perjantai 27. heinäkuuta 2018

Kun lapsihaave on enemmän kuin 1,8Me ollaan tällä hetkellä kaksilapsinen perhe. Suomessa keskimääräinen lapsiluku muistaakseni on jotain 1,8 lasta perhettä kohden. Meillä ollaan siis jo keskiarvo ylitetty. Hurjaa!Kaksilapsisuus on jonkin sortin standardi. Vielä parempaa monien mielestä, jos ne kaksi perheeseen syntynyttä lasta sattuvat olemaan tyttö ja poika. Monet asiat onkin mitoitettu kahden lapsen perheille, kuten hotellilomat, lippupaketit, asuntojen koot. Autoonkin saa helposti kaksi turvaistuinta mahtumaan takapenkille, muttei välttämättä kolmea, jos auto on sisältä kapea ja istuimet leveät.  Ja sitten se asunnon etsintä. Paljon on asuntomarkkinoilla kaksioita, kolmioita ja jonkun verran vielä kolmen makuhuoneenkin koteja, mutta siitä isompia alkaa olla jo paljon harvemmassa, jos ei rakennuta itse.Raha ja muut kivat


 Myös raha on iso määrittäjä. Perheen tulot, poissaolovuodet työelämästä, yhden palkalla eläminen, isompi asunto perhekoon vuoksi.. Kyllähän ne kaikki kysyvät rahaa. Toisissa perheissä lapsilla saattaa olla myös hinnakkaita harrastuksia, harvalla on varaa useamman lapsen jalkapalloharrastukseen.

Ja vielä synnyttääkin pitäisi. Monien äitien synnytyskokemukset ovat niin karmivia, että se jo itsessään riittää syyksi lopettaa vauvahaaveilu. Ja eihän meillä ihmisillä ole kuin kaksi kättäkin, moni perustelee silläkin. Riittääkö aika useammalle lapselle, kun kädetkään eivät riitä?
Jos onni on, ja Luoja suo?


Meillä ei ole vielä seuraavaa lasta kasvamassa, tai edes yrityksessä, mutta ihan avoimesti puhutaan aiheesta, että meillä on haaveissa vielä kasvattaa perhettä. Ja aika paljon se herättää kummastusta! "Ihanko oikeasti!", on nyt jo aika monesti kuultu. Tämä on omasta mielestä ihan hassua, kun itse olen mieltänyt, että kolme tai neljäkin lasta on vielä aika perus, mutta näin ei taidakaan olla.

Jos meille lapsia lisää suodaan, täytyy meidänkin jossain vaiheessa vaihtaa isompaan autoon ja tilavampaan kotiin, mutta ne nyt ovat vain asioita muiden joukossa, eivät ongelmia. Itse olen myös siitä onnekas, että minulla on takana yksi hyvä synnytyskokemus, sekä yksi aivan upea synnytys.

En olisi villeimmissä kuvitelmissanikaan ajatellut, että lapsitoive "enemmän kuin kaksi" herättää hämmästelyä! Aina sitä oppii uutta.


Mikä lapsiluku on vielä tavallisen rajoissa, mikä aiheuttaa kummastelua? Oletteko itse ihmetelleet toisten lapsilukua, tai saaneet kommentteja omasta?


8 kommenttia:

 1. Mulla on sisaruksia kolme, meitä on siis neljä. Silloin jo kolmannen kohdalla kauhisteltiin että "taas" ja neljäs olikin että vieläkö :D meillä on siis kuopuksen kanssa vain viisi vuotta ikäeroa.

