tiistai 27. maaliskuuta 2018

Täydellisen potan metsästys


Pelkkä otsikkokin on mun mielestä hykerryttävä, taidetaan olla aika syvällä pikkulapsielämässä, kun voidaan puhua täydellisen potan metsästyksestä! #vainlapsiperhejutut? :D

Mutta se asia. Huomaamattani meille on ruennut kertymään useampia pottia nurkkiin. Omassa mielessäni olen pitemmän aikaa vertaillut pottien teknisiä ominaisuuksia, miettien sitä, minkälainen on hyvä potta. Heh.
Miksi ihmeessä meillä on näin monta pottaa? No minäpä kerron!


Meidän eka potta näistä on tuo vihreä, ja se on kulkeutunut mulle jo monta vuotta ennen kuin omia lapsia oli olemassa, siskonlasten kyläilyjä varten. Peruspotta, mutta ei jokapäiväisessä käytössä mikään paras mielestäni, monestakkaan syystä. Nykyään tämä onkin vähän turha, ja sijaitsee lapsen sängyn alla mahdollista yökäyttöä varten.

Kun esikoinen syntyi, me hankittiin Ikean valko-vihreä potta, koska siinä on selkänoja ja irrotettava sisäpotta jotta se on helppo tyhjentää ja pestä. Tykkään myös tämän muotoilusta tähän astisista potista eniten. Plussaa takana olevasta kolosta, josta pottaa on helppo kantaa. Tää on hyvä potta taaperolle, ja onkin edelleen esikoisella käytössä.

Mutta. Meidän lapset ovat aloittaneet potalla istumisurakan heti, kun ovat osanneet istua. Sillloinhan vielä tasapaino yms eivät ole parhaita, josta päästäänkin siihen, miksi hankin seuraavan potan, kun esikoinen oli pottaileva vauva.

Minä ja samispotta


Seuraavaa pottaa (tuo hailakanvihreä) metsästin jonkun aikaa. Halusin tuota vanhanaikaista mallia olevan, koska meillä oli se omassa lapsuudessani. Olisin halunnut juuri sen vyöllä olevan version, mutta sitä ei silloin löytynyt. Vyö on kätevä siitä, että heiluva vauva pysyy paremmin istumassa siinä, eikä täten laskeudu naamalleen, horjahtaessaan painovoiman mukana. Tokikin olen aina vieressä pottaillessa jos pottasankari on vielä vauva, mutta näin pääsi silti käymään esikoisen kanssa muutamat kerrat. Me laitettiin tähän itse vyö, mutta en silti ollut täysin tyytyväinen. Tämä sijaitsee nykyään vaatehuoneessa, paikassa nimeltä jemma.

Niinpä kuopukselle ostin sitten varta vasten kirpparilta pinkin BabyBjörnin. En ollut aiemmin nähnyt tällaista vyöllistä BB-potteroa ja ilahduinkin tästä yllättävän paljon, ottaen huomioon että kyseessä on "vain" potta. BB:n potathan on uutena kolmenkympin luokkaa, kun taas tuo Ikean vastaava maksaa kuusi euroa.

Siispä tosiaan kuopus sai oman potan, jossa onkin nyt viikon verran jo harjoitellut pottaelämää, kun osaa istua ja lupa siihen on saatu. Tämä onkin mielestäni tähän hetkeen paras potta, vaikka toki pienen vauvan potaksi selkänoja saisi olla hiukan lähempänä istujaa, mutta kaikkea ei voi saada, kai? Keskimäärin pottailijat taitaa kuitenkin olla iäkkäämpiä versioita, kuin tämä meidän. Isommalla pottailijalla vyö taas ei ole oleellinen, joten siinä vaiheessa tämäkin tyyppi pääsee Ikean lempparipotalle.. Tästä potasta puuttuu myös se kantokolo takapuolelta, ärsyttävää.

Mussa taitaa olla pottahifistelijän vikaa, selvästi :D Mun pottahaave (hahahaaaa) olisikin potta, joka omaisi parhaat ominaisuudet sekä vauvaa että taaperoa ajatellen. Säädettävä selkänoja, irroitettavat vyöt, irroitettava sisäpotta ja silmäämiellyttävä muotoilu ja väritys, ja mitähän muuta.. Niin ja tietty se kantoaukko! Heh.

