maanantai 6. heinäkuuta 2020

6x kivaa lautapeliä 4-5-vuotiaalle


Meillä tykätään lautapeleistä, ja samaa ilosanomaa levitetään myös lapsille. Onkin ihanaa, kun neljävuotiaan kanssa voi pelata jo vähän monimutkaisempiakin pelejä. Kurkkaa tästä pelivinkkejä leikki-ikäisen kanssa pelailuun!


Kaikkia postauksen pelejä voi pelata kahdestaan sekä useammalla pelaajalla. Osa lautapeleistä on sellaisia, joissa peli voitetaan yhdessä, eikä siis kilpailla toisia vastaan. Ihan virkistävää välillä, kun toisinaan pelaaminen kirvoittaa lapsissa suuria tunteita ja äänialoja :D

Lautapelien testaajalla on ikää 4 vuotta ja 9 kuukautta. Bonuspelaajana osassa peleistä on ollut mukana myös taapero, ikää 2 vuotta ja 8 kuukautta. Pelit onnistuivat tuolta vajaa kolmevuotiaalta avustetusti.

Peruspelit, kuten Kimblet ja Muuttuvat labyrintit olen tarkoituksella rajannut listasta pois, koska olen halunnut lasten kanssa kokeilla pelejä, jotka ovat meille uusia. Kaikki kokeilemamme pelit eivät tähän postaukseen päässeet, ainoastaan sellaiset, joita pelaa mielellään uudestaankin. Ja vielä jäi testaamattakin paljon pelejä, joten voi olla, että jossain vaiheessa tulee kakkososa lautapeleistä.

Kaikki tämän postauksen peleistä on lainattu kirjastosta. Kannattaa kurkata oman kirjaston valikoimat. Pari eteen osunutta peliä on ollut sellaisia, että muutama osa on puuttunut. Onneksi ne on ollut korvattavissa kotoa löytyvillä esineillä. Suosittelen pelaamaan kirjaston pelejä aikuisten valvonnassa, tai ainakin pelaamisen lopuksi tarkistamaan, että kaikki osat löytyvät edelleen.


Halli klack! -pelin laatat ovat hauskoja, kun niitä saa nopeastikin ladottua päällekkäin. 

Halli klack!

Ikäsuositus 4+, peliaika max 10min

Tämä oli yksi lemppareista. Iso plussa helpoista säännöistä, joiden sisäistäminen oli nopeaa kaikille pelaajille. Magneettilaattoja kerätään noppien osoittamien tuntomerkkien mukaan, eniten saanut voittaa. Nopeuspeli, joka on nopeasti pelattu.

Neljävuotiaalle mukava, kaksivuotiaalta onnistuu mukautetuin säännöin (ei nopeuspelinä vaan  että hänellä oli oma vuoro).


Yhtä juhlaa: Kadonnutta sankaria etsimässä

Ikäsuositus 4+, peliaika n. 15min

Pelikartalla seikkaillaan etsimässä juhliin tarvittavia asioita. Juhlat ovat mummolassa, ja takaisin mummolaan on ehdittävä ennen kuin ilta koittaa. Tässä pelissä ei kilpailla toisia vastaan, vaan yhdessä. Perusmukava peli, ei mullistava, mutta kivaa yhteistä ajanvietettä ilman toisia vastaan kilpailemista.

Yhtä juhlaa! -peli on vähän saman tyylinen kuin Afrikan tähti, tosin tämä on tiimipeli.

Puudelit -pelin lähtötilanne


Puudelit

Ikäsuositus 5+, peliaika max 15min

Tässä pelissä on joukko koiria, joiden etupuoli ja takapuoli on osattava yhdistää toisiinsa. Pakasta nostetaan koiran etupuoli, jolle sitten sitä takapuolta etsitään eri näköisten koirien joukosta. Nopein oikein veikannut saa kortin. Ihan hauska pikkupeli.


Timanttiponit: Pilvien pinoamispeli

Ikäsuositus 4+, peliaika n. 15min

Tämä oli testattavista peleistä yksi neljävuotiaan suosikeista. Yksi syy voi olla ponit ja pinkit timantit ;) Timanttiponeissa tarkoitus on rakentaa ponilinnaa yhdessä, kerätä timantteja ja olla tiputtamatta linnan osia. Tässä pelissä voitetaan ja hävitään yhdessä.

Timanttiponit -lautapelin ulkonäkö vetosi kovasti neljävuotiaaseen :) 

Carcassonne junior näyttää mukavan samantyyliseltä kuin "oikea" Carcassonne :)

Carcassonne junior 

Ikäsuositus 4+, peliaika n. 20min

Tämä junior on hyvin yksinkertaistettu versio alkuperäisestä Carcassonnesta. Tässä rakennetaan karttaa, tai käytännössä vaan teitä. Kun jokin tie valmistuu, se kenen värejä tiessä on, saa laittaa oman pelinappulansa tielle. Ensimmäisenä nappulansa pelannut voittaa.

Neljävuotiaan kanssa tämä onnistui mainiosti, ja säännöt oli helppo sisäistää. Muutaman pelin jälkeen alkoi onnistua myös taktikointi, se että ei annakaan vastapelaajalle pisteitä.

Tosi kiva peli, lainataan varmasti uudestaankin! Ja jossain kohtaa voisi rohkaistua kokeilemaan oikeaakin Carcassonnea isomman kanssa, vaikkapa helpotetuin säännöin.

Monza

Ikäsuositus 5+, peliaika n. 15min

Monzassa ajellaan autoilla kilparadalla. Joka kerta heitetään kuutta värinoppaa, joiden mukaan edetään, jos edessä on vastaavien värien ruutuja. Tässä pystyy myös välillä taktikoimaan, kun vähän miettii, missä järjestyksessä minkäkin värinopan käyttää vuorollaan. Jos malttaa miettiä, eikä vain hutki ;)

Nopeiten maaliin päässyt voittaa. Tämä oli tosi kiva, ollaan pelattu monet kerrat tätä!


Monzassa autot ajavat kilpaa toistensa kanssa.Minkälaisia lautapelejä teillä pelaillaan lasten kanssa?


Kurkkaa myös:Tule mukaan myös Instagramiin, sinne pääset tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti