maanantai 27. tammikuuta 2020

Synnytyspaikka vaikuttaa, eteeriset öljyt synnytyksessä ja Spinning babies - Terveisiä Kotisynnytysseminaarista!
Sain olla mukana porukassa, joka ideoi ja järjesti reilu viikko sitten olleen Kotisynnytysseminaarin. Seminaari oli Aktiivinen synnytys ry:n ja Suomen Doulat ry:n yhteistuotuos, ja voi että, olipa kyllä ihana päivä!Kotisynnytysten siivellä päivän aiheina oli synnytyspöhinä ylipäätänsä. Synnytyskulttuurin kehittäminen, mahdolliset epäkohdat ja muut mietteet. 
Paikalla meitä oli koolla n. 120 aikuista sekä myös jokunen vauva. Kävijöinä oli niin kätilöitä, doulia, kotisynnytystä suunnittelevia perheitä kuin muuten vain synnytysaiheista kiinnostuneita.

Tämä viimeisin Kotisynnytysseminaari järjestettiin Kauniaisissa, ennen tapahtumaa kirjoitinkin aiheesta täällä, sieltä voit kurkata kaikki päivän aiheet. 

Päivän ensimmäiset liikutuksen kyyneleet taisivat karata kotonaan veteen synnyttäneen Kirsi Hjortin synnytysvideota katsoessa. Se tunnelma ja tunteet, kun vauva syntyy. Upeat synnytykset saavat liikuttumaan, vaikka kyseessä olisi itselle täysin vieras ihminen. Etuoikeus saada kokea palanen jonkun synnytystä.

Kotisynnytyskertomuksensa jakoi myös Elsa ja Ilkka Markkinen. Heidän vauvansa ei syntynytkään synnytysaltaaseen, kuten oli ajateltu, vaan ihanasti omalle takapihalle. He miettivät, että kuinkahan paljon synnytyksellä oli silminnäkijöitä naapuruston ikkunoiden kautta. Mua naurattaa tämä vieläkin, naapuriparat eivät ehkä ole tajunneet aluksi asiaa ikkunaan osuessaan. Ai että! :D

Synnyttäjän tila ja synnytysympäristön tärkeys


Synnyttäjän tilasta ja synnytysympäristön tärkeydestä puhui Laura Arpiainen, terveys- ja hyvinvointialan arkkitehtuurin professori, joka on synnyttänyt kotonaan Kanadassa. 

Synnytysympäristö vaikuttaa synnyttäjän oloon ja mieleen. Onko oma olo kotoisa, vai tuntuuko vieraalta, epävarmalta? Mieli ja olo, rentoutuminen, vaikuttavat vahvasti myös synnytyshormoneihin. Laura Arpiainen toi esiin, että tiettyjä kotisynnytysympäristöstä tuttuja elementtejä voi pyrkiä tuomaan myös sairaalasynnytykseen.

Kotisynnytyksessä koko tila on omaasi. Tutut tavarat, tunnelma ja se, että sinä asut siellä. Varmuus. Onneksi sairaalassakin voit päättää muutamasta synnytysympäristöön liittyvästä asiasta. Alla oleva, kursivoitu teksti on Arpiaisen puheenvuorosta:  

Ympäristötekijät - aistit, muunneltavuus 

Näkö - valaistus, värit, materiaalit, tuttuus
Kuulo - oma musiikki, ei muita potilaita yms
Maku - omat ruoat, omat yrttijuomat
Haju - omat aromaterapiat
Tunto - omat läheiset, omat tavarat

-Laura Arpiainen, terveys- ja hyvinvointialan arkkitehtuurin professori, Aalto Yliopisto 

Näiden tekijöiden avulla voi lähteä luomaan itsellesi parempaa, tutumpaa synnytystunnelmaa myös sairaalasynnytykseen. Kaikkeen sairaalassa ei voi vaikuttaa, mutta pienillä asioilla voi olla paljon merkitystä omaan olemiseen. Se ei ole hifistelyä tai ylimenevää toimintaa, vaan oman tilan luomista.

