torstai 3. tammikuuta 2019

Lapset ja maito - maidon juonnin suositukset ovat jäänne historiasta


Lehmänmaito. Edelleen sitä tyrkytetään lapsille jokapäiväiseksi, elintärkeäksi juotavaksi. Päiväkodeissa ja kouluissa maito on se ruokajuoma, jota lasten pitäisi juoda. Jos lapsesi ei juo maitoa, saatat joutua kyselemään lupia asialle ympäri maita ja mantuja. Jossain tapauksessa jopa hakemaan lääkärintodistuksen, tai käymään keskustelemassa ravitsemuksesta jonkun ravitsemusalan työntekijän kanssa, jonka työnkuva pohjautuu yleisiin suosituksiin.


Kalsiumin saanti


Näitä asioita pähkäilin aamutuimaan, valmistaessani mantelimaitoa yön yli liotetuista manteleista. Emme ole vegaaneja, vaan tavallisia sekasyöjiä, jotka eivät juo maitoa. Rasvatonta maitoa emme missään tapauksessa pidä terveellisenä nesteenä. Kalsiumia saa myös monen monista ruoka-aineista, eikä maidottomalla ruokavaliollakaan kalsiumin saannista ole ongelmaa nykyään, jos yhtään perehtyy asiaan.

Emme siis korvaa kalsiumin saantia myöskään kasvimaidoilla (kaupan kasvimaitoihin  lisätään kalsium samalla lailla kuin lehmänmaitoonkin).

Se, että muut ihmiset juovat maitoa, ei haittaa minua millään tapaa. Saahan sitä juoda, etenkin jos tykkää mausta. Vaan sen terveelliseksi väittäminen, tapeellisuus kalsiumin saantiin, se on se erikoinen osuus asiasta. Se, että jokaisessa koulussa ja päiväkodissa ei riitä oma ilmoitus "lapsemme ei juo maitoa ruokajuomaksi" on vieläkin omituisempi yksityiskohta.


Koulumaitotuet & mainonta


 Tällä hetkellä lähes kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa käytössä on rasvaton maito, koska maidosta saatavat tuet koskevat vain rasvatonta maitoa ja rasvatonta piimää. Omakustanteisesti koulut ja päiväkodit saavat toki tarjota rasvaisempiakin maitotuotteita, mutta se on kustannuskysymys.

Kouluille ja päiväkodeille maksetaan myös muiden, maksimissaan 1% rasvaa sisältävien maitotuotteiden käytöstä. Maksun ehtona on se, että maitotuotteiden mainokset ovat pysyvästi esillä. Eli homma toimii kuten mainostusasiat yleensäkin, sillä hyvin erikoisella poikkeuksella, että maito on lobattu elintärkeäksi tuotteeksi. Suositusten valossa jos asiaa katselee, niin sehän on jopa melkein jaloa, että näiden tuotteiden käytöstä saadaan sitten koulumaitotukea muutamaa hassua julistetta vastaan.

Vaan jos et  ole samaa mieltä näiden maitotuositusten kanssa, koko homma haiskahtaa aika pahasti.

Suositukset, absoluuttinen totuusko?


Eivätkö suositukset sitten pohjaudu faktatietoon? Faktana pidettyyn tietoon, toki. On olemassa hyviä suosituksia, ja sitten niiitä, jotka ovat tuulahduksia menneisyydestä ja terveisiä vahvasta meijeriteollisuudesta. Meillä Suomessa rasvattoman maidon mielletään olevan the juttu luuston kasvulle ja vahvuudelle, koska niin on vuosikymmeniä opetettu ja ohjattu meitä ajattelemaan.

Kyllä, joskus suositus voi olla vain yksi näkemys asiasta, olematta koko totuus. 


Kaikissa maissahan ei käytetä lehmänmaitoa samalla tavalla kuin meillä Suomessa, eikä silti esimerkiksi osteoporoosi esiinny sen enempää muuallakaan. Päinvastoin, me suomalaiset maidonlitkijäthän olemme huippulukemissa osteoporoositilastoissa.

"Lähteitä, lähteitä, kerro nyt niitä lähteitä, kun tällaista puppua kirjoittelet!", saatat ajatella. Asiasta löytyy paljon tietoa, osa suomeksi, osa englanniksi. Tämä oli vain pintapuolinen pohdinta, joka syntyi tosiaan mantelimaitoa tehdessä. Kannattaa tutustua asiaan, saatat yllättyä!

Olisikin mielenkiintoista tietää, oletko törmännyt keskusteluihin maidosta ja sen tärkeydestä? Mitä ajattelet asiasta? Hypäähän mukaan myös facebookissa ja instagramissa

4 kommenttia:

 1. Aivan samaa mieltä. Rupesin jo miettimään, pitäisikö ilmoittaa kouluun ja päiväkotiin, että meidän lapset ei enää juo maitoa! Vesi on paras janojuoma. Meillä käytetään luomumaitoa ja kaupan kasvimaitoja. Läheiseltä tilalta saamme ostaa raakamaitoa.

  Mutta nämä Suomen ns. "viralliset ravitsemussuositukset", huhhuh. Täyttä propagandaa. Jos vähänkään viitsii tutkia asiaa, huomaa, kuinka ruoka- ja meijeriteollisuus hallitsevat niitä, Ihmisten terveyden kustannuksellä. Meillä ei todellakaan käytetä teollisia margariineja, huonolaatuisia rypsi- ym. öljyjä, eineksiä eikä rasvatonta maitoa. Juuri eilen kaupassa etsin normaalirasvaista rahkaa, ja tasan yhden vaihtoehdon löysin! Sekin tehty rasvattomasta maidosta ja kermasta! Kaikki muut oli rasvattomia! Aivan yli mennyt tämä rasvakammokin! Näin ne ihmiset sairastutetaan ja lääke- ja elintarviketeollisuus käärivät voitot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varmaan ainakin se selvittää joka tapauksessa, että saavatko lapset valita mitä juovat, vai onko automaattisesti kaikille ensin tarjolla se lasi/puolikas maitoa.

   Luomumaito on kyllä huippua, ja tuo tilamaito vielä parempi homma.

   Joo, olen itsekin kyllä samaa mieltä kanssasi noista ruokasuosituksista! Ihan pahaa tekee, kun niitä alkaa miettimään. Vanhempiin ikäluokkiin on aika tiukkaan istutettu tuo rasvakammo :(

   Poista
 2. Lopetin itse yläasteella kun tajusin että inhoan maitoa. Kahvissa käytän. Lasta en oo myöskään opettanut juomaan. Päiväkotiin on ilmoitettu ettei juo ja se oli täysin ok. Ainoa hankaluus on se että isänsä on fanaattinen maitoon uskoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taisin vielä vajaa parikymppisenä juoda maitoa. En ihan tarkaksi ikää muista, mutta muistan sen, kun aloin siitä opettelemaan pois.
   Hyvä juttu, että päiväkotiin se oli ok! Ja voi isä :(

   Poista