  Itseäni en ainakaan toistaiseksi näe neljän alle kouluikäisen äitinä, sillä haluan jaksaa pitää elämiäkin. Kahteen lapseen en kuitenkaan haluaisi jäädä, joten en pidä neljääkään mahdottomuutena. Nyt kun vitsaillut muiden kuullen toisesta lapsesta (ei ole kyllä vielä tulossa), niin on ihan aidosti ihmetelty että miksi kukaan haluaisi toisen :D kaveripiiriini ei tosin kuulukaan muita perheellisiä... Vaikka kyllä sukulaisteniin suusta on kuultu, että yhdessä riittänee hommaa hetkeksi. Näkemyksiä tuntunee olevan monia, vaikka minusta on typerää ihmetellä toisten lapsimäärää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä alle kouluikäistä on jo varmasti vähän tasapainoilua vaativa porukka :) Ei ehkä tässä kohtaa itsellekään mikään "ihanin tilanne", mutta sitten taas jos lapsia tulee yksi kerrallaan, niin kaikkeen kyllä tottuu. Ja jos vaikka olisi parin vuoden ikäerot, niin kohtahan se vanhin jo menisi kouluun tai eskariin :)

   Meillä taas "pelkän" yhden lapsen kanssa oli paljon rankempaa kuin kahden kanssa, joten en ainakaan ihmettele koskaan sitä, että joku haluaa toisen lapsen :D :)

   Poista
 2. Meillä on kolme lasta ja saamme kummaksuntaa osaksemme. tosin melkein aina ne johtuu meidän vanhempien nuoresta iästä :D mä olen sitä mieltä, että kahdesta kolmeen menee vielä kevyesti mutta kolmesta neljään ei :D toki voisin olla eri mieltä, jos se neljäs tähän tulisi. Mutta menisi ainakin auto vaihtoon ja makkarit loppuisivat kesken :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa :D Itsekin olisin mieluummin aloittanut homman pari vuotta aiemmin, mutta ei ollut miestä vielä silloin :D :D

   Mä olen jo teoreettisella tasolla pohtinut noita auto- ja makuuhuoneasioita, vaikka ei tosiaan ole vielä ollenkaan ajankohtainen asia :D

   Poista
 3. Meillä on kaksi lasta ja näillä näkymin jätetään homma tähän, mutta saan kyselyjä viikottain, että milloin seuraava. Ehkä se johtuu siitä, että olen 'edelleen kotona' kohta kaksivuotiaan kanssa ja olen puhunut, että aion olla vielä vuoden. Eli hm, oletetaanko, että tekisin kolmannen lapsen, että saisin jatkaa kotona olemista...

  Ystävälleni päiviteltiin kolmannesta lapsesta, että teillä on nyt suurperhe. Miusta kolme, neljä lasta on vielä ihan tavallista, viisi lasta on jo iso perhe, mutta ei mitenkään negatiivisessa mielessä. Suurperheet ovat varmasti ihania, itsekin sellaisesta ennen lapsia joskus haaveilin, mutta sitten tulivat elämän realiteetit ja omat rajat ihmisenä vastaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, niin usein siulta kysellään! Oh..

   No joo, se on ihan hyvä kyllä tiedostaa ne omat rajansa :) En varmasti itsekään tällä hetkellä ja näillä voimavaroilla kykenisi viiteen lapseen, mutta ajattelen, että yksi kerrallaan, niin tilanteeseen on helpompi sopeutua ja löytää ne oikeat voimavarat. Ainakin toivottavasti ;)

   Poista
 4. Meillä on kolme lasta ja sitä kolmatta ei todellakaan kukaan odottanut ja sitä ihmeteltiin. Esikoinen on 6, keskimmäinen 2,5 v ja nuorin 9 kk. Mummuni sanoi, kun kuuli että meille tulee kolmas, että mun käy niin sääliksi sinua.

  Meillä meni auto vaihtoon. Vanhaan ei olisi mennyt kolmea istuinta. Esikoisellakin on vielä istuin. Myös isompi asunto on etsinnässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mummu, olisi ehkä ollut kivempi jos hän ei olisi tuota ajatustaan kertonut ääneen.

   En usko että meidänkään autoon menisi kolmea istuinta, sen verran ahdas se keskipaikka on, kun siinä on pari kertaa pitänyt istua kun on ollut auto täynnä :D

   Poista