maanantai 14. syyskuuta 2020

Tykkään luonnonkosmetiikasta, MUTTA..

Olen ollut luonnonkosmetiikan käyttäjä suunnilleen kymmenen vuotta. Aluksi taisin tiputella tavallisen kosmetiikan tuotteita yksitellen pois, sitä mukaa kun löytyi hyvä vaihtoehto tilalle. Alkujaan myös puteleiden määrä itselläni oli suurempi. Vuosien varrella olen todennut, että vähemmälläkin pärjää.


(Paitsi terapeuttisen tason eteerisiä öljyjä minulta löytyy reilummin, mutta niitä käytetäänkin mm. kehon hyvinvoinnin ja puolustuksen tukemiseen, niin se onkin jo eri tarina.. :) ) Niistä löydät aiemman kirjoitukseni täältä.

Ennen luonnonkosmetiikkaa värjäsin hiuksia varmaan noin viiden vuoden ajan, suunnilleen kerran kuukaudessa. Etenkin viimeisimmät vuodet piti värjätä usein, koska viihdyin punatukkaisena, kirkkaanpunaisissa hiuksissa. Silloin käytössä oli myös sävyttävä hoitoaine, jokapäiväinen hiuslakkapilvi ja tavalliset meikit, hajuvedet, aurinkorasvat ja muut. Niitä aikoja ei kyllä ole ollut yhtään ikävä :)


Sertifikaatin hyödyt ja sen tuoma laiskuus itselle

Mutta se luonnonkosmetiikka. Aiemmin en ollut kovin tarkka, minkälaista luonnonkosmetiikkaa käytin. Monesti menin vain sertifikaateilla, tuntui helpolta, että niiden kautta tiesi, mitä aineita tuotteessa ainakaan ei ollut. En jaksanut lueskella tuotteiden INCI-listoja jatkuvasti. Ja onhan ne oikeastikin käteviä, karsivat monta asiaa pois. 

Nykyään ajattelen, että sertifikaatti antaa toisaalta myös tunteen siitä, että tuote olisi jotenkin tosi luonnollinen, tai sen käyttäjälle hyväksi. Vaikka näin ei suinkaan aina ole. Luonnonkosmetiikka voi olla myös halvoista raaka-aineista valmistettua, niin että siinä ei juurikaan ole mitään hoitavia ainesosia. Tai yksittäiset ainesosat kasvatettu vahvoja torjunta-aineita käyttäen (myös luomussa voi näitä olla..) jne.

Eli käytännössä niin, että toki ne terveydelle haitallisimmat ainesosat on jätetty pois (ne mitkä tavallisessa marketti/luksus jne -kosmetiikassa ovat sallittuja), mutta niitä ei ole korvattu millään hienolla ja upealla, luonnon parhailla asioilla. Osa valmistajista menee hinta edellä.

Ja tavallaanhan sen ymmärtää, koska meitä luonnonkosmetiikkaa käyttäviäkin on hyvin eri ajatuksilla ja eri ostohaluilla tai kukkaron koolla varustettuja. 

Onneksi löytyy myös tuotteita, joiden ainesosat, eli se INCI-lista näyttävät ihanilta. Ja yrityksiä, joiden omat arvot ovat korkealla myös tuotteen ainesosista ja niiden kasvattamisesta lähtien. Se ei välttämättä tarkoita, että lista ainesosista on lyhyt. Hyvä tuote voi koostua yhtä hyvin vaikka kolmesta ainesosasta tai kahdestakymmenestä. 


Sivusin aihetta myös postauksessa raskaus ja kemikaalikuorman vähentäminen


Oma ajatus nykyään taitaa enemmän olla se, että ne harvat putelit joita käytän, haluan niiden olevan itselleni jollain tapaa hyväksi. Käytännön esimerkki. Olen useamman luonnonkosmetiikan palashampoon käyttänyt tietyltä merkiltä, koska se oli ihan tosi hyvin pesevää shampoota. Niissä kun myös on palasaippuoiden/palashampoiden välillä suuriakin eroja, ja olen kokeillut myös monia sellaisia, jotka eivät tukkaa puhtaaksi saa.

Itseä kuitenkin hämmensi se, että ainesosat ovat lähinnä kemiallisia yhdisteitä, sen sijaan että olisi käytetty kasvin x ja y ihania osia pesemään hiusta ja vaikka hoitamaan päänahkaa. Ei sinällään, että se väärin olisi, mutta itse ehkä kaipaan jotain enemmän kosmetiikalta, jota käytän. SIksi olen nyt hankkinut taas muuta shampoota.

Jos tuotteessa ei ole kiellettyjä ainesosia, voidaan sitä tavallaan kutsua luonnonkosmetiikaksi, vaikka siinä olisi tosi pieni määrä mitään "luonnon" aineita. Se on sinällään surullista, koska luonnosta löytyy kyllä upeita, laadukkaita, hoitavia ainesosia. Jotkut toki määrittelevät, että luonnonkosmetiikka on "niin luonnollista kosmetiikkaa kuin voi olla", mutta jos näin olisi, aika moni tuotesarja ei sitten loppujen lopuksi olisikaan luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikkaa käsitteenä ei ole lailla määritelty. 


Luonnonkosmetiikka ei sopinut itselle?

Joskus kuulee, että joku kokeili luonnonkosmetiikkaa, mutta se ei sopinut itselle. Mitä tarkottaa, että kokeili luonnonkosmetiikkaa, jotain yhtä tuotettako? Luonnonkosmetiikka kun on toisaalta myös aika villi viidakko, tuotteita löytyy laidasta laitaan. Se on vähän sama, kuin jos olisi kokeillut vaikkapa kaupasta vihreäpurkkista shampoota, mutta se ei sopinut omaan käyttöön, ja sitten sanoisi, että tavallinen kosmetiikka ei sovi itselle. 

Tai sitten vaikkapa oman elämän esimerkki tältä kesältä, myös postauksen kuvaan liittyen. Olen kahdesti tänä kesänä kihartanut hiukset niin, että tarve on ollut ulkosään kestäville kiharoille. Molemmilla kerroilla valitsin laittaa hiuksiini tavallista, hajustamatonta hiuslakkaa, jotta kampaus kestäisi (vaikka se käy nenääni :D Multa löytyy kaapista pieni purkki hiuslakkaa vastaavia, muutaman kerran vuodessa toistuvia hetkiä varten.).

Jos hiuksensa kuorruttaa tällaisella kemikaalipilvellä, ei se ihan millä tahansa shampoolla sitten lähde puhtaaksi. Ihan ymmärrettävää. En omista tavallisen kosmetiikan pesuaineita, joten hiukset vaativat useamman pesukerran, ennenkuin hiukset sai puhtaaksi lakkatökötistä. Ekan pesukerran jälkeen hiukset haisivat vielä ihan hiuslakalle. Luonnonkosmetiikan "hiuslakka" näillä shampoilla kyllä hiuksista puhdistuu. 

Jokuhan voisi tulkita tämän niin, että luonnonkosmetiikan shampooni on surkeaa, eivätkä hiukset lähde sillä puhtaaksi. Vaan tietenkin se riippuu paljon siitä, millä olet tukkaasi ruokkinut. Jos niihin on isketty tujuja kemikaaleja, tarvitaan niihin myös vastaavanlaista pesuainetta, jolla vahvemmat myrkkyliemet irtoavat hiuksista. Kaupan päälle vaan peset itseesi ne vahvat ainesosat.


Halpa luonnonkosmetiikka silti parempaa kuin viherpesty tai tavallinen kosmetiikka

Mielestäni halpakin luonnonkosmetiikka on parempi asia kuin tavallinen tai viherpesty kosmetiikka. Juurikin niiden aineiden vuoksi, jotka ovat kiellettyjä luonnonkosmetiikassa. Tokikin se omaan käyttöön sopivuus huomioon ottaen. Oman kokemukseni mukaan tosin halvat ainesosat luonnonkosmetiikassa helpommin ärsyttävät ihoa, kuin jotkut hoitavammat, paremmin tuotetut/laadukkaammat ainesosat

Olen lähiaikoina katsonut muutaman kerran telkkaria (harvinaista), ja joka kerta kosmetiikkamainoksissa on mainostettu hyaluronihappoa. Se tuntuu olevan yksi tämän hetken jutuista kosmetiikassa. Hyaluronihappoa on jokaisen ihossa luonnostaan, mutta iän myötä sen tuotanto hiipuu. 

Ymmärrän, miksi sen käyttö kosmetiikassa on pinnalla tällä hetkellä, se kun on hyvä kosteuttamaan ihoa. Vaikka se kuulostaa luonnolliselta, voi sekin olla kuitenkin myös synteettistä. Ja hyvä muistaa, että se on vain yksi ainesosa. Tuotteen muut ainesosat voivat olla mitä sattuu. Se, että jokin tuote tuntuu iholla hyvältä, ei kerro oikeastaan muuta kuin sen, että se tuntuu hyvältä. Samalla sitä tulee imeyttäneeksi kehoonsa ihon kautta ne muutkin voiteen ainesosat, hyvät ja huonommatkin. 

Luonnonkosmetiikassa hyaluronihappo tehdään kuulemma usein juureksia ja vehnää fermentoimalla. Muitakin ainesosia siihen voi käyttää. Tavallisessa kosmetiikassa hyaluronihappo on useimmiten valmistettu synteettisesti, koska se on edullisin vaihtoehto. Myös eläinperäistä hyaluronihappoa on olemassa, mutta tokikin sen käyttö kosmetiikassa taitanee olla hinnakkaampaa, ja tällä hetkellä myös tuotteiden vegaanius myy. 

Että kyllä, tykkään luonnonkosmetiikasta, mutta kaikkea siitäkään genrestä en enää kiikuttaisi kotiin saakka :)

1 kommentti:

  1. Pitäisi kyllä perehtyä vähän enemmän luonnon kosmetiikkaan, en tosin nykyään meikkaa kun ehkä kerran vuodessa, joten ehkä noita meikkejä ihan turha edes yrittää vaihtaa, mutta pesuaineet olisi kyllä mukava vaihtaa luonnollisempiin.
    Hiukset värjään kuukausittain hennalla ja punajuurella, tätä nyt 4v ajan ja väri omasta mielestä ihana. Iho rasvana käytän vain kookosöljyä.

    VastaaPoista