tiistai 16. lokakuuta 2018

Miksi synnytyspettymys kannattaa käsitellä? 6 ajatusta aiheesta



Synnytys on usein mullistava hetki koko perheen elämässä. Uusi perheenjäsen syntyy, ja jonkin ajan päästä synnytyksestä myös synnytyskokemus on muotoutunut. Se voi parhaimmillaan olla ihana, voimauttava muisto, johon mielellään palaa ajatuksissaan aika ajoin. Aina ei kuitenkaan ole niin. Kokemus voi olla myös sellainen, jonka haluaisi vain unohtaa ja sulkea mielestään loppuiäksi

Mahdollinen synnytyspettymys on sinun kokemuksesi synnytyksestäsi, kukaan muu ei voi puolestasi määrittää, minkälainen synnytys oli, tai miltä mikäkin asia sinusta tuntui. Nykyään tiedetään synnytyksen olevan paljon muutakin kuin "äiti ja lapsi ovat hengissä, eli kaikki hyvin".



Koitko synnytyspettymyksen? Olen tosi pahoillani puolestasi! ❤
Saat olla pettynyt, vihainen, mitä vaan, kaikki tunteet ovat sallittuja. 
Synnytyspettymys kuitenkin kannattaa käsitellä, sitten kun vain jaksat. Tässä muutama syy, miksi:




1. Synnytyskokemuksesi on tapahtunut juuri sinulle, ja vaikka sen sysäisi mielestään, vaikuttaa se taustalla. Se voi myös katkeroittaa mielesi, jolloin ikävän kokemuksen lisäksi sinulla menee voimavaroja hukkaan.

2. "Apua, ihan kamaalaa, ei enää koskaan tuollaista!Synnytyskokemus vaikuttaa myös lapsilukuun. Perhe, joka on aikaisemmin haaveillut jostain tietystä lapsiluvusta, voi synnytyspettymyksen vuoksi päättääkin, että tämä oli tässä, ei enää lisää lapsia.

3. Synnytyskokemus voi vaikuttaa vauvavuoden mielialoihin ja jaksamiseen. Joillakin ihmisillä itseensä, kehoonsa, synnytyksen kulkuun tai työntekijöiden toimintaan liittyvät pettymykset voivat myös hidastaa vauvaan rakastumisen tunteen syntymistä.

4. Toisten synnytyskokemukset saattavat pahoittaa mielesi vielä vuosienkin päästä. Saatat kiertää kehää ajatuksissasi, että miksi juuri sinulle piti sattua sellainen kokemus, ja jollain toisella sitten lykästää synnytys synnytyksen perään.

5. Synnytyspettymyksen jälkeen uusi raskaus usein nostaa synnytyspelon pintaan. Synnytyspelko voi vaikuttaa stressinä koko raskausajan sinuun ja vauvaasi. Pelko myös ohjaa toimintaasi ja kehoasi synnytyshetkellä. Pelko ei ole hyvä tukihenkilö synnytyksessä, vaan synnytyksen pahin vihollinen. Se estää kehoasi ja mieltäsi toimimasta optimaalisesti, tai ainakin hidastaa tai saa koko asian tuntumaan kipeämmältä.

6. Synnytyskokemuksesi käsittely voi myös vaikuttaa siihen, minkälainen käsitys esimerkiksi lapsillesi synnytyksestä välittyy kertomasi kautta. Synnytyskulttuuria muovaamme me, kokemuksiemme ja sanojemme kautta.

Kysymys ei siis ole siitä, etteikö kurjaa kokemusta saisi kertoa, vaan siitä, kuinka asian kertoo. Myös ennen omaa synnytystäsi olit varmasti kuullut jonkun synnytystarinoita. Minkälaisia ajatuksia ne herättivät synnytyksestä?


Minkälaisia ajatuksia aihe herättää? Onko sinulla kokemusta aiheesta? Mihin muihin asioihin synnytyspettymys voi vaikuttaa? 




Kuva Pixabay

9 kommenttia:

  1. Valitettavasti kokemusta. Ja jos ikinä enää raskaaksi tulisin niin pelkopolille kävis tie. Harmittaa että synnytys oli niin HELVETIN KAMALA! Ja se mihin se voi vaikuttaa on itsetunto, tuntuu että epäonnistuin. En ollut rauhallinen niin kuin halusin yms. Ja se on muuten tosi tärkeää että joku sanoo "hei kurja juttu, että siulla oli sellainen synnytys." Eikä vain "aha."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että! Se on kyllä tosiaan niin isoa asia, ja vaikuttaa niin moneen asiaan. Tsemppiä sulle! Toivon, että saat jollain tapaa käsiteltyä asian! <3

      Poista
  2. Hyviä ajatuksia Laura, allekirjoitan nämä!

    Miulla on takana kaksi hyvää synnytystä. Ei nyt oppikirjojen mukaan mennyt varsinkaan eka, mutta olen molemmat kuitenkin kokenut hyviksi ja ne ovat vahvistaneet miua. Eli kun Jenni tuossa yllä kommentoi itsetunnosta, niin olen ihan samaa mieltä. Itse olen hyvien kokemusten kautta monessa tilanteessa tsempannut itseäni, että ei jesta, mie olen synnyttänyt kaksi lasta niin pysty kyllä nyt tähänkin. Jos olisin ollut synnytyksiin pettynyt, en varmasti pystyisi ajattelemaan niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna :) Tuo on kyllä totta, itselläkin varmasti molemmat synnytykset vaikuttavat positiivisesti itsetuntoon!

      Poista
    2. Vastalause 😅 koska synnytys oli niin pitkä ja hirveä MUTTA silti selvisin siitä niin ajattelen kyllä juurikin noin että vitsi mie oon tehny sen!

      Poista
    3. Hyvä Jenni! Itseni tuntien en varmasti olisi pystynyt ajattelemaan samoin, ainakaan ilman asian tosi hyvää käsittelyä jonkin ammattilaisen tai asiaan vihkiytyneen kanssa.

      Poista
  3. Kyllä todellakin on kokemusta! En olisi varmaan koskaan hankkiutunut uudelleen raskaaksi jos en olisi käsitellyt ensimmäistä synnytystäni ammattiauttajan kanssa.

    Olen myös kirjoitellut aiheesta joskus omaan blogiini
    http://unelmalandia.blogspot.com/2018/01/terapiasta-apua-synnytystraumoihin.html?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että sait käsiteltyä synnytystä kunnolla! Se on niin tärkeä asia <3

      Käynpä lukemassa! :)

      Poista