sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Ekaluokkalaisen kirjavinkki: JP ja murtovaras

 Ekaluokkalainen on osannut lukea reilun parisen vuotta jo. Kirjamakuun mahtuu monenlaista, Aku Ankan taskukirjoista vanhoihin, paksuihin Pekka Töpöhäntiin.


Lastenkirjahyllyjä ollaan selailtu ahkerasti kirjastossa. Välillä tuntuu, että lapsia aliarvioidaan aika rankasti. Taikaa, hirviöitä ja yksisarvisia ja muuta on tarjonnassa etenkin vasta lukemaan oppineille runsaasti. Onko ideat loppuneet kesken? Onneksi löytyy myös tavallisempiakin aiheita, ja ekaluokkalainen on päässyt siirtymään jo vähän paksumpiinkin kirjoihin. 

On ollut ilo huomata, että vielä kirjoista löytyy oman lapsuuden lemppareitakin vielä.  Esimerkiksi Reuhurinteen ala-asteesta kertovista kirjoista tykkäsin lapsena kovasti. Moni kirjasarja on poistunut kuitenkin tässä parin vuosikymmenen aikana, kaiketi vanhentuneina. Pekka Puupää -sarjaa olen onneksi löytänyt jokusen kirpparilta, se on jäänyt lapsuuden kirjastoreissuista mieleen.

Vielä on matkaa Runotyttöihin ja Vihervaaran Annaan, mutta toivottavasti lapset löytävät ne jossain vaiheessa kirjapolkuaan. Niistä itse sain paljon iloa ja ajatusta elämään lapsena, ja ne ovat sellaisia, joita vielä aikuisenakin lukee mielellään. 

Nyt ekaluokkalaisella oli lukuvuorossa kasa Tytti Salon kirjoja, jotka varattiin kirjastosta. Tässä lapsen kertomana kommenttia JP ja murtovaras -kirjasta:

"Tää kirja oli kiva. Vähän jännä, mutta ei liikaa. Oon nähny tän JP ja murtovaras myös elokuvana, se elokuva oli jännempi. Tässä kirjassa vakoillaan murtovarasta. Ne ottaa mukaan sinne yöseikkailulle edellisen päivän aamupalaa.

Suosittelen tätä tytöille ja pojille. Kirjan päähenkilöinä on Olli, Minni ja Ruttu, jonka oikea nimi on Rudolf. 


Muutkin tän Tytti Salon kirjat on kivoja, etenkin Operaatio nappaa niljake." 

JP ja murtovaras -kirjan päähenkilöt ovat yhdeksänvuotiaita, eli samaistuttavia alakouluikäiselle lukijalle. Kirja on vähän jännä, mutta ei pelottava, eikä sisällä taikaa tai muuta. Kirjassa on hengelliset arvot, ja lapset muun muuassa rukoilevat kirjassa. Suositus meiltä!
3 kommenttia: