maanantai 24. syyskuuta 2018

Kolmevuotisneuvola, jonka koimme meille turhaksi ja jätimme menemättä
Lapsemme täytti juuri kolme vuotta. Me olemme molempien lastemme kanssa käyneet neuvolassa normaalia harvemmin, ja se on ollut neuvolan päässäkin ihan ok juttu, olemmehan ihan tavallinen perhe, ilman suurempia huolia. Suomessa neuvolapalvelu on hieno, verovaroin kustannettu järjestelmä, joka on jokaiselle vapaaehtoinen, vaikkakin suositeltavissa oleva palvelu.Alusta asti harvemmin


Jo vauvavuoden aikana kävimme neuvolassa tavallista harvemmin. Olen aina miettinyt sisällön oleellisuutta perheemme tai juuri kyseisen lapsen kohdalla, onko käynti tarpeellinen. Niinpä tälläkin kertaa pohdin käynnin sisältöä Thl:n lastenneuvolaoppaan kolmevuotiskäynnin avulla.

Kolmevuotisneuvolassa seurataan lapsen kasvun ja kehityksen lisäksi myös vanhemmuutta, kasvatusta, perheen valmiuksia lapsen ikätasoiseen tukemiseen jne. Kolmevuotisneuvolaan ei kuulu lasten rokotusohjelman mukaisia rokotuksia. Toki kausi-influenssarokotteen tai vesirokkorokotteen silloinkin voisi halutessaan saada.Miksi ei vain menisi?


Sisällön perusteella en keksinyt juurikaan syytä, miksi neuvolaan mennä. Tai siis, yritin kyllä kovasti miettiä jotain syytä mennä, mutta en vaan keksinyt. Olisiko käynti silloin verovarojen haaskausta? En tiedä, mutta ajatuskin tästä ohjaa omaa valintaani jättää menemättä. Annan mieluummin meihin käytetyn ajan jotain muuta työtehtävää varten.

Ensin oikeastaan mietin, että voisihan siellä käydä, näyttää naamaansa ja mennä mukavia puhumaan. Esitellä lapsen hienoja taitoja, kaikkea opittua ja opeteltua. Mutta sitten mietin sitäkin, että suostuisiko lapsi edes näyttämään mitään neuvolassa? Miksi näyttäisikään, eihän lapsi aina pyytäessä muilloinkaan näytä, saati sitten vieraammalle? Painoa, pituutta ja päänympärystä ollaan toki mittailtu kotonakin.
Olisiko sitten lyhyen, satunnaisen neuvolakäynnin havainnointi ehkä kertonut neuvolajärjestelmälle jotain uutta tietoa vanhemmuudestani? Epäilen. Olisin kyllä voinut melkein mennä ihan vain tapaamaan lasten terveydenhoitajaa, sillä hän on todella mukava ja sydämellinen ihminen. Mutta itselleni se ei ole riittävä syy käynnille.

Niinpä päätimme olla menemättä. Laitoin asiasta lastemme terveydenhoitajalle viestiä, kuvailin vähän lastani ja arkeamme. Sain kauniin vastauksen, ja kutsun sitten vuoden päästä nelivuotisneuvolaan, jossa on laajempi lääkärintarkastus. Siellä tavataan, vuoden päästä. Näin on hyvä meille.

Vaikka me käymmekin harvemmin neuvolassa, en silti suosittele sitä muille. Siksi, koska jokainen perhe on erilainen ja jokaisen perheen tarpeet ovat erilaiset. Se mikä käy yhdelle, ei käykään välttämättä toiselle. Vaikka me emme käytäkään palveluita ns. all inclusive -tyylillä, ei se ole meiltä pois jos muut niin tekevät. Oma ajatukseni on, että aina tulee ajatella oman perheen etua, mikä palvelee oman perheen tarvetta parhaiten.


Minkälaisia neuvolapolkuja muilta löytyy?Instagramin puolella ei kovinkaan usein siis ole neuvolavierailuja luvassa, mutta kaikkea muuta me kyllä puuhaillaan! Kurkkaa iloelolaura-nimimerkin taakse! 

