perjantai 13. heinäkuuta 2018

Hormonien kiertokulku - menkat raskauden jälkeen
En ollut ajatellut, että tämä kuukautisasia olisi milläänlailla vielä ajankohtainen itselläni, sillä vauvani on vasta 9kk ikäinen, ja esikoisen jäljiltä minun piti nähdä vaivaa saadakseni menkat taas rullaamaan, kun esikoinen oli päälle vuoden vanha ja vauva oli haaveissa. Juurihan minä pari päivää sitten mainitsin kaverilleni, että en enää edes muista kaikkea menkkoihin liittyvää, koska viimeisen 3,5 vuoden sisään täällä on näkynyt vain kahdet. No, nyt on sitten kolmannet.

Tästä asiasta syytän puhtaasti vain ja ainoastaan meidän kesäkuun roadtrippiä. Mietin jo matkan aikana ääneen, että näinköhän mun menkat alkaa, kun automatkoilla imetysvälit olivat välillä tavallista pitemmät.


Outoja tuntemuksiaKotiin palatessa sitten alkoivat oudot mahakivut. Tai ei niinkään mahakivut, vaan jossain kohdun sopukassa tuntui tapahtuvan jotain. Housujen vyötärökiin painoi ikävästi juuri siitä kohtaa. Johtopäätökset olivatkin a) raskaana, b) hormonitoiminta käynnistymässä tai c) jotain outoa. 

Vaihtoehto b paljastui siis oikeaksi arvaukseksi. Hitsin reissu! Uskon, että ilman hetkeksi pidentyneitä imetysvälejä näitä kuukausittaisia kavereita ei olisi näkynyt vielä hetkeen, vaikka tosin tämä vauva on muutenkin selvästi vähempiruokainen kuin mitä siskonsa muinoin, ja sekin vaikuttaa asiaan. Monen asian summa siis.

 Olen tälläkin kertaa tosi kovasti nauttinut ajasta ilman kuukautisia, koska onhan se nyt vaan niin äärettömän helppoa, kun niitä ei vain ole. Niin kovasti olen nauttinut, että kuukautiskuppikin on kateissa jossain hyvässä paikassa. Menkkajomotuksiin auttavan  eteerisen öljyni löysin onneksi jemmojen syövereistä.


Vaan niin se  tämäkin on osa naisena olemista, osa elämää. Tavallinen, ihmeellinen, omalla tavallaan mielenkiintoinen asia tuo naisen hormonitoiminta. 
Kiinnostaisikin kuulla, onko muilla ollut eroavaisuuksia hormonitoiminnan palautumisessa eri raskauksien jälkeen? Onko jokin tekeminen tai tekemättä jättäminen vaikuttanut asiaan? Kuvan side ei liity tapaukseen ;)

instagramin puolella ei löydy menkkoja, mutta muuten siellä pääsee meidän arkea seuraamaan :)

12 kommenttia:

 1. Mie olin onnekas ja sain olla kuopuksen kanssa ilman menkkoja koko vuoden ja kahden kuukauden imetystaipaleen, ja vielä vähän päälle, vaikka imetinkin lopusta aika monta kuukautta vain muutaman kerran vuorokaudessa enkä öisin ainakaan viimeiseen puoleen vuoteen. Tosin selvästi silloin kaikki tapahtui kropassa muutenkin hitaammin, raskauskilojen kariseminen jne. Esikoisen kanssa menkat alkoivat jo kolmen - neljän kuukauden jälkeen synnytyksestä, mutta silloin taas raskauskilot karisivat itsestään nopeasti. Mystisiä ovat nämä jutut.

  Ja vaikka kuukuppi tekee hommasta aika vaivatonta, niin silti, vihaaaaan menkkoja. Vaikkei kipujakaan sanottavasti ole. Johtuu ehkä siitä, että meidän perheen lapset lienevät tässä, niin koko homma tuntuu jotenkin niin kovin turhalta. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on kyllä mystisiä juttuja! Oisin kans toivonu että mulla ois mennyt ilman menkkoja yli vuoden, niinkun viimekskin :D

   Uskon että tuntuu turhalta. Ite en onneks oo vielä siinä kohtaa, mutta mua puolestaan aina jännittää että palaako menkat järkyttävien kipujen kanssa vai ei.