Lisäksihän meiltä löytyy nuo lapsenlasteni pikkupotat, pöntön supistaja ja matkapotta-Potette joka kulkee reissuissa mukana ja kesällä ihan rattaissakin, jotta vessa on aina mukana :) Kunnon arsenaali siis, vaikka yhdelläkin varmasti pärjäisi. Tosin jos on yksi potta ja se on huono, niin sekään ei ole kiva. Ja siitähän meillä kaikki alkoikin!Mikä teillä on ollut paras potta? Mitä ominaisuuksia potalta kaipaatte? 

(Edelleen minuu naurattaa tämä aihe :D ) 11 kommenttia:

 1. Meillä on Orthexin potta. Meillä on myös toinen kavereiden kyläilyjä varten / toisessa päässä taloa käytettäväksi. Orthex on ollut hyvä, se ei ole kaatunut koskaan ja on helppo istua ja nousta ylös. Se on myös helppo pestä. Matalan selkänojan vuoksi tosin paras hiukan elämääkokeneemmalle käyttäjälle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo meidän käyttäjä ei ole niin kauhena kokenut vielä :D Isommalla nyt menee oikeastaan mikä potta vaan, paitsi ihan matalista potista, joissa polvet tulee suuhun, ei enää tykkää :D

   Poista
 2. Arvaa mitä, meillä ei ikinä ollut pottaa ollenkaan. En oikein muista, miten tähän päädyimme. Oli meillä kyllä potta, jolla esikoinen istui tarkalleen yhden kerran eikä silloinkaan tullut mitään tuotosta. Sen jälkeen toimimme niin, että vanhempi piteli lasta kaksin käsin vyötäröltä ja lapsi istui ihan tavallisen vessan istuimella, ei ollut edes mitään "pienentäjiä". Kun homma toimi näppärästi esikoisen kanssa, ei tullut edes mieleen tarjota seuraavillekaan pottaa. Kylässä ja matkoilla oli helppoa, kun ei tarvinnut erijärjestelyjä. Lapsilla oli kyllä hyvintoimiva vatsa, joten pitkiä aikoja ei tarvinnut kyykkiä kerrallaan heidän edessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, aika hyvin! :) Meilläkin lapset kyläillessä hoitavat homman noin, mutta muuten on kyllä potat sun muut käytössä :) Ja meillä vauva hoitaa homman paremmin silloin, kun en ole itse häntä kiinni pitelemässä paikoillaan, kaipaako se jo yksityisyyttä? :D

   Poista
 3. Meillä oli alunperin punainen peruspotta (Orthex?), jossa on takana kantokahva. Mutta siitä ei saa mitään irti ja on hankala isokokoinen huuhdella.

  Ostin esikoista odottaessa söpön tuoksuvan nalle puh potan, josta myöskään ei saa pottaosaa irti. Lisäksi se tuoksu loppujen lopuksi ällötti mua. Siitä tuli meidän matkapotta. Oli meillä reissuissa mukana esikoisella ja varmaan nyt sit myös 2-vuotiaalla.

  Sitten vihdoin löysin kirpparilta muutamalla eurolla Baby Björnin vihreän potan, josta saa irrotettua sen potan huuhtelua varten. Muutenkin hyvin tukeva. Kantokahvaa ei ole, mutta en tiedä olenko varsinaisesti kaivannut. Se on se meidän virallisesti käytössä oleva potta. Nököttää aina vessassa omalla paikallaan. Esikoisen aikaan se oli eteisessä, mutta nyt ajatuskin huvittaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se jäi mainitsematta että saatiin se punainen mun veljentytöiltä. Heidän vanha potta siis.

   Poista
  2. Meilläkin esikoinen pottaili usein pienempänä keskellä eteisen käytävää, kun se on keskeisin paikka meidän kotona :D :D

   Poista
 4. Kirpparilta ostettu Baby Björn potta. Itse aloitin molemmilla potalle harjoittelun vasta yli 2 v. Nopeasti oppivat, kun olivat lähellä sitä omaa "herkkyyskautta" kuivaksiopettelen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman herkkyyskauden lähellä kyllä monet oppivat tosi nopsaa!:)

   Poista
 5. Vanhan mallinen vyöllinen BB-potta menee jo kolmannella lapsella, ollut ihan paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on potta-arsenaali jo pienentynyt tästä, mutta juurikin tuo BB:n vyöpotta löytyy vaatehuoneesta, odottelee seuraavaa käyttäjää :)

   Poista