keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Kesä ja lapsen sokerihumala -apua!


Olipa kerran kesä ja kaikki ihanat kesäherkut, joita olisi ihana syödä! Vaan lapsen sokerihumala, miten se välillä tuntuu tulevan niin pienestäkin? Voi miten helpolta tuntuu, kun miettii aikaa vaikka kaksi vuotta taaksepäin, kun elettiin esikoisen vauvavuotta, ja oli aivan selvää, ettei mitään sokeriherkkuja lapselle olisi luvassa. Silloin tuntui, että me oltiin tosi pitkään sokerinatseja, kun lapsi taisi olla puolitoistavuotias maistaessaan ekan kerran pullaa. Synttärikakkuakin oli luvattu vasta seuraaville synttäreille.

Vaan nyt kun herkkujen makuun on päästy, niin oi voi tosiaan :D Muistan lapsuudesta omien sisarusten sokerikännisen tilan, johon riitti pienikin määrä tuota sokeria. Oma lapsi taitaa olla samaa kastia, pieni pala riittää kiihdyttämään vauhtia ihan hirmuisesti.

Mutta pitäähän sitä herkkuja saada, vai pitääkö? Ei kai, mutta onhan se kiva, välillä. Olen kyllä edelleen sitä mieltä, että jos aikuinen syö vaikka suklaata, niin ei lapsen sitä tarvitse saada, vaikka olisikin hereillä ja näkisi asian. Edelleen olen kuitannut asian "tämä on äidin suklaa" -kommentilla.
On kuitenkin tilanteita, ja tilanteita. Lämmin kesäpäivä, silloin kyllä saa jätskiä jos muutkin saavat. Tai juhlissa kakkua ja muita herkkuja. Silloin meilläkään ei enää näin (melkein) kolmevuotiaana enää tarvitse tyytyä rusinoihin, vaikka tosin karkkia tai limsaa ei edelleenkään ole luvassa.

Mutta se rajanveto, se tuntuu olevan vähän taiteilua. Koko elämä ei kuitenkaan voi olla sokeria, vaikka kesä onkin. Onneksi on myös niitä luonnon omia kesäherkkuja, vadelmia, mansikoita, ja ehkä kohta myös mustikoita! Marjoista ei, thank God, tule myöskään ihan samanlaista sokerihumalaakaan.

Erään hassun keskustelun aikana lapsi mietti, koska voisi saada tikkarin. Vitsailin, että sitten, kun menet kouluun. Nyt meillä odotetaan sitten into piukeana kouluunmenoa ;)Miten muilla, onko kesä selvästi herkkuisinta aikaa vuodesta?Meidän arkeen ja herkkuihin voi hypätä mukaan myös instagramissa iloelolaura

10 kommenttia:

 1. Kyllä se valitettavasti on. Pidetään sitten kyllä myös täysin herkuttomia päiviä. Ja onneksi pääruuaksi salaattia, jälkiruuaksi omenaa ja banaania 😀 mutta tuo ns. sokerihumala on legendaa, ootko lukenu sitä juttua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näin meilläkin. En ookaan kuullut, laita linkkiä jos sulla on muistissa juttua :)

   Poista
  2. https://www.is.fi/perhe/art-2000000943526.html

   Poista
 2. Meidän 6 v ei edelleenkään syö karkkia. Ei halua. Ei tykkää. Joskus saattaa ottaa suklaapalan. Jotain hedelmäkarkkia maistoi pääsiäisenä ja sylki pois. :D Sen sijaan 2,5 v sai viime marraskuussa joulupukilta (!!) paloaseman avoimissa ovissa Fazerin sinisen paperipäällysteisen konvehdin ja halusi syödä sen. Oli aivan ihmeissään että mikä tämä rapiseva kiiltävä ihme on. Siitä ei ole ollut paluuta. En tykkää kun karkkeja jaellaan lapsille milloin missäkin kaupassa ja markkinoilla. :(

  Meidän mummu yritti juhannuksena tarjota meidän 8-kuiselle keksiä!! :o Se oli jopa koomista, kun minä menin vauva kainalossa karkuun ja mummu tuli keksi kädessä perässä ja sanoi "anna nyt vähän imeskellä". :D Veikkaan että neiti tulee jossain vaiheessa löytämään lattialta jotain makean jämiä ja syö... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi vaan ettei halua karkkia, kumpa itekään en haluais :D
   En kans kyllä yhtään tykkää siitä, että pienille lapsille tapahtumissa tuputetaan karkkia, mutta tuo on kyllä vielä kurjempaa, kun vauvoille haluttais antaa niille kuulumattomia syömisiä. Välillä kuulee just noita, että koitettu antaa vauvalle vähän kermavaahtoa suupieleen tai muuta vastaavaa. Se vauvavuosi kuitenkin on niin lyhyt aika, josko sen edes voisi lapselle suoda ilman ylimääräisiä herkkuja, jotka kuitenkaan eivät hyväksi ole.

   Poista
 3. Minäkin muistan sen, kun jossain oli jopa filmattu se kun oletettiin että lapset syövät sokeria ja oikeasti oli hedelmiä ja toisessa oltiin että lapset saavat hedelmiä, mutta olikin karkkia. Ne jotka luulivat että lapset saavat karkkia olivat voi ei- sokerihumala, vaikka olivat syöneet vain hedelmiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä juttu! Meillä kun oli vasta viikko sitten tapaus, kun lapsi kavereineen söi herkkuja, alotti riehumisen ja isommat lapset sitten pyörittelivät silmiään, että miten noi nyt tolleen riehuu :D

   Poista
 4. Meilläkin tulee kesäisin syötyä enemmän herkkuja,lähinnä jätskiä. Mutta sen vastapainoksi popsitaan kyllä sitten hurjat määrät myös mansikoita ja muita marjoja!eikä sitä jädeäkään joka päivä syödä!

  VastaaPoista