perjantai 18. lokakuuta 2019

Ollaanko ainoita, jotka eivät juhli halloweenia? Tai pidä siitä millään tapaa?Irvistin varmaan epämukavuudesta, kun huomasin pari viikkoa sitten, että kaupat ovat alkaneet täyttyä halloween-härpäkkeistä. Juhlat ja arjen piristys ovat ihania, nämä vain ei iske.Milloin halloween alkoi yleistymään Suomessa? Omassa lapsuudessani sitä ei ollut vielä, ainakaan samalla tapaa. Muistan kyllä muita naamiaisjuhlia. Työelämässä päiväkodeissa törmäsin siihen aikoinaan. Siihen, että perheet haluavat, että päiväkodissakin juhlitaan halloweenia. Nykyään yksi jos toinen tuntuu sitä jo viettävän. Ja kukin olkoon vapaa viettämään tai olemaan viettämättä jatkossakin.

Ymmärrän sen, että se on kiva pieni juhlanaihe keskellä pimeintä kautta, kun jouluunkin on vielä niin pitkä aika, ettei päviä vielä kannata laskea. Mutta halloween? Eikö oikeasti keksitä mitään parempaa aihetta juhlaan syksylle?

Tiukkis, joka ei halua juhlia halloweenia


Tykkään juhlista. Synttärit, nimpparit, isänpäivät, saavutukset ja muut ilot. On kiva järjestää juhlia ja päästä niihin. Halloweenista en kuitenkaan pidä.

Se on tavallaan kuoleman juhlimista. Aikuisten juhlissa mässäillään verellä, zombeilla ja muulla. Tehdään taitavia meikkejä, joissa meikkiveri valuu. Lasten juhlissa asiat tehdään söpömmin, mutta samalla kategorialla.

En ymmärrä kuoleman ihannointia, tai hassunhauskailua sen ympärillä. Ja juu, monen mielestähän se ei suinkaan sellaista ole, vaan ihan vain viatonta mukavaa.

Aikuisistahan tällainen juhlinta on alkujaan lähtöisin. Toki nykyään lapsetkin osaavat halloween-juhlia toivoa, kun ovat niissä olleet tai niistä kuulleet.

Joku voi ajatella, että halloweenin kautta pelottavista asioista ja pelottelusta tavallaan markkinoidaan lapsille kivoja asioita, semmoisia, jotka eivät pelota. Itse en usko, että se toimii niin.  Munakoisoni ja minä -blogin Jasmin sanoikin sen hyvin: "päivällä nauretaan ja yöllä pelätään".

Jeesus ja halloween. Miten ne liittyvät toisiinsa?


Kyllä, olen se kurja vanhempi, joka on kysynyt kerhossakin, että eihän kerhon toimintaan kuulu halloweenin vietto tai siihen liittyvät askartelut. Toiset eivät halua, että lapsille mainitaankaan vaikkapa Jeesuksesta, me taas ei haluta juhlia halloweenia. Jännää, että halloweenin juhlimattomuus tekee tylsimykseksi ja oudoksi tiukkikseksi, Jeesus-hommien väliin jättämistä pidetään vain jokaisen oikeutena. Molempiin pitäisi kuitenkin olla yhtälainen oikeus, ne ovat perheiden omia valintoja.

Ja miten Jeesus ja halloween liittyvät toisiinsa? Sillä tapaa, että ajattelen halloweenin olevan suoraan omien arvojemme ja elämänkatsomuksemme vastainen. Aivan kuin toisille perheille se Jeesuksesta puhuminenkin. Sillä tapaa ne liittyvät.

Meillä kuitenkin kyllä halloweenistä voidaan puhua, ja puhutaankin, mutta emme sitä vietä, eikä myöskään haluta osallistua sen juhlintaan.

Enkä tietenkään ole muilta lapsilta kieltämässä halloweenia. Jos muut perheet sellaista toivovat, niin sitten vain jäämme siitä pois. Jokainen perhe tekee itse omat päätöksensä. Kaikilla olkoon siihen oikeus, meilläkin.Mikä se halloweenin tarkoitus sitten on? En tiedä. Juhlia kun voi muutenkin. Kysyin lapselta, tietääkö mikä on halloween. "Joo äiti, tiedän. Se on sitä hyvää juustoa!". Halloween ja halloum-juusto, sama asia :D Taidan tykätä juustosta enemmän. 


Vietetäänkö teillä halloweenia?
Kuva Pixabay

13 kommenttia:

 1. Minä rakastan Halloweenia. Tänä kesänä kasvatimme omat jättiläiskurpitsat, jotka nyt kellarissa odottamassa kaivertamista. Ja suurta kurpitsajuhlaa.

  Kaksi sukulaisperhettä tulee meille syömään kurpitsa-ateriaa, alkuun kurpitsakeittoa ja kurpitsaleipää, pääruoaksi kurpitsarisottoa ja ankkaaa, jälkkäriksi kurpitsajuustokakkua. Kaikki pukeutuvat, niin aikuiset kuin lapsetkin.

  Ja kyllä meillä vietetään muitakin syksyn juhlia: kekriä syyskuussa kasvispidoilla, pyhäinpäivänä mennään hautuumaalle hiljentymään, martinpäivänä syödään hanhea tms. Juhlia ei voi olla liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, jättiläiskurpitsat kuulostaa kyllä kivalta, tulee ihan Muumit mieleen :D Teillä on kivan kurpitsa-painoitteinen menu :)

   Täytyisi itsekin saada syksyyn lisää juhlia :)

   Poista
 2. En vietä Halloweenia, koska inhoan koko juhlaa. Ei mun lapsuudessa edes moista juhlaa tiedetty olevan olemassakaan. Että samalla linjalla olen sun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen eläkkeelä oleva luokanope ja inhosin kouluissa ns. Kauhujuhlaa,kun se rantautui Suomeen jo kauan sitten.

   Poista
 3. Mulla on halloweeniin kaksijakoinen suhde: tykkään siitä koska ajankohta kaipaa jotain pientä juhlanaihetta ja oranssi väri on ihanan piristävä ja mun lemppareita. Mutta se kuolemalla, kauhulla ja verellä mässäily on vastenmielistä. Niinpä olen poiminut perheemme perinteisiin siitä vain hyvät puolet: oranssin värin ja ne koristeet, joihin ei liity kauhua tai kuolemaa eli kurpitsan, hämähäkit ja muut ötökät ja iloiset kummitukset. Mitään mikä voisi oikeasti pelottaa, en suostu ottamaan. Ne kaikki katkenneet sormet ja veriset naamarit, en tajua niitä. Ihmiset joutuu jossakin päin maailmaa ja ehkä ihan lähelläkin meitä ihan oikeasti kokemaan kauhuja ja näkemään verta, ja se että siitä tehdään joku kiva juhlanaihe ja koristellaan paikkoja sillä ei minusta ole mielekästä.

  Kai ihmisillä on joku tarve käsitellä näitä puolia elämässä ja tunteissa turvallisesti, ja halloweenkoristeet on yksi kanava siihen varmaan. Halloween on selkeästi "amerikkalaista hapatusta", mutta onhan Suomessa vanhastaan kekri ja sitten pyhäinpäivä osuu näille tienoille, siinä mielessä meilläkin on jonkinaiseen syysjuhlintaan perinteitä, ja Mutta toivoisin, että enemmän keskityttäisiin sadonkorjuuaiheisiin, kurpitsoihin ja vaikka niihin hämähäkkeihin, ja jätettäisiin se kuolemalla mässäily ja muisteltaisiin kuolleita rakkaita, jos kuoleman haluaa ottaa juhlaan mukaan. Mutta kukin tietysti tyylillään ja toisaalta ihan hauskojakin juhlia kyllä halloweenistä saa aikaan, jos ne hyvin tekee. Lapsille liikaa pelottelua ei tietenkään, luurangot ym. voi helposti tulla uniinkin eikä sitten olekaan enää niin hauskaa!

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, siihen kyllä kaipaa jotain juhlittavaa. Tosin meillä on kyllä syksyllä 11 synttärisankariakin perheessä (me+miehen ja mun porukat), että synttärijuhlia kyllä on jonkun verran :) :D

   Varmasti monet halloween-juhlat on tosi hauskojakin, sehän riippuu aivan juhlijoista :) Täytyy ensi vuodelle kehitellä jotain kivaa sadonkorjuujuhlan poikasta :)

   Poista
 4. Meillä vietetään. Olisin alunperin itse jättänyt viettämättä, mutta lapsi innostui päiväkodissa aikanaan juhlista ja halusi sellaiset kotiinkin. Lapsi oli aika arka, joten miusta oli ihan hyvä, että hän omasta tahdostaan halusi askarrella (iloisen) kummituksen ja lepakon ja käsitteli sitten itselleen jänniä aiheita sillä tavalla. Nyt ollaan pari vuotta vietetty juhlia kaveriperheiden kanssa ja meille henkilökohtaisesti se on viatonta hassuttelua ja värikäs juhla pimeän keskellä. Kunnioitamme sitten kyllä niiden ajatusta, jotka eivät halua viettää Halloweenia eli mitkään Karkki tai kepponen -kierrokset eivät käy.

  Töissäni päiväkodissa ei vietetä Halloween-juhliin ja miusta niin on hyvä. Lapset ja perheet kun ajattelevat tästä niin eri tavalla. Pari perhettä kyseli Halloween-juhlia, järjestimme sitten nyt perjantain Satupäivänä naamiaiset, se riitti ja oli kyllä sellaista iloista hauskaa lokakuun keskelle, mitä tähän vuodenaikaan kyllä kaivataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin aina kivan näköisiä juhlia, vaikka aihe ei ookaan mun lemppari :)
   Lapsiperheissä varmaan vietetään halloweenia enemmän kuin muiden ikäisten joukossa. Kuulostaa järkevältä, ettei teillä töissä sellaisia ole :)

   Poista
 5. Mulla on vähän kaksijakoinen suhtautuminen Halloweeniin. Minä juhlin sitä kavereiden kanssa jo ala-alasteella, kun jostain se oltiin keksitty. Taisi Tiimaristakin saada jo aiheeseen liittyvää krääsää. Äitini ei paheksunut mitenkään ja idea oli tosiaan meidän oma. Juhlat olivat hauskoja. Minulla oli kuitenkin rajani ja kun kaverini teininä juhlissa kokeilivat spiritismiä, minä kieltäydyin siitä heti. Nyt kuitenkin mietin, onko Halloween kuitenkaan kiva juhla. Bonsku on siitä alkanut kiinnostua ja poimitaan varmaan rusinat pullasta: hassut asut, ällötysjutut ja kurpitsat. Täytyy kyllä silti olla tarkkana, mihin rajan vetää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, te ootte olleet aikaanne edellä! :D :) Mäkin oon vasta nyt kun on lapsia, alkanut miettimään asiaa enemmän. Ei mua tainnut aihe aiemmin juuri kiinnostella.

   Poista
 6. Hyvä teksti, jota kommentoin taas myöhässä :D

  Ei juhlita ja kuulinkin asiasta ekan kerran joskus amiksessa ja sen myötä tuli tutuksi vasta päiväkodin työntekijänä - mikä oli mielestäni vähän erikoista. En pidä kuoleman ihannoinnista tai kauhusta noin ylipäätänsäkään, mutta se taitaa olla makuasia. Halloween on kuitenkin materiaalilla mässäilyn ja kulutuskeskeisyyden kannalta surkea uusi juhla, johon törsätään rahaa ja seuraavana päivänä kerätään paljon roskaa. En ymmärrä, kuten en vastaavaa sotkemista vappunakaan. Halloween on ymmärtääkseni tullut vähän kuin kekrin tilalle? Mutta ilmeisesti rapakon takana sitä juhlitaan hiukan eri perustein kuin mitä meillä. Tiedä sitten, mutta ilmeisen trendikkääksi "juhlan aiheeksi" on noussut. Minusta on huolestuttavaa, jos ilman valtavaa maskeerausta ja kaiken kuluttamista ei voi olla hauskaa vaan että se olisi suoranaisesti tylsää. Miten kiinni voi materiassa olla? No tämä nyt on vähän jo eri näkökulma, mutta kuitenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ei kai koskaan ole myöhäistä, jos vaan on jotain sanottavaa :)
   Tuo on kyllä jännä, että monelle se on konkretisoitunut juuri lasten kautta/päiväkodista.
   Hyvä näkökulma tuokin :)

   Poista