisesta kankaasta tehdyt ovat kuopuksen vanhasta vauvamekosta. Se oli oma lemppari, kiva kun sai uuden elämän ponnareissa :)

Hiuspannat ompelen yleensä tällä ohjeella, mutta jos kangasta on vähemmän, voi rusetin ommella myös suorakulmiopalasta yksinkertaisemmin.

Rusettidonitsien ohje löytyy täältä. Rusetin voi solmia myös tavalliseen hiusponnariin, niin saa kivat rusettiponnarit :)

Oletko hyödyntänyt kierrätyskankaita? Ompeluideoita saa jakaa!


sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Eteeriset öljyt apuna ja ilona arjessa


Sain ensimmäisen eteerisen öljyni lahjaksi yli viisi vuotta sitten. Sillon minulla ei ollut juurikaan ajatusta, että mistä ihmeen öljyistä nyt puhutaan. Nykyään olen iloinnut öljyistä monissa tilanteissa.


Tätä postausta on pyydetty tasaisin väliajoin,  usemman henkilön toimesta jo ainakin vuoden ajan. Pahoittelut! Tässä olisi nyt ensimmäinen, yleisluontoinen teksti aiheesta. Myöhemmin ehkä lisää, ainakin siitä, mitä öljyjä käytän mihinkin.Mitä eteeriset öljyt ovat?


Eteeriset öljyt saadaan kasveista. Koska öljyt ovat eristetty kasvista, ovat ne parhaimmillaan paljon tehokkaampia kuin kasvit, joista öljy on höyrytislattu, kylmäpuristettu tai uutettu. Öljyjen tarkoitus on hyvinvoinnin ja terveyden tukeminen. Laadukkaat öljyt ovat muutakin kuin vain kivoja tuoksuja.

Eteeriset öljyt eivät ole mikään uusi juttu, niitä on löytynyt faraoiden haudoista, ja vaikkapa Raamatusta löytyy useita kohtia eteerisiin öljyihin liittyen. Esimerkiksi Jeesus-vauva sai tietäjiltä lahjaksi mirhaa, joka on eteeristä öljyä. Tietäjät halusivat tuoda lahjoiksi parhaita mahdollisia asioita.

EU-alueella eteeriset öljyt luokitellaan kosmetiikaksi, eli käytettäväksi iholle ja tuoksuna. Joillakin öljyillä on lisäksi myös elintarvikelupa, ravintolisäluokitus, jolloin kyseistä öljyä voi käyttää myös sisäisesti.

Eteeristä greippiöljyä sisältävä huulirasva. Ihana!


Miten käytän eteerisiä öljyjä?


Meillä eteerisiä öljyjä on käytetty moneen. Viimeisin ja mieleenpainuvin ovat olleet hormoniongelmani. Keskenmenon jälkeen aloin käyttämään hormoneja tukevaa öljyseerumia. Kuopuksen synnytyksen jälkeen käytin öljyjä muun muuassa alapään palautumisen tueksi. Ehdottomasti käytän niitä myös seuraavassa synnytyksessä.

Muita meillä käytettyjä tapoja ovat mm. kehon puolustuksen tukeminen, paremman unen tukeminen ja ylipäätään kehon toiminnan tukeminen. Öljyjä voi käyttää niin moneen! Eri kasvien öljyjä käytetään eri tarkoituksiin.

Konkreettisesti eteerisiä öljyjä voi käyttää kolmella tapaa:


-Tuoksutellen pullosta suoraan tai diffuuserissa huoneilmaan. Diffuuseri pilkkoo öljyn ilmaan.

-Iholle laimennettuna. Öljyn laimentamisesta iholle voit lukea täältä.

-Sisäisesti. Älä käytä mitä tahansa öljyjä sisäisesti, sillä kaikkia ei ole tarkoitettu sisäiseen käyttöön (Young Livingillä sisäiseen käyttöön soveltuvat Plus-öljyt).

