sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Ferritiinit nousussa ilman apteekin rautaa. Mikä kaikki vaikuttaa?


Viikko alkoi verikokeilla. Kesällä arveluni matalasta ferritiinistä saivat varmistuksen, joten arvojen seuraaminen taitaa olla ihan paikallaan. Harmi, ettei lukemaa otettu jo keskenmenon jälkeen. Toisaalta tiedän kyllä ilman mittaustakin, että se on käynyt melkoisen matalalla, sillä se vaikutti jo mielialaan ja kaikkeen jaksamiseen. Silti, mielenkiintoista olisi ollut tietää sekin lukema.


Virallisesti minulle suositeltiin apteekin vahvaa rautaa, vähintään kahden kuukauden kuurin ajan. Itse en koe apteekin rautoja itselleni parhaiten imeytyviksi tai muutoin toimivimmiksi vaihtoehdoiksi, vaikka toki ne vahvoja ovatkin. Myös ihan pelottavan paljon kuulee tarinoita, että ferritiini nousee hetkeksi, mutta romahtaa taas, jopa vielä alemmas kuin aiemmin. Ajattelen, ettei minulla terveydellisesti ole varaa sellaiseen. Minä tulin tällaiseen päätökseen, kukin kuitenkin tehköön omat päätöksensä omaan tilanteeseensa sopivalla tavalla.

Minulla kuitenkin on varastorauta lähtenyt nousuun. Ai että, miten iloinen olen tästä asiasta ollut! Edes yksi asia alkaa sujumaan. Aika alkutekijöissä ollaan vielä, onhan tämä vasta ensimmäinen seurantakerta. Kävin tälläkin kertaa Puhti.fi kautta, sillä sitä kautta ferritiinin mittaus maksaa vain parikymppiä (maksoin itse).

En tiedä, miten nämä asiat julkisella puolella menisivät, sillä minulla ei ole ollut niin paljon energiaa, että olisin lähtenyt vääntämään kättä ja pitkittämään asiaa.  Ehkä jonkun verran vieläkin paha maku suussa sen suhteen, miten olematonta oli keskenmenon jälkihoito täällä. Kirjaimellisesti olematonta.

Edellisellä mittauksella ferritiinini oli 18, nyt jo kolmisenkymmentä. Tällä lukemalla oma vointi on aivan erilainen kuin kesällä. Kroppahan toimii jo näköjään melko hyvin, eikä mielikään laahaa alhaalla enää. Odotan todella sitä, että ferritiini on taas korkealla, tai normaalilla tasolla, sillä eihän kolmekymmentä vielä mikään hyvä arvo ole. Hienoa etenemistä kuitenkin.

Voivatko ferritiinit nousta ilman apteekin rautaa? 


Ihan ilman mitään tekemistä varastorauta ei ole nousuun lähtenyt. Minulla on käytössä muutamia valmisteita ja lisäravinteita, joita yhdistellen olen ferritiiniä nostellut. On mielenkiintoista miettiä, mikä kaikki vaikuttaa. En tietenkään voi taata, että juuri nämä kaikilla toimisivat. Kerron vain omaa kokemustani.

Tällä hetkellä minulla on käytössä Floravital (nestemäinen, kropalle hellä rautavalmiste), Spirulina-jauhe, nokkosuute ja nokkosjauhe. Lisäksi syön vahvaa B6-vitamiinia, sillä sen pitäisi vaikuttaa asiaan. On mahdollista, että ferritiinit eivät nouse silloin, jos B6-vitamiinista on puutetta.

Jos olet raskaana, esimerkiksi tämä tutkimus kertoo siitä, kuinka raskaana olevilla naisilla saatiin rauta nousuun antamalla lisäksi B6-vitamiinia.Katsotaan, jatkuuko ferritiinin nousu tällä kokoonpanolla, vai täytyykö etsiä lisää keinoja. Loppuvuodesta ajattelin mittauttaa varastoraudan seuraavan kerran.Tule mukaan seuraamaan myös Instagramissa, sinne pääset täältä!

4 kommenttia:

 1. Hei, hienoa kuulla että arvot ovat lähteneet selvään nousuun.
  Itselläni mitattiin myös kesällä ferritiini ja lukema oli 21 eli alhainen. Raskauduin kuitenkin heti ensi yrittämällä ja ikääkin jo on 37 eli minun kohdalla tuo ei ainakaan vaikuttanut raskautumiseen ja edelleen ollaan raskaana. Toivottavasti siellä tärppää myös pian! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kyllä ihan huippua, että ovat parempaan päin! Oih, ei sinullakaan sitten kovin korkealla ole! Kiva kuulla, ettei kuitenkaan sen enempää ole vaikuttanut raskautumiseen. Niinpä, toivotaan! :)

   Poista
 2. Itse en ole koskaan päässyt mittauttamaan ferritiiniä, ja asia vaivaa joskus. Hemoglogbiini on aina ollut hyvä, myös raskauksien aikana, sehän nyt ei kerro mitään, mutta neuvolassa aiheuttaa sen, ettei edes aihetta lisätutkimuksiin nähdä. Se piti kommentoida, että tietääkseni raudan imeytymiseen vaikuttaa paljon suoliston kunto, eli jos suolisto ei oo kunnossa, saa sitä rautaa ottaa vaikka kuinka eikä välttämättä ole vaikutusta. Ja suoliston kuntoonhan taas vaikuttaa lukemattomat asiat, psyyke yhtenä tärkeänä tekijänä. Eli jos nyt olet keskenmenon jälkeen jotenkin päässyt uudelleen henkiseen tasapainoon ja voit muutenkin paremmin, niin se sitten heijastuu suoliston kuntoon ja imetymiseen? Mukava joka tapauksessa kuulla, että mieliala on parempi! Syksyä ja pimeyttä kohti kun mennään niin on tärkeää olla "varastossa" hyvää mielialaakin, varastorautojen lisäksi =)

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhti.fi kautta on kyllä tosi vaivatonta käydä testauttamassa, kun ei tarvitse lähetettä. Tuo on harmi, kun neuvolassa ei ihan vielä kaikkea tästä aiheesta tiedetä.
   Joo, suoliston kunto vaikuttaa tosi moneen. Pääkoppa mulla tuntuu olevan suht ok, onneksi :) suolistosta en tiedä, mulla on pitkään ollut erilaisia ruoka-aineongelmia, en tiedä, kuinka paljon ne vaikuttavat.

   Poista