   Poista
  2. Toivottavasti ei! Miulla parit menkat oli ihan karseat, tuli teinivuodet mieleen, mutta parin kuukauden jälkeen homma normalisoitui.

   Ja ehkä nää oli vain yksittäiset ja saat taas seuraavia odotella useamman kuukauden?

   Poista
 2. Mulla on joka raskauden jälkeen tullu nopeammin menkat takaisin. Eikä sillä oo ollu mitään merkitystä,miten usein oon imettänyt.Ensimmäistä ja toista Imetin vajaan vuoden ja sen aikaa pysyi menkat pois. Kolmen viimeisen aikana Imetin yli vuoden ja menkat alkoi siinä vauvan ollessa 5kk. Mä siis täysimetin kaikkia sinne 6kk asti. Ja ne on ollu myös kivuliaammat joka kerta. Että kivakiva! !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä! Ja auts, ei oo kyllä kiva että muuttuneet kivuliaimmaksi.

   Poista
 3. Mulla alkoi esikoisen jälkeen menkat 9 kk synnytyksestä. Ystävänpäivänä! :D Imetin häntä 1 v 8 kk. Tuolloin menkkojen alkaessa öisinkin.

  Toisen lapsen jälkeen alkoi muutama päivä vajaa vuoden kuluttua. Häntä imetin mielestäni vähemmän. Hän ei ollut lainkaan sellainen tissipoika kuin veljensä.

  Kolmas lapsi on nyt muutama päivä päälle 9 kk eikä ole vielä alkanut. Varmaan nyt kun sanon, niin alkaa. :(

  Kuinka pitkiä imetysvälejä sinulla sitten oli reissussa? Meidän neiti syö pitkin päivää useamman kerran ja öisinkin yleensä neljän maissa. Parina aamuna on kyllä mennyt lähemmäs kuuttakin. Aamulla tankkaa useamman kerran antaumuksella ja jatkaa unia vieressäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen voisin vielä mainita, että esikoisen jälkeen mulla alkoi tiputteluvuoto aina muutama päivä ennen menkkoja. Kierrot olivat lyhyitä, n. 23-25 päivää yleensä. Ennen esikoista kierrot olivat pitempiä. Tulin raskaaksi uudelleen kun esikoinen oli 3 v, eli hyvin pitkään oli tuota tiputtelua.

   Toisen lapsen jälkeen tuota tiputtelua ei ollut! :o Kierrot oli yli 30 päivää. Kahdet menkat ehti olla välissä ja kun oli kp 38 niin tein positiivisen raskaustestin. Kahdessa edellisessä kierrossa olin tehnyt myös testin kun oli kiertopäivät yli 30. Silloin päätin että en todellakaan enää testaa. :D

   Poista
  2. Joillakinhan saattaa kuulemma tutin käyttökin vaikuttaa näihin juttuihin, mutta meillä ei ole ollut kummallakaan tuttia käytössä.

   Heh toivottavasti sulla ei ala vielä :D :)

   Reissussa kävi useampana päivänä niin, että vauva oli nälkäinen ja oli tarkoitus pysähtyä, mutta ennenkuin motarilta löytyi pysähdyspaikkaa olikin tyyppi jo nukahtanut, jolloin imetysväli piteni siitä tavanomaisesta parilla tunnilla.

   Poista
  3. Meillä oli esikoisella tutti käytössä. Toinen lopetti tutin 8-kuisena kun sairastui enterorokkoon. Nuorimmalle ei ole tutti kelvannut missään vaiheessa.

   Poista
 4. Minä olen aika onnekas, kun edelliset kunnolliset kuukautiset on olleet syyskuussa 2014. Tosin parit ihan niukat on ollut tässä välissä... Ei ole ikävä! Toivon, että pysyvät tälläkin kertaa poissa pitkään. Tosin nyt kyllä saan kärsiä vuosikymmenen ihanimpana uimakesänä sitten kitkuttavasta jälkivuodosta, joka estää uimisen... Plaah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, lucky you todellakin! :) Oh, on kyllä kurjaa kituutella jälkivuodon kanssa tänä kesänä. Voimia! :)

   Poista