torstai 2. tammikuuta 2020

Ihana, kliseisen terveellisempi uusi vuosiSe on taas alkanut, terveysintoilun ajanjakso! Tykkään joulun ruokaövereistä, mutta myös tammikuun pieni kevennys on aina ihanan tervetullut. Vaikkakin sen lieveilmiönä tammikuun ajan lähisalilla, jossa käyn, tulee olemaan hirmuisen täyttä.


Itselleni tammikuun kevennys tarkoittaa enemmänkin siihen omaan toimivaan arkeen palaamista,  joulunajan (joka päättyy vasta vuodenvaihteeseen, heh) herkuttelun ja ahtamisen jälkeen. Arjen lemppariruoat, taukoa herkuista, ja se ihanan kevyt olo. Ja parasta, kun siihen oloon ei tarvitse etsiä mitään superdieettejä, vaan tietää jo vähän, mikä omalle kropalle toimii.

Tokikaan se ei mene aivan yks yhteen Suomen ruokasuositusten mukaan, mutta sehän onkin vain yksi näkemys hyvin laajaan asiaan.


Ei ahdistusta joulun herkuttelusta


Olen jo useampana jouluna antanut itselleni luvan siihen, että syömiset saa mennä vähän övereiksi joulunaikaan. Ne kun todennäköisesti menisi siihen kuitenkin, oli lupaa tai ei. Luvan antamalla ei tarvitse kantaa morkkista asiasta, kuten aiemmin. Joulu, mikä ihana tekosyy lyödä homma yli.

Aiemmin sitä vain ahdisteli itseään asiasta, että miten sitä taas kävi näin, että tuli vähän syötyä liikaa. Kun myös herkuttelun sallimisen takana on ajattelutyö, on itselleni helpompaa palata vanhaan ja toimivaan. Useamman joulun olen viettänyt jo näin. Syömisen määrä on aika vakio, erona on vaan parempi mieli, ja tosiaankin helpompi palaaminen omaan tavalliseen ja terveellisempään ruokailumalliin.

Osa ihmisistä varmaan osaa joulunakin syödä asiallisesti. Hyvä niin, jokainen tyylillään. Itselleni joulu ei ole aikaa, jolloin mietitään, onko ulkoiltu tarpeeksi tai pitäisikö kuntoilla, ja että kannattaisiko lopettaa jo se konvehtien mättäminen. Sen sijaan aamupalaksi voi syödä vaikka joulun Sacher-kakkua. Toimii!

Lapsilla toki on vähän eri säännöt, mutta kyllä meillä joulu oli myös lapsilla herkkuaikaa, vaikkakaan ei övereitä heille, vaan lähinnä jälkkäreinä. Ja lapsetkin tietää, että se on joulua se, ja arki on sitten vähän erilaista.


Että tervetuloa uusi vuosi! Täällä viritellään taas smoothiekoneita, ja ekat viljattomat sämpylätkin on jo paisteltu ja maisteltu.
P.s. Joulun parhaisiin kuului kyllä ehdottomasti Vihreitä kuulia -suklaakonvehdit, nam!

6 kommenttia:

 1. Meillä on vielä kaapissa konvehteja, jotka pitäisi antaa eteenpäin, niin loppuisi herkuttelu :D Eihän herkuttelu toki aina huonosta ole, mutta mulla meinaa kyllä jäädä helposti "putki päälle" jos useana päivänä peräkkäin syö sokeria. Parempi olo on, kun syö vähän harvemmin. Voisitko muuten kirjoittaa joskus sun ruokavaliosta? Jos oon oikein ymmärtänyt, niin syöt hormonitoimintaa tukevasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on jo sokerinkatkaisua monta päivää takana, mutta edelleen kyllä himottais ne vihree kuula -konvehdit :D Sama täällä, että helposti jää päälle.

   Laitan tuon aihetoiveen korvan taakse :) Joo, ainakin yritän syödä, kunhan tää tästä taas lähtee :)

   Poista
 2. Samat ajatukset! En lupaile suuria maratoni/laihdutus/kasvisruokaa -lupauksia, mutta joulun herkutteluputken (jonka sallin itselleni, tosin joku raja se nyt on konvehdeissakin) jälkeen tuntuu mukavalta ja oikealta syödä kevyempää kotiruokaa, jättää herkut kauppaan ja liikkua vähän enemmän. Sama oikeastaan kaikkien juhlapyhien jälkeen. Ja sitten taas jossain kohtaa tekee mieli herkkuja ja rasvaisempaa ruokaa, ja sitten taas voi itselleen vallan hyvin sallia sen. Elämä on tässäkin sellaista tasapainottelua, eikö tasapainottelun
  tarvitse olla ahdistavaa tai itsensä kidutusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että joku osaa pitää rajaa herkutteluputkenkin keskellä :D Mie en, jos et tullut huomanneeks :D :D :D

   Poista
 3. Vaha klisee siitä, että on tärkeämpi miettiä mitä syö uudenvuoden ja joulun välillä kuin joulun ja uudenvuoden välillä pitää paikkansa. Minä ainakin alan odottaa arkikokkailua joulun jälkeen, kun on jouluna herkutellut.

  Mutta alkuvuodesta urheilu on tylsää, juuri siksi että kaikki paikat on ihan täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ja se herkkuähky on hyvä lopetus vuodelle muutenkin, heh :D

   Poista