lauantai 3. elokuuta 2019

Hyi miten noloa kertoa yrittävänsä raskautua!

Raskauden yrittämistä leimaa tietty nolous tai häpeä, ehkä kipeyskin. Ei vauvan toivominen, vaan se, jos sitä tarvitsee yrittämällä yrittää. Sellainen, että parhaat tyypit tulee raskaaksi melkein edes yrittämättä. "Jätettiin ehkäisy pois, ja hupsis, kahdesta tulee kolme!" Supersiittiöiden ja superovulaation kohtaaminen ja bum. Ei tarvitse kuin miehen katsoa päin, ja raskaana ollaan. 


Sitten vielä ne, jotka raskautuvat järeästä ehkäisystä huolimatta. Se, että raskautta joutuu yrittämään, kuulostaa nololta. Kun sitä joutuu odottamaan, on jotenkin huonompi? En tiedä, kummalle se on ylipäätänsä suurempi asia, naiselle vai miehelle? Onko jotenkin miehen mitta se, että näyttää kyvykkyytensä siittämällä jälkeläisiä, naisen mitta se, että sikiää helposti ja onnistuu "tuottamaan" täysiaikaisia, terveitä jälkeläisiä? Ei kumpikaan, mutta kyllä nuo ajatukset silti jossain määrin olevat vielä olemassa tässäkin maailman ajassa.

Vaikka tietenkään ei ole oikeasti huonompi, enkä itse ajattele mitään sen tyylistä. Raskautumisyrityksiä vain leimaa tietty salamyhkäisyys, vaikka odotuksen odotus on monille pareille liiankin tuttua, ei harvinaista. Siksi voi joskus tuntua siltä, että olisi huonompi. Miksi ei onnistu samalla lailla kuin muut? Vaikka kaikki muutkaan eivät suinkaan onnistu silmänräpäyksessä, yrittämiselle ei vain ole samalla lailla kasvoja kuin jo raskaana oleville. Raskaus näkyy loppua kohden päällekin päin, yrittäminen ei.

Jo ennen keskenmenoa pohdin samaa asiaa, se löytyy täältä. Nyt keskenmenon myötä on tullut lisää ajatuksia asiaan myös siksi, että olen lukenut enemmän aiheesta, ja törmännyt erilaisiin kokemuksiin.


Epäonnistuminen?


Raskautuminen ei vielä tarkoita mitään. Tai tarkoittaahan se toki sitä, että on onnistunut tulemaan raskaaksi. Mutta vaikka raskautuisikin, se ei silti tarkoita vielä, että saisi sen palkinnon raskaudesta. Elävän vauvan, uuden perheenjäsenen. Keskenmeno. Kohdun ulkoinen raskaus. Tuulimunaraskaus. Kemiallinen raskaus. Kohtukuolema. Ennenaikaisuus. Vauvan kuolema. En yhtään ihmettele, että tämä on niin hiljainen aihe. Jos kaikki tietävät yrityksestä, niin johan siinä menettää kasvonsa jo, kun vauvaa ei kuulukaan, tai jotain tapahtuukin? Olisi epäonnistunut muiden silmissä?

Ja kun niitäkin ihmisiä löytyy, jotka kommentoivat kärkkäästi toisten lapsilukua tai muuta. Mulla ei ole vielä niin montaa lasta, että olisin saanut kommenttia siitä, että yritän ylikansoittaa maapallon omilla jälkeläisilläni, mutta kolmen, neljän tai useamman lapsen vanhemmat niitä ovat usein joutuneet kuulemaan.

Ymmärrys kaikkia niitä kohtaan, jotka valitsevat olla kertomatta. Ja samalla kuitenkin halu kertoa asioista omalla kohdalla. Kertoa siitä, että se ei ole epäonnistumista. Se on elämää, eikä elämä ole aina pelkkiä onnen hetkiä.Raskautumisyrityksestä puhuminen ei ole seksipuhetta


Suurimmalla osalla ihmisistä raskautumiseen liittyy seksi, hyvin oleellisena osana. Yleensä parisuhteeseen kuuluu seksi, joten en koe, että raskautumisyrityksistä tai edes ovulaation ajankohdista kertominen olisi seksipuhetta. Ei pitäisi olla kenelläkään yllätys, että parisuhteissa nyt yleensäkin on seksiä, vaikka vauvahaaveita ei olisikaan. Tämmöisen seksi-näkökulmankin olen kuullut asiaan, että kertomisesta pitäisi pidättäytyä juurikin siksi, ettei tulisi samalla toitottaneeksi seksiin liittyviä asioita. Hassua. 

Voin kertoa, että meillä on nyt keskenmenon jälkeen aloitettu yrittämään vauvaa. Eikä sen kertominen ole mielestäni noloa. Elämämme ei keskity siihen, tai pyöri vain sen ympärillä. Olemme edelleenkin aivan tavallinen lapsiperhe, jonka lapsiluku ei ole vielä täynnä .


Lue myös

Hyppää mukaan Instagramiin @iloelolaura. Storyjen puolella löytyy usein aiheeseen liittyviä ajatuksia! Fb löydät blogini nimellä Iloa, eloa! -blogi

4 kommenttia:

 1. Hienoa, että kerrot asiasta julkisesti ääneen. Yleensä ihmiset nimenomaan kertoo vain sen, että ovat tulleet heti raskaaksi, oli tämä sitten totta tai ei. Minulla pieni poika, eikä tullut heti tai ns. helpolla (arjensuklaasuukkoja.blogi.net)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, usein kuulee vaan niitä tarinoita. Siinä on ehkä tietynlainen leima noloudesta, jos ei heti onnistu. Ei pitäisi olla! :)

   Poista
 2. Anteeksi henkilökohtainen kysymys, mutta onko haaveissa teillä kuinka iso perhe? Itselläni 3 lasta ja neljättä vielä tekisi kovasti mieli. Itseä jarruttaa pelko lapsen terveydestä , jos tulisi joku juttu joka laittaa toimivan arkemme ihan mullin mallin. (esim paljon sairaalapäiviä tms) minulla ikää syksyllä jo 38v että ei tässä liikoja voi aikailla jos vielä yhden haluaisi.
  . Meillä lapset tytöt 14v ja 11v ja poika 3v. Haluaisin niin kovin vielä kuopuksellekin "parin" jonka kanssa kasvaa. Tytöt ovat tosi läheisiä nuorimman kanssa ja rakastavat täydestä sydämestä, hoitavat ja huolehtivat, puuhailevat paljon yhdessä. Mutta vääjäämättä koittaa aika kun muuttavat pois kotoa ja pikkuveli jää "yksin" kasvamaan. Ollaan tiivis perhe ja toivottavasti tullaan pitämäänkin tiiviisti yhtä, silti jotenkin kaipaan sitä omaa riitapukaria pojallekin :D
  Joo, ristiriitaisia ajatuksia asian suhteen ja ikä tosiaan kovasti mietityttää. Kuinka kroppa kestäisi raskauden jne. Edelliset kyllä menneet hyvin ja vauvat syntyneet viikoilla 39+2, 39+4 ja 40+0. Kaikki mennyt synnytyksissäkin hyvin.


  T. Sanniska/äiti kolmelle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo silleen mitään lukkoon lyötyä lapsilukua, joku 4-5, mutta vaikea tässä vaiheessa sanoa :)

   Itse ajattelen, että elämää ei voi koskaan tietää, ja sen epätietoisuuden takia en ehkä jäisi liikaa miettimään. Jos siltä tuntuu, niin yritystä vaan kehiin <3 Elämä on nyt, ja jos jotain kävisi, niihinkin löytyy varmasti voimat ja keinot kun on sen aika :)

   Poista