torstai 19. joulukuuta 2019

Hirmuista joulutusta marraskuusta jouluun, jotta vielä aikuisenakin voi päästä joulutunnelmaanLasten kautta pari viimeistä joulua on ollut helpompi päästä sellaiseen oikeaan joulutunnelmaan, jouluiseen mielentilaan. Se ei kuitenkaan ole käynyt mitenkään vahingossa, vaan lapsille jouluperinteitä luodessa on ollut ajatuksena samalla tavoitella sitä joulumieltä itselle. Hirmuista joulutusta!


Oman lapsuuteni ja omien lasten saamisen välissä on tyhjä kohta, jolloin joulu tarkoitti vain lähinnä mukavan pitkää vapaapäiväputkea. Olen aina tykännyt joulusta, mutta noihin aikoihin joulu ei oikein tuntunut miltään. Koen, että yksi tekijä tälle on ollut ongelma tunnelmaan virittäytymisessä, jota nyt sitten on lasten kanssa paikkailtu.

Toki joulutunnelmaan olisi ollut mahdollista päästä myös ilman lapsia, mutta ei sitä silloin tullut ajatelleeksi, että sen oman olotilan eteen pitää joskus myös tehdä asioita tunnelman ja oikean mielentilan tavoittamiseksi.

Tämä teksti on julkaistu viime vuonna, mutta pienin päivityksin ja uusin kuvin se on ajankohtainen tänäkin jouluna :)

Joulutuksen vaiheet lasten kanssa

  

Parastahan on, jos joulutunnelmaan pääsee tuosta noin vaan. Näin aikuisena se ei aina käy kuitenkaan niin helposti. Tässä askeleet, joita etenemällä olen tänä vuonna päässyt hyvään joulumieleen!


1. Joulua voi alkaa miettimään, haaveilemaan jo marraskuussa. Viimeistään ensimmäisenä päivänä marraskuuta :D Myös lasten kanssa on kiva ääneen pohtia, mitä kaikkea joulukuussa tehdään, leivotaan, koetaan ja nähdään. Lapset alkavat odottaa, ja odotus ja jännitys tarttuu itseenkin. Ei pelkkää joulun odotusta, vaan koko joulukuun odotusta.

2. Lapset ovat hyvä syy kiertää monenmoisia joulutoreja, kauneimpia joululaulu -hetkiä, lasten kirkkoja, pikkujouluja, joulujuhlia, joulukonsertteja ja muita. Ilman lapsiakin voi, mutta lisämotiivia saa siitä, kun haluaa lapsille näyttää näitä kaikkia kivoja kissanristiäisiä.


3. Joulukalenteri. Ei väliä, onko kalenteri kuva, tavara, syötävä, vai jokin muu, kunhan jonkinlainen joulukalenteri ja siihen liittyvä seuraavan päivän odotus on olemassa. Sellainen, josta lapsi innostuu. Lapsen jännitys on kutkuttavaa, ja tarttuu itseenkin.

Meillä on joka vuosi Talli jossa oli tilaa -kalenteri omasta lapsuudestani. Tänä vuonna lisäksi on myös pari kuvakalenteria, ja lapsilla joulusukka. Itse sain lahjaksi teekalenterin, huippua!

4. Joululaulut. Viime vuonna kuunneltiin jouluradiota, tänä vuonna lähinnä netistä niitä omia lemppareita. Joululaulujen laulaminen on oikeastaan itselle vielä tärkeämpää kuin se kuuntelu.

5. Parhaat palat oman lapsuuden aikaisesta joulun odotuksesta. Aika moni elementti meidän nykyisestä joulun odotuksesta on lapsuudestani.

6. Joulun näkyminen sisustuksessa oman tyylin mukaan. Neljävuotiaalla oli muistissa viime joulusta kaikki kivat joulujutut, niitä olikin sitten ihana kaivaa esiin yhdessä.

7. Jouluvaatteet. Ei siis vain yhtä päivää varten, vaan jouluvaatteissa voi hillua menemään kaikki jouluiset kissanristiäiset, ottaa joulukuvat ja muuten vaan fiilistellä. Meillä on useammat jouluvaatteet lapsilla, kirpparilta tietenkin. Esimerkiksi kuvan vaatteet olivat päällä eilen, niin tuli vahingossa otettua kivoja joulukuvia joululahjaostosreissulta.

8. Jouluväkertäminen lasten kanssa. Kortit, muistamiset, itsetehdyt lahjat, joululeipominen, joulukoristeet.. Ja väkertämisen taustaksi joululaulut, tietenkin.

9. Jos ei se vielä tullut selväksi, niin kaikesta jouluun liittyvästä voi lasten kanssa tehdä pienimuotoisen elämyksen. Jos joulutunnelmaan pääsy kiinnostaa, niin kannattaa kokeilla, saatat onnistua! Ei suorittamalla, vaan joulusta kaiken ilon irti ottamalla.

10. Antaminen. Lahjojen lisäksi voi antaa myös aikaa. Niin läheisille kuin muillekin. Tänä vuonna itse sain äärettömän hyvän mielen siitä, kun annoin aikaani yhden illan, kolmen tunnin verran. Olin mukana tarkastamassa Operaatio joulun lapsi -keräykseen tulleita lahjapaketteja. Se oli jotenkin tosi upeaa, ja oli herkistävää nähdä, miten ihania lahjoja ihmiset olivat tuntemattomille lapsille koonneet.Löytyykö sulta joulutunnelmaa tänä vuonna?1 kommentti: