maanantai 31. lokakuuta 2022

Shea-voiteen valmistus


Useamman vuoden ajan olen tehnyt itse sheavoista ihovoidetta. Itse on kiva tehdä, ja toki se tulee myös edullisemmaksi, kuin valmiin shea-voiteen ostaminen. Ilman lisä- tai täyteaineita, ja sopii koko perheelle.


Sheavoi hoitaa ihoa, ja etenkin talven kuivalle iholle se on ihana. Sheavoi sisältää mm. A- ja E-vitamiinia. 

Sheavoita, toiselta nimeltään karitevoita saa ostettua paloissa. Pala sulatetaan vesihauteessa, jäähdytetään ja vatkataan. Ei vaadi kummempia kommervinkkejä. Voiteen sekaan voi halutessaan laittaa myös eteerisiä öljyjä ja muita öljyjä. Itse laitoin eteeristen öljyjen lisäksi manteliöljyä. 

Lämmitin shea-palan vesihauteessa hellalla. Sheaa ei kiehuteta, riittää, että se sulaa nestemäiseksi. Kun pala oli sulanut, lisäsin pari lusikallista manteliöljyä sekaan. Voiteen voi halutessaan tehdä myös pelkästä sheasta.

Seuraavaksi laitoin sheavoin manteliöljyineen jääkaapiin jäähtymään. Pakastinkin kävisi, mutta meillä ei ollut tilaa. Jääkaapissa seos taisi olla puolesta tunnista tuntiin, sekoitin välillä huvikseni, niin näin, missä kohtaa jäähtyminen on menossa. Kun seos on tarpeeksi jäähtynyt, se alkaa jähmettymään. Tässä vaiheessa laitoin eteeriset öljyt sekaan, en halunnut laittaa kuumaan seokseen. Jos haluat eteerisiltä öljyiltäsi muutakin kun vain tuoksua, valitse öljymerkki, jonka valmistusprosesseista tiedät, että kasvien ominaisuudet ovat vielä tallella. Jenkeissä näitä öljyjä kutsutaan terapeuttisen asteen öljyiksi, suomeksi ei taida vastaavaa termiä olla.

Sitten vatkain esiin ja vatkaamaan. Vatkasin tavallisella keittiövatkaimella useita minuutteja. Aika nopeasti voide alkaa vaahtoutumaan. Minä vatkasin vahingossa niin pitkään, että voide alkoi taas löystymään, kun se lämpeni vatkatessa. Se ei onneksi haittaa, hetkeksi takaisin jääkaappiin jähmettymään vaan. Sen jälkeen jatkoin vielä hetken vatkaamista. Lusikoin voiteet purkkeihin ja vielä jääkaappiin jähmettymään. 

Voide säilytetään huoneenlämmössä.

Vatkattua sheaa lapset luulivat kermaksi :D Ei kommentteja:

Lähetä kommentti