Jokaisella öljymerkillä on ohjeet, rajoitukset ja suositukset öljyjen käyttöön. Noudata niitä, kaikkia öljyjä ei voi käyttää samalla tavoin. Jos öljymerkki kieltää käytön jossain tietyssä tilanteessa, ohjetta kannattaa kuunnella kyseistä merkkiä käyttäessä.

Joy-öljysekoitus Young Livingiltä


Lisäksi eteerisiä öljyjä voi käyttää itsetehdyssä kosmetiikassa, siivousaineissa, pyykkietikassa ja muissa. Itse laitoin sheavoin sekaan eteeristä mandariiniöljyä ihon hyvinvointia tukemaan. Mun lemppari ihovoide tällä hetkellä.

Koen, että laadukkaista eteerisistä öljyistä on ollut ihan valtavasti hyötyä itselleni, enkä ole luopumassa niistä mistään hinnasta :)


Onko eteerisissä öljyissä eroja?


100% eteerisen öljyn nimikkeellä liikkuu hyvin eri laatuisia öljyjä. Sellaiseksi saa nimittää öljyä, jossa on oikeasti vain pieni määrä öljyä ja loput täyteainetta. On laboratorioissa kemiallisesti valmistetut öljyt (synteettiset öljyt), laimennetut/muunnellut öljyt, heikosti tislatut öljyt sekä terapeuttisen asteen eteeriset öljyt.

Kun käytetään kasvin kaikki eteeriset ainesosat, öljy on laadultaan terapeuttista ja tasapainoista. Meillä käytetään tällaisia öljyjä.

Eteerinen öljy voi olla huonolaatuista, vaikka se olisi puhdasta. Öljyn laatuun vaikuttaa mm. maaperä, sadonkorjuutapa, tislauslämpö, mikä kasvin osa tislataan, tislausvälineet, mahdolliset täyteaineet ja synteettisillä aineilla manipulointi, saman tuotteen useampi tislaus ja niin edelleen. Siksi tosiaan markkinoilla liikkuu keskenään todella eri tyyppisiä öljyjä. Kurkkaa tarkemmin täältä.

Eli kyllä, eteerisissä öljyissä on ihan valtavasti eroja. Vähän niin kuin vaikkapa vaatemerkeissä. Löytyy laadukasta, mutta myös halpaa ja huonolaatuista.

Pienet jalat odottamassa hemmotteluhoitoa :) Eteerisiä öljyjä laitetaan (laimennettuna) usein mm. jalkapohjiin ja selkärangan alueelle.

Meillä käytössä olevat öljyt


Meillä käytetään Young Livingin öljyjä. Aiemmin olen testaillut myös muutamaa muuta öljymerkkiä, ja myöhemmin etsinyt tietoa monesta eri merkistä. En aluksi ajatellut, että öljymerkeissä voisi olla suuria eroja, mutta kokeilemalla oppii. Ja tietoa etsimällä. Siksi enää itselleni eivät riitä markettien pullotetut öljyt.

Young Livingin laatukriteerit ovat tiukemmat ja tarkemmat kuin "pelkässä" luomussa. Eteerisille öljyille ei ole kansainvälisiä, yhteneviä laatukriteerejä.

Eteeristen öljyjen valmistus on tiedettä, kemiaa. Young Livingillä on kokemusta öljyistä ja kasveista yli 25 vuoden ajan. Heillä työskentelee 70 tiedemiestä. Sen lisäksi öljyt tutkitaan myös kolmannen osapuolen laboratorioissa ja tuotantoa valvotaan siemenestä sinettiin eli pullotettuun öljyyn saakka, mikä on harvinaista öljymarkkinoilla.

Monet öljyfirmoista ostavat valmiin öljyn öljymarkkinoilta, ja pullottavat sen omiin pulloihin. Suurin osa öljymerkeistä on tällaisia. Suomalaisia eteerisiä öljyjä ei ole olemassa, on vain Suomessa pullotettuja öljyjä.


