maanantai 1. huhtikuuta 2019

Yöimetys loppui, miten kävi hormonien?Noin kuukausi sitten kerroin yöimetysten lopettamisesta. Meillä yöimetyksen loppuminen osui sujuvaan saumaan, sillä 1v5kk ikäinen taapero oli osoittanut merkkejä sopivasta kohdasta jo jonkun aikaa. Niinpä yöimetykset loppuivat meillä, voisiko sanoa, että tosi helposti? Siskokset nukkuvat yhdessä kerrossängyssään, ja tavallisesti yö menee niin, että huoneessa ei tarvitse käydä öisin.Hormonit ja nukkuminen


Yöimetyksen loppuminen on kuitenkin vaikuttanut minuun itseeni, nimittäin omaan nukkumiseeni. Olen kyllä tiennyt sen, että yöimetys vaikuttaa äidin hormoneihin ja auttaa nukahtamaan, mutta huhhuh silti. Aluksi, kun yöimetys oli juuri lopetettu, oli mulla sellainen aivosumu-olo ja väsymys. Ja ei, ei siksi että "univelkojen kuorma" olisi ryöpsähtänyt päälle, sillä nukuin koko vauavuodenkin ajan hyvin ja riittävästi. Ei siis univelkaa, vaan jotain muuta, hormonaalista. Täällä kirjoitinkin aiemmin meidän helposta vauvavuodesta ja hyvin nukutuista öistä.

Aivosumut ja väsymys menivät onneksi ohi, mutta silti monenakin iltana olen kaivannut yöimetyksen apua omaan nukahtamiseen. Nukahdin aiemmin heti, nyt kestää tovi . Lisäksi oma uni tuntuu aamuyöltä jotenkin tavallista ohuemmalta, ja olen useana yönä havahtunut hereille joskus neljän maissa.
Vaikutukset kuukautiskiertoon


On mielenkiintoista, kuinka eri naisilla vaikuttaa imetys kuukautiskiertoon aivan eri lailla. Joillakinhan menkat saattaa alkaa jo pian jälkivuodon loppumisen jälkeen, itse taas kuulun siihen seurueeseen, joilla kestää vähän kauemmin. Ja siitä olen ollutkin iloinen kyllä.

Yöimetyksen lopettamisen jälkeen ovulaatio napakoitui huomattavasti. Alavatsa toiselta puolelta todella arkana,  huono olo parina aamuna jne. Hassua, mutta ihan loogista. Minullahan imetys on toiminut aika tehokkaana ehkäisykeinona molempien lapsien kohdalla suunnilleen ensimmäisen vuoden ajan, joten ihan järkeenkäypää tuo vaikutus myös ovulaation oireiden vahvistumiseen. Kehon toiminta vaan on jotain niin ihmeellistä.Milloin ja miten teillä päättyi yöimetys? 

Vaikuttiko se hormoneihin?Hyppää mukaan Instagramissa @iloelolaura ja Facebookissa Iloa, eloa! -blogi

5 kommenttia:

 1. Voisi olla melkein omasta elämästäni tämä teksti, eli yöimetysten (tai mulla imetyksen kokonaisuudessaan, ne loppuivat melkein samaan aikaan eli kun kuopus täytti 2v) lopettamisen jälkeen yöuni jotenkin muuttui heti ohuemmaksi. Eron imetyshormonien aikaan oli huomattava! Olen sellainen herkkäuninen aina ollut ja olen edelleen, ja imetysajat ovat olleet ihania, koska niiden mukana on tullut helppo nukahtaminen ja syvä uni. Tuo kello neljän unen ohuus on mulle niin tuttua. Imetyksen lopettamisen jälkeen heräilin usein juuri tuohon aikaan, enkä saanut aina heti unta. Nyt, kun imetyksen lopettamisesta on se 3 kk, tilanne on helpottanut enkä niin usein heräile.

  Muutenkin mahtavaa, että tekstistäsi välittyy myönteinen asenne vauvavuotta ja lapsiperheaikaa kohtaan. Luin myös linkkaamasi tekstin helposta vauvavuodesta, ja voin niin allekirjoittaa senkin. Omat lapseni ovat kaikki olleet ns. helppoja vauvoja, ja se että toinen ja kolmas lapsi ovat helpompia siksikin, että ei ole esikoisen aikaista epävarmuutta enää, on minusta myös ihan totta. Ja esikoisesta on apua vauvan viihdyttämisessä. Eli todella yhteneväisiä ovat ajatuksemme näissä asioissa. =)

  Tänään juuri pohdin tätä lapsiperhe-elämästä positiiviseen sävyyn kertomista omassa blogissani (mustikkapasta.blogspot.com), joten siinäkin mielessä tämän jutun lukeminen nimenomaan tänään oli tosi kiva sattuma. Siitä tuli hyvä mieli! Muutenkin kyllä tykkään blogistasi, synnytysaiheisista jutuistasi ym.

  terv. Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kyllä niin iso ollut tuo ero! Kello neljältä on kyllä välillä sellainen olo, että voisi ihan hyvin nousta jo ylös :D
   Mullakin tuntuu, että vähän kerrassaan uni alkaa syvenemään.

   Kiitos palautteesta, kiva kuulla! :) Kävinkin sun blogissa juuri lukemassa ja kommentoimassa, samoja ajatuksia mullakin :)

   Poista
 2. Miksi mie en muista. :D joskus 7-8kk iässä? Niitä öitä, kun Veenu nukkui aamuun asti, alkoi olla välillä ja sitten hän loppuinakin nukahti havahtuessaan uudestaan ihan vain sillä, kun hiukan silitti. Eli aika helposti meni, _muistaakseni_. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, hormoneistakin kysyttiin! Menkat eivät alkaneet, vaikka yöimetys loppui, eikä _muistaakseni_ väsyttänytkään sen enempää. Se koitti vasta sitten kun päiväimetyskin jäi pois.

   Poista
  2. Hyvä Veenu :) Tää on niin mielenkiintoista, että miten kenelläkin nää hormoniasiat menee!

   Poista