sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Ajattelitko kuukautiskupin olevan hippiä? Miltä kuulostaisi veren pidätteleminen?Kuukautisveren pidätteleminen oli kyllä itselleni ihan ennen kuulematon asia, vaikka olenkin jokseenkin omistautunut monille naiseuteen liittyville asioille. Nyt ollaan villien menkkajuttujen äärellä!Kuukautisveren pidättely, mitä ihmettä!


Lyhykäisyydessään kyse on siitä, että havainnoi itseään ja kehoaan niin, että kuukautisverisykäyksen tuntiessaan pystyy pidättelemään verta lantionpohjanlihaksilla sen aikaa, että pääsee vessanpöntön ääreen rentouttamaan lihakset ja valuttamaan veren suoraan pois.

Kuulostaa erikoiselta, vai kuinka? Vai onko kyse jostakin vanhasta, historiaan jääneestä menkkataidosta? Suomessakin on vielä parisataa vuotta sitten elelty ilman kuukautissuojia, villisti verivanoja jättäen.


Kuukautissuojien historia


1800-luvun alussa on Suomessakin ollut vielä yleistä, ettei kuukautissuojia ole käytetty ollenkaan. 1800-luvun lopusta 1900-luvun puoliväliin kuukautissuojat ovat olleet itsetehtyjä siteitä, jotka pysyivät paikoillaan sidevyön avulla. Myöhemmin tulivat kauppoihin myös valmiit kuukautissuojat. Lähteenä suomalainen, supermielenkiintoinen gradu itsetehdyistä kuukautissuojista Suomessa. 


Terveys ja zerowaste


Onko kuukautisveren pidätteleminen kuitenkaan kovin terveellistä? Faktaahan en tästä löytänyt, mutta kun kyse on lyhyestä hetkestä, niin voisi mutuilla, ettei se ole sen hurjempaa, kuin lantionpohjan lihasten jännittäminen ylipäätänsä. Tuskin kukaan pystyy jännittämään lihaksiaan ihan loputtomasti.

Ystäväni totesi tällaisen toiminnan olevan myös melkoisen zerowaste-touhua, koska jätettä ei pääse syntymään :D


Niagaramenkat ja heikot lantionpohjanlihakset


Kuukautisveren hetkellinenkin pidättely kuulostaa jotenkin hyvin utopistiselta, etenkin jos omaa hyvin runsaan kuukautisvuodon. Ylempänä linkkaamassani gradussa kerrottiin, että itsetehtyjä siteitä vaihdettiin tyyliin kerran päivässä, kahdesti päivässä, tai joskus jopa muutaman päivän välein. 

Kai tuohonkin aikaan oli tulva-menkkoja joillakin naisilla? Ehkä sit on vaan loroteltu pitkin reisiä, kuten ennen kuukautissuojien keksimistä muutenkin. Ja joillakin oli jaloissa saappaat, joihin veri valui reisiä pitkin.

Ja toki täytyy otttaa huomioon, että veren hetkellinenkään pidättely tuskin onnistuu, jos lantionpohjan lihakset eivät ole kunnossa.


Seuraavia menkkoja odotellessa siis!


Heh. Ajattelin kotioloissa kokeilla tätä asiaa seuraavien menkkojen tullessa, toki kuitenkin siteen tai pikkuhousunsuojan kanssa. Tai sitten ne menkkasaappaat jalkaan :D Ei vaan. Jotenkin koominen ajatus nuo saappaat, vaikka joskus muinoin se on ollut totisinta totta.

Useastihan sen tuntee, kun kuukautisveri alkaa valumaan. En kuitenkaan usko, että tästä kohdallani valtava hitti tulisi, vaan turvaan jatkossakin kuukuppiini. Mutta onhan se jännä kokeilla, ja kerrankin on joku syy odottaa menkkoja!


Mitä muita erikoisen kuuloisia menkkajuttuja olet kuullut?Hyppää arkihöpötyksiin mukaan instagramin puolella!

10 kommenttia:

 1. Tuo niagaramenkat olikin hauska ja osuva termi. Minkäänlaiset lihakset eivät olisi pystyneet omiani pysäyttämään. Kauhulla ajattelen menneiden naissukupolvien hankaluuksia. Ei ihme, että kaikissa vanhoissa kuvissa naisilla on tummat vaatteet.

  Satunnainen lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niagaraa kyllä tuskin mikään pysäyttäisi! Ei käy kyllä kateeksi historian naiset menkkojen kanssa, mutta mielenkiintoista on kyllä lueskella minkälaisia ratkaisuja muina aikoina on käytetty!

   Poista
 2. Ei se pidätteleminen mahdotonta ole. Usein yön jäljiltä side on miten sattuu ja joudun pidätellen kipaisemaan pöntölle laskemaan yölliset veret tai ne muuten laskee kinttuja pitkin tai holahtaa sänkyyn.
  Menkkaverien pidättelykyky on myös silloin kohdillaan, kun menkat pääsee yllättämään väärässä paikassa väärään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrastan itse tuota samaa aina sängystä noustessa. En vain aiemmin ole kiinnittänyt asiaan huomiota, tai sen kummemmin ajatellut sitä. :)

   Poista
 3. Tästä just kaveri kertoi viimeksi kahvikupposen äärellä! Tajusin, että itse teen tätä melko automaattisesti "tiukan paikan tullen". Vielä kun osaisin hioa 100 % vuotovarmaks tän ;) kyllä siinä tippa saattaa housuihin tulla ja kamppailen, että kävelisin suht normaalin näkösesti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää kuinka moni on tehnyt tai kuullut tästä :) Tätä taitoa voisi kyllä kehittää itsekin :D
   Hieno blogi sulla!

   Poista
 4. Mie en ollut koskaan ajatellut tällaista mahdollisuutta, mutta selvästi moni muu on kun täältä ja siun instasta lukee kommentteja. Kaikkea sitä oppii! Ja tässä kyllä tämä zero waste - mahdollisuus puhuttelee miua, tosin kuukuppikin on jo varsin nollahukka, joten ehkä jatkan tyytyväisenä sen kanssa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, kun en itsekään ollut ajatellut asiaa aiemmin, mutta tosi moni on tästä kuullut tai tätä tehnyt! Joo, kuukuppi on kyllä hyvä keksintö :)

   Poista
 5. No huh, vaikea kuvitella että kaikkea sitä määrää pystyisi pidättelemään, mutta kai sitä on pakko jos ei ole kunnon suojia. En kyllä uskalla kokeilla ilman back upia. Uskon kyllä, että toimii jos ei ole ihan niagarameininkiä, mutta, noh, minulla niin on ollut ainakin ennen lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kun kokeilemaan ;) Ajattelin itsekin kokeilla ihan kotioloissa, en ehkä ihan ne parhaat pöksyt päällä :D

   Poista