Jos öljyily kiinnostaa, ota ihmeessä yhteyttä ja tule mukaan meidän öljytiimiin! Täältä löydät mun lemppariöljyt.Ovatko eteeriset öljyt sulle tuttuja?Lue lisää eteerisistä öljyistä


Öljytie - täältä löydät vinkkejä öljyilyyn, myös esim. synnytykseen ja urheiluun
Jos eteeriset öljyt mietityttävät ylipäätään, niin kurkkaapa esimerkiksi PubMed-tietokannasta hakusanalla "essential oils", aiheesta löytyy hurjasti tutkimuksia


maanantai 4. toukokuuta 2020

Raskaus ja kemikaalikuorman vähentäminen


Nykyelämässä ei mitenkään voi välttyä huimalta kemikaalikuormalta. Vaikkapa sata vuotta sitten tuo kuorma on varmasti ollut paljon pienempi. Ruoantuotannon kemikaalit, lääkkeet, saasteet, kosmetiikka, pesuaineet, vaatteet.. Onhan näitä. On hyvä miettiä, miten omaa kemikaalikuormaa saisi vähän pienemmäksi. Etenkin raskausaikana, kun mukana kannetaan myös uutta elämää.
Maalaisjärjen käyttö, onko sitä? 


Eniten mietteitä herättää itselläni termi "maalaisjärjen käyttö" ja ajatus siitä, että  jos jokin asia olisi oikeasti haitallinen tai vaarallinen, olisi se Suomessa kyllä kielletty. Näitä ajatuksia liitetään usein etenkin raskausaikaan. Niin raskausajan ruokasuosituksiin kuin vaikkapa hiustenvärjäykseen raskausaikana.

"Voiko hiuksia värjätä raskausaikana? No käytä vähän maalaisjärkeä. Kai nyt lakritsaa voi aina välillä vähän ottaa, nyt haloo maalaisjärki. Ennenkin on lakattu kynsiä, käytetty hiuslakkaa, hajuvettä ja muuta kaikkea. Ihan terveitä lapsia on ennenkin syntynyt!"

Tämän suuntaisia ajatuksia liikkuu paljon raskaudesta. Vaikka eihän näissä olekaan kyse siitä, että lapsesta tulisi sairas tai vammainen. Esimerkiksi glykyrritsiini on yhteydessä keskittymiskykyyn, oppimiseen, tytöillä varhaisempaan murrosikään jne.

Mutta eipä siinä, jos oma maalaisjärki sanoo, että tällaisten riskien ottaminen on ok. Onhan aiemmin ajateltu niinkin, ettei tupankanpoltossa raskaana ole mitään riskejä. Pitkään tupakanpolton terveyshaittoja pidettiin ihan höpöhuuhaana, käytettiin "maalaisjärkeä", ja poltettiin vain muutama päivässä?

"Silloinkin oli valtava määrä tietoa tupakan haitallisista terveysvaikutuksista, mutta niin kauan kun tilanne oli se, ettei ollut täysin varmaa ja aukotonta todistelua, tupakkateollisuuden lainsäädäntö viivästyi erittäin paljon." Lähde

Itse miellän monet asiat riskeiksi, joita en halua ottaa. Maalaisjärki on vähän huono argumentti, kun se näyttäisi toimivan ihmisillä hyvinkin eri tavoin.

Fysiologian professorin mielestä Suomessa ollaankin turhan sinisilmäisiä siitä, että kaikki kaupassa myytävät asiat ovat turvallisia. 

Olen samaa mieltä. Päivittäiset kemikaalit kosmetiikassa raskausaikana


Yleinen suositus raskausaikana taitaa olla käyttää kosmetiikkaa vain kohtuudella, välttää ylimääräistä käyttöä. Vielä tähän mennessä en ole aiheeseen kuitenkaan edes törmännyt neuvolassa, aiemmissakaan raskauksissa.

Kosmetiikan kemikaaleista raskauden aikana ei tiedetä vielä tarpeeksi, koska niitä ei ole tutkittu riittävästi. Viitteitä kuitenkin on vaikutuksista hormonitoimintaan ja mahdollisesti myös vauvaan.

Tanskassa edelleen suositellaan raskauden ajaksi kosmetiikan käytön välttämistä. Toisten mielestä tämä on hätävarjelun liitoittelua, toisten mielestä riskiaineiden karsimista. 

