keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Alkukesän villiyrttejä vatsan täytteeksi ja pakastimeenUseampi viikko sitten tuli aloitettua tämän kesän keräilyt. Viime kevään ja kesän osalta jäi hortoilut hortoilematta, vaikka aikomus oli. Nyt aloitin helpoilla peruskasveilla, vuohenputkella ja nokkosella.


Vuohenputkien poimimisesta tuli itselle jotenkin seesteinen mieli. Niitä kun usein kasvaa samassa paikassa paljon. Sieltä valitsin parhaimmat, eli pienimmät ja supuimmassa olevimmat. Ne keräsin talteen. Pienensin ja pakastin. Hitaasti, ihan vaan ilolla, ilman suorittamista tai tehokkuutta.

Rakkaudella ruokaa lähiluonnosta? Tai tässä tapauksessa maalta, missä läheisiä asuu. Täältä kaupungista ei hirveästi tee mieli keräillä mitään, vaikka kyllä varmasti täältäkin löytyisi paikkoja, jotka eivät ole teiden tai koiranpissatusreittien varrella.
Niitä nokkosia ja vuohenputkia olen jo useampaan smoothieen laittanut sekaan. Kun joukossa on muutakin, ns. tavallisia asioita kuten marjoja ja/tai banaania, ei niiden maku oikeastaan edes maistu seasta. Lapsillekin siis uppoaa. Myös yksi suolainen piirakka vuohenputkista tuli tehtyä hortoilu.fi-sivun ohjeella. Yllättävän hyvää tuli, vaikka olin kyllä tosi epäileväinen asiasta. Ohjeesta poiketen laitoin vähän enemmän juustoa, ja ekstrana myös tomaattia pilkottuna.

En ole mikään superhortoilija (ainakaan vielä!), mutta tietoa etsimällä ja tekemällä oppii. Netissä löytyy paljon aiheeseen liittyviä sivuja, ja viime  vuonna sain arvostelukappaleena Suomen luonnon lääkekasvit (Sinikka Piippo; Tammi). Se on ihana! Sitä olen kovasti selaillut. Kirjan lukeminen on jotenkin konkreettisempi itselle, kuin netistä tiedon etsiminen. Etenkin kasvien poimimiskalenteri, lääkeyrttien aineosat ja varoitukset ovat tosi mielenkiintoisia. Kirjassa on perusteellisesti kerrottu viidestäkymmenestä Suomen luonnon lääkekasvista.


Suomen luonnon lääkekasvit - saatu arvostelukappaleena. Tästä tykkään!


Seuraavaksi ajattelin kuivatuista nokkosista tehdä nokkosuutetta. Sen tekemistä en olekaan ennen kokeillut, kaupasta olen vastaavaa valmista ostellut. Jännää!

Täytyykin kurkata poimimiskalenterista, mitä kasveja etsisi keräiltäväksi seuraavana!
Tule mukaan seuraamaan Instagramiin, sinne pääset tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti