tiistai 20. elokuuta 2019

5 ovulaatiota alle kolmen vuoden ikäeroon - no ne äitiyspäivärahat


Ei sillä että laskisin, enpä. Jos haluaisi kuopuksen ja mahdollisen seuraavan lapsen välille sen alle kolmen vuoden ikäeron, tarkoittaisi se sitä, että olisi vielä viisi ovulaatiota aikaa onnistua. Kuulostaako vähän stressaavalta?


Minusta se kuulostaa stressaavalta, mutta en silti stressaa, koska se ei vie mihinkään. Mutta onhan tuo tosi asia, ja saahan sitä miettiä. Miksi sitten juuri se alle kolmen vuoden ikäero? No, sisarusten välisten suhteiden lisäksi Kelan maksamien äitiyspäivärahojen vuoksi. Alle kolmen vuoden ikäerolla edelliseen lapseen ne maksetaan aikaisempien laskelmien mukaan.

Kolmen vuoden ylittyessä ne nollaantuvat, ja jos ei ole ollut töissä ennen seuraavan lapsen tuloa, pääsee minimipäivärahoille. Määrä on 27,86€ arkipäivältä. Minulla on molemmista lapsista ollut samat äitiyspäivärahat, esikoista edeltävistä työajoista lasketut. Ero tuohon minimipäivärahaan on kyllä huima.

Ensi vuoden alussa voimaan tuleva uudistus tekee sen, että äitiyspäiväraha määräytyy 12 edellisen kalenterikuukauden ajanjaksolta. Enää ei siis riitä se kuusi kuukautta, joka aiemmin on sitten kerrottu kahdella. Tämä siis silloin, jos on kyse esikoisesta, tai tuo kolmen vuoden ikäero ylittyy.


Töihin aina ennen seuraavaa lasta?


Toki olen kuullut keskustelua siitäkin, että jokaisen lapsen välissä pitäisi olla töissä, että ylipäätään saisi mitään etuuksia.  Oman lapsen kasvatus kotona on sellaista muiden rahoilla laiskottelua, kuulemma. Kaikkea sitä kuulee. Ainakin minun alallani palkkani on sen suuruinen, että siitä maksetut veroroposet ovat huimasti pienempi määrä kuin ne kulut, joita yhden lapsen päivähoidosta valtiolle muodostuu.

Sitten taas toisaalta tämä tuntuu aika turhanpäiväiseltä mietinnältä. Raha raha raha, vaikka mistään vauvasta ei ole vielä tietoakaan. Onhan vauva, lapsi, paljon arvokkaampi kuin mikään raha. Mutta karu faktahan se on, että kyllä sitä rahaa tarvitsee.

Ja mitäs sitä muutakaan tekisi, kuin miettisi kaikennäköistä, kun vasta odotellaan sitä odotusta. Katsotaan, miten käy. Kieltädyn stressistä kuitenkin. Onko teillä toivottu syystä tai toisesta alle kolmen vuoden ikäeroa? Tule seuraamaan myös Instagramiin @iloelolaura ja Facebookiin Iloa, eloa! -blogi

4 kommenttia:

 1. Me alettiin yrittää toista kun esikoinen oli vuoden. Olisin halunnut olla kotona enkä mennä välissä töihin. Menin töihin kun esikoinen oli vähän vajaa 2-vuotias. Ikäeroa tuli 3,5 vuotta ja tarvittiin lapsettomuushoitoja (hänenkin) alullesaamisekseen. Kun toinen lapsi oli vuoden, tulin luomuna raskaaksi. Kun kolmas lapsi oli vähän yli vuoden, niin tulin uudelleen raskaaksi. Nyt saan siis samoilla tuloilla kolmannet äitiyspäivärahat ilman että olen tehnyt päivääkään töitä neljään vuoteen. Kyllä kelpaa ja olen kiitollinen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon iloinen, että sait vielä ne samat äitiyspäivärahat :)
   Mullakin on kahdesti käynyt noin, että kun edellinen lapsi on ollut reilun vuoden, niin olen tullut raskaaksi.

   Poista
 2. Tämä kolmen vuoden rajapyykki on tosi luonnollinen ottaen huomioon, mikä systeemi äitiyspäivärahojen suhteen meillä Suomessa on. En ole ikinä pitänyt systeemiä mielekkäänä, sillä se saattaa ajaa joitakin perheitä hankkimaan lapsia pienemmillä ikäeroilla kuin heidän elämäntilanteeseensa tai jaksamiseensa sopisi tai mikä olisi edellisen lapsen etujen mukaista. Ajattelen jotenkin, että lajihistoriallista syistä ideaali ikäero lapsille olisi noin 4 tai 5 vuotta... Siihen siis ihmisen keho ja ehkä psyykekin sopetunut ja se on lapsen etujen mukaista, että saa tarvitsemansa huomion ja hoivan ensimmäisinä vuosina. Tämä siis päti erityisesti metsästäjä-keräilijäaikakautena jolloin äiti kantoi lastaan kaikkialle.

  Nyt on tietysti eri ajat mutta uskon tässäkin asiassa, että lajityypillinen tapa on usein se paras tapa...Mutta koska meillä Suomessa tämä äitiysrahasysteemi on, niin itsekin toisen ja kolmannen lapsen kohdalla toimin sen mukaisesti eli pyrittiin "tähtäämään" kuopuksen syntymä ennen kuin keskimmäinen täytti kolme =).

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
 3. Tuttuja ajatuksia. Vuosi sitten mietin kovastikin tätä aihetta, koska omassa päässä meidän perhe kahdella lapsella ei ollut vielä valmis. Toisaalta taas olisin toivonut kaikki lapset 2v ikäerolla (7/14 7/16) mutta loppukesästä vauva 2018 oli jo menetetty haave. Minä myös olen ollut töissä viimeksi ennen esikoista ja se työpaikka pisti ovet kiinni joten mun olisi pitänyt keksiä kokonaan uusi työ jostain itselleni ja väkisin siinä mietti että mitä töitä haluaisi tehdä, mites se lapsi luku. Meillä ei ihan tosissaan olisi ollut varaa jäädä mini päivä rahoille ja sitten taas mietin että sitten kun olen saanut uuden työn, niin milloin tilanne olisi se että voisi taas alkaa miettiä vauvaa, mutta kaikista eniten mua pelotti, että jos vauvaa ei tule ennen kuin toinen täyttäisi kolme ja mistä tietää kauanko siihen menee että työtilanne ja rahatilanne on taas hyvä niin mitä jos minä en sitten enää haluakaan vauvaa? Meillä kävi hyvä tuuri ja vauva syntyi 4/19 ❤️ kovasti plussatuulia teille ja kiitos avoimuudestasi täällä 😘

  VastaaPoista