10 kommenttia:

 1. Pyysin vauvavuonna ylimääräisiäkin koska olin paniikissa kaikesta 😅 Aina todellakin käyty ja käydään. Meillä ei oo vaakaa ja mittoja kotona joten senkin takia jo. 4v-neuvolassa löytyi myös tosi huono näkö (ihan vaan th:n katsomana) ja lapsella onkin nyt lasit. Oon niin onnellinen Suomen neuvolajärjestelmästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, se taitaa olla aika tyypillistä monilla esikoisen kanssa? :) Suomessa on kyllä tosi huiput neuvolapalvelut! :)

   Poista
 2. Mua kiinnostaa eniten mitat. Kotikonstein en saa esimerkiksi pituutta mitattua. Eikä meidän omaan vaakaan ole luottamista. Ja mielestäni siellä on ihan kiva käydä juttelemassa. En usko että siellä niin kovasti on asiakkaita, että meidän tapaaminen olisi jotenkin muilta pois. Päinvastoin, säilyy todennäköisemmin työpaikkoja ja palvelut lähellä. Äitiysneuvola keskitettiin keskussairaalan ja ärsytti käydä siellä. Lastenneuvola on ainakin toistaiseksi 500 metrin päässä kotoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitat on kyllä mustakin tosi kiinnostavia! Aika usein tulee noita kotona mittailtua :)
   Kivan lähellä teillä neuvola! :)

   Poista
 3. En jättänyt yhtään neuvolaa väliin. Kun kolmen kuukauden neuvolassa löytyi yllättäen sairaalassa havaitsematta jäänyt lonkkavka, tiesin että haluan lapselleni kaikki mahdolliset neuvolatarkastukset. Oman perheen ja lapsen hoidon tarvetta ei aina itse pelkällä maallikon arkijärjellä tiedä. Olen ikuisesti kiitollinen huolelliselle neuvolalääkärille. Lastahoito riitti. Muutaman kuukauden päästä olisi ollut ehkä iso leikkaus tarpeen.

  Satunnainen lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että neuvolassa löydettiin, ja että lastahoito riitti! :)
   Se on totta, aina ei kaikkea itse huomaa, ja varsinkin nuo terveysasiat, eihän niitä osaa huomatakaan samalla lailla, kun ei ole alan koulutusta. Se on yksi syy, miksi me siellä neuvolassa aina välillä kuitenkin käydään :)

   Poista
 4. Onpa kaunis ajatus, että annat mieluummin teidän ajan jollekin sitä enemmän tarvitsevalle! :) Meidän neuvolakäynnit alkoivat 4v sitten tosi tiuhoina. viikon ikäisenä meillä kävi minun äitiysneuvolan terkkari, 2vk ikäisenä mentiin ensimmäistä kertaa lastenneuvolaan jossa odotti uusi terkkari, 1kk neuvola normaalista ja nyt en ihan tarkkaan muista käytiinkö vielä 6vk vai mentiinkö sitten vasta 2kk iässä. Enkä enää edes muista mikä se veriarvo oli minkä takia käytiin niin tiheästi alkuun. Jatkoin kuitenkin 1kk välein käyntejä, niin sain tarkat mitat vauvakirjaa varten joka kuulta. 1v jälkeen käynnit harvenivat normaalin. Kun toinen lapsi syntyi käytiin myös hänen kanssaan joka kuukausi vauvavuoden ajan ja sitten taas harvennettiin normaaliin neuvolarytmiin. ja käydään kyllä ihan ohjelman mukaiset neuvolat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan kans kotona mittailtu joka kuukaudelta vauvan mitat ylös, niitä on kyllä tosi mielenkiintoista seurailla! :)

   Poista
 5. Meilläkin on kasvuseurannan loputtua tuntuneet aavistuksen turhilta neuvola MUTTA en silti jättäisi menemättä. Vaikka sitä tuntee ja tietää lapsensa, niin koen hyväksi ulkopuolisen näkökulman lapsen kasvun ja kehityksen arvioimisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ehkä eniten kaipaan juurikin niitä terveystutkimuksia :)

   Poista