sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Kestositeet ja kuukautissieniKolmannen lapsen jälkeen kuukautiskierto käynnistyi 14 kuukauden kuluttua synnytyksestä. Hyvä aika, olin jo hetken ehtinytkin miettiä palailevaa kuukautiskiertoa.

Aiemmin olen käyttänyt enimmäkseen kuukuppia, ja todennut mm. Nomain kuukuppien olevan ihanan lempeitä ja pehmoisia monien merkkien joukossa. Olen kuitenkin tullut tulokseen, että kohdun alue taitaa olla herkempi jokaisen raskauden jälkeen, eikä kuukuppikaan tunnu enää itselle parhaalta vaihtoehdolta, vaikka edelleen ihan yhtä lailla toimiikin. 

Tavallisiin muovisiteisiin tai valkaistuihin kemikaalipommi-tamponeihin en toki ole palaamassa, joten pohdin muita vaihtoehtoja. Toki on myös ekotamponeja ja muita, mutta tuntuu työläältä ostaa koko ajan uusia, kun kestomahdollisuuksiakin on olemassa.

Tilasin ompelijalta kestositeitä. Ihania kukallisia tietenkin. Kauniit kuukautisasiat tuntuvat tärkeältä ja jotenkin ne tuovat kuukautisiin luksusta ja ihanaa. Joo, varmasti kaikkien mielestä kestositeet eivät ole mikään ihana asia, makunsa meillä kullakin :)

Lisäksi halusin kokeilla myös kuukautissientä. Yllätyin, kuinka miellyttävä tuo kuukautissieni on. Tosi huomaamaton ja lempeä. Sehän on luonnonsientä, ei siis mitään teollisesti valmistettua. Kuukautissieni kostutetaan pehmeäksi, ja sitten puristetaan kuivaksi. Pehmeä sieni myötää hyvin paikkoja. Lisäksi sitä voi myös leikata haluamaansa muotoon.

Kestositeen alapuoli ja nepparikiinnitys. Tässä siteessä on kosteussuojakankaan
päällä alushousua vasten joustofrotee, jotta side pysyisi paremmin paikoillaan.

Puuvillaa ja flanellia ihoa vasten. Paperipussissa kuukautissieni.


Runsaimpina vuotopäivinä olen käyttänyt kestositeiden lisäksi kuukautiskuppia, jos oleilen muualla kuin kotona. Kuukupissa kuitenkin tyhjennysväli pysyy suhteellisen pitkänä runsainakin päivinä, sientä taas saa puristella kuivaksi useammin. Kotona se tiheä väli ei ole haitannut, koska mukava olo menee monen muun asian edelle. 

Menkkapikkareistakin olen kuullut paljon hyvää, mutta niihin en ole vielä ryhtynyt. Ainakaan synteettisestä materiaalista tehtyjä en halua, tosin varmaan luonnonmateriaalejakin on jo markkinoilla, en ole perehtynyt :) Tällä hetkellä olen tyytyväinen näihin kamppeisiin, mitä minulla on. 

Kuulemma monet laittavat kestositeet sellaisenaan pyykkiin. Yllätyin, koska olen itse huuhdellut siteet kylmällä vedellä verestä ja pessyt nopsaa ne käsin. Se on tuntunut vaivattomalta, ja sitten side ehtii kuivumaan vähintäänkin seuraavaksi päiväksi käyttöön. Toki, jos olisi isompi määrä kestositeitä, ei niitä tarvitsisi pestä kuin kuukautisten lopuksi. Olen itse tykännyt pestä sitä mukaa kun käyttää.

Kestositeet voi pestä 60 asteessa. Ei rumpukuivausta, jos siteessä on kosteussulkukangasta.


Oletko kokeillut kestositeitä tai kuukautissientä? Mitä mieltä? Myös kuukautispikkarikokemuksia kuulisin mielelläni! 


2 kommenttia:

  1. Kun ryhdyin kestositeiden käyttäjäksi n. 17 v sitten aloin kokea kuukautisetkin myönteisemmin. Oma hommansa, mutta en koe sitä hankalaksi. Koen ne itselleni parhaimmiksi. Minä pesen joko heti käsin tai sitten ne jää odottamaan pesukoneessa pyykkäystä riippuen ollaanko alkupäässä vai lopussa..... Suosittelen kyllä kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, oletkin pitkään jo ehtinyt käyttää kestositeitä! Sama itsellä, en koe hankaliksi :) Tosin meillä on myös kestotalouspapereita, nenäliinoja, kestovaippoja jne, eli tuttua hommaa.

      Poista