HUS ilmoittaa, että myös alumiinillisia deodorantteja voisi hyvin käyttää raskausaikana. Itse otan tämän tiedon varauksella, kun alumiinin yhteydestä mm. rintasyöpään löytyy tutkimustuloksia puolesta ja vastaan. Hikoilu on kehon tärkeä toiminto, jota alumiinillisen deodorantin on tarkoitus estää. Onneksi myös alumiinittomia deodorantteja löytyy nykyään tosi hyvin kaupoista.  "Jos hiustenvärjäys olisi niin vaarallista, eivät kampaajat suostuisi sitä tekemään raskaana oleville?"


Tässä ajatuksessa tavallaan ehkä pestään omat kädet puhtaiksi vastuun otosta. Vastuu on jollain muulla, ei itsellä. Oikeastihan se on vain itsellä. Kampaajillakin on asiasta hyvin erilaisia mielipiteitä.

Meillä ei Suomessa ole näihin otettu juurikaan kantaa, tosin esimerkiksi HUS linjaa "jos värjäät, suosi ensisijaisesti hiusten raidoitusta". Päänahan kautta imeytyy jonkun verran hiusvärin kemikaaleja verenkiertoonkin, jonka kautta sen on mahdollista vaikuttaa myös vauvaan.Pelastaako luonnonkosmetiikka?


Luonnonkosmetiikassa kiellettyjä ainesosia on suurempi lista, kuin tavallisella kosmetiikalla. Tietyt ainesosat siis karsiutuvat suoraan pois.

Tokikin myös luonnonkosmetiikassa on nykyään laaja repertuaari, löytyy laadukkaista ainesosista tehtyjä, kuin niitä heikompilaatuisiakin. Myös luonnonkosmetiikan ainesosista voi löytyä jäämiä vaikkapa viljelyssä käytetyistä myrkyistä. Luomulaatuinen luonnonkosmetiikka karsii osan näistä.

Myös tavallinen kosmetiikka on lisännyt tuotteisiinsa kovasti luonnollisen kuuloisia ainesosia. Tavallaan kaunis ajatus, mutta kun tuote on muuten täynnä kaikkea huonoa, ei kauniin kuuloinen luonnollinen ainesosa vielä vie kovin pitkälle. Mainonnassa ja purkin kyljessä koristaa joku ihana kasvi, luoden ajatust luonnollisuudesta. Viherpesua.

Olen itse siirtynyt luonnonkosmetiikkaan joskus kymmenisen vuotta sitten. Ajattelen, että niin kosmetiikassa kuin vaikka ruoassakin kannattaa miettiä omaa kemikaalikuormaa. Ei itseä soimaten,  vaan ennakoivia, pieniä hyviä valintoja tehden. 


Kosmetiikan hormonihäiritsijät


Jotkut kemikaalit vaikuttavat myös kehon hormonitoimintaan. Tällaisia aineita löytyy usein mm. aurinkorasvoista, hiuslakasta, kynsilakasta ja hajuvesistä. Muistakin toki. Hormonihäiritsijät ovat haitallisia myös sikiölle.

"Hormonihäiritsijät ovat pitkäaikaisvaikutteisia ja oireet silmille näkymättömiä. Ihmismielen on helppo vähätellä riskin suuruutta." (Lähde) Niinpä.

Esimerkiksi kosmetiikkayhtiöiden mukaan heidän aurinkovoiteensa ovat turvallisia, koska ovat EU:n kosmetiikka-asetuksien hyväksymiä. Varmasti joo ne tietyt asetukset täyttyvätkin. Silti niillä on yhdistetty olevan vaikutusta hormoniaineenvaihduntaan, kun synteettiset estrogeenin kaltaiset aineet pääsevät kehoon ja häiritsevät kehon omaa hormonitoimintaa. Toisin sanoen aika vaarallista touhua.

Iho on suuri elin. Ihminen ei ole suojassa minkään peltikuoren sisällä, johon ei imeytyisi tai vaikuttaisi ulkopuoliset asiat. Kannattaa tutustua aiheeseen!Aiheesta lisää muualla:

Kuvat Pixabay