Tähän liittyen kaikki eivät pukeudu sairaalavaatteisiin synnyttäessään, joku haluaa omat lakanat, joku oman tyynyn, joku diffuuserin ja omat eväät. Omat tutut ihmiset, puoliso ja vaikkapa se doula, johon on tutustunut jo ennalta."Äitiyshuollossa ei hahmoteta aina, että lain silmissä synnyttäjän itsemääräämisoikeus on täysin ehdoton"

 

Minä myös synnyttäjänä


Synnyttäjän itsemääräämisoikeus ei poistu sairaalaan astuessa. Synnytysväkivalta, eli Minä myös synnyttäjänä -kampanjan puheenvuoro oli toinen teema, joka toi paljon ajatuksia, ja ehkä myös sisuunnutti taas tekemään lisää synnytyskulttuurin hyväksi. Asiat muuttuvat pikkuhiljaa paremmaksi, kun niiden eteen on valmis näkemään vaivaa.

Ei kukaan työntekijä (ainakaan toivottavasti) tee väkivallaksi koettuja tekoja ilkeyttään, vaan ne ovat usein toimia/puuttumisia/asenteita, jotka mahdollistuvat vanhojen käytäntöjen pohjalta. Kampanjan vetäjät, Katri Immonen ja Annamaria Mitchell kertoivat kampanjan tämän hetkisestä tilanteesta ja tulevaisuudesta. Paikalla oli myös kuvausryhmä Yleltä. Aiheeseen liittyen lähitulevaisuudessa
ilmestyy dokumentti, jossa näkyy myös pätkä Kotisynnytysseminaarista. Jännää!

Kovasti ilahdutti muutamien kätilöiden kommentit. He olivat ottaneet kampanjan puheeksi sairaalassa, työpaikassaan, ja näin ovat viemässä asiaa eteenpäin. Arjen sankarit. Niin tärkeitä suunavauksia, eikä varmasti helpoimpia sellaisia.

Paikoitellen terveydenhoitoalalla suhtautuminen kampanjaan on ollut hyvin negatiivista. Asiaa on kielletty; ei tapahdu meillä, ei kukaan sellaista tee jne. On myös mainittu (syyllistetty) epäkohtien esilletuomisen vaikuttavan negatiivisesti jo muutenkin laskussa olevaan syntyvyyteen.

Onneksi kuitenkin epäkohtien esiintuominen mahdollistaa muutoksen. Muutos taas vaikuttaa vaikkapa juuri synnytyskokemuksiin, kauhutarinoihin ja jopa joidenkin perheiden lapsilukuun.

Kampanjasta löydät lisää tietoa tästä, omat aikaisemmat tekstini aiheesta tässä ja täällä


Tanja Mäkiharjun esittelypöytä (kätilö, urheiluhieroja): kinesioteippejä, tens-laite, erilaisia geishakuulia ja lantio havainnointiin. 

Kinesioteippaus raskausaikana


Kinesioteippaus ei ole itselleni tuttu aihe muutoin kuin nimenä. Nyt paikalla oli Tanja Mäkiharju, kätilö ja urheiluhieroja, joka tutustutti meidät aiheeseen pintapuolin. 

Kinesioteippauksen idea: kohottaa ihokudosta, jolloin hermoreseptorit eivät saa niin paljon ärsykkeitä ja kiputuntemus vähenee. 

Kinesioteippauksessa olennaisin asia taisi olla se, että täytyy tietää mitä tekee. Siitä voi saada apuja erilaisiin kipuihin ja kolotuksiin, turvotukseen ja verenkierron lisäämiseen, mutta se ei auta syyhyn, vaan ainoastaan vie kipu- yms tuntemusta pois.


Maarit Korpijärven/Äitiyden ilo mukana oli kolme erilaista diffuuseria eteerisille öljyille ja Young Livingin öljyjä. Meiltäkin löytyy tuo lasten pöllö-diffuuseri!

Eteeriset öljyt synnytyksessä


Yksi lempiaiheistani, eteeriset öljyt. Öljyjen käytöstä synnytyksessä oli kertomassa Maarit Korpijärvi, aromaterapeuttti, fytoterapeutti ja viiden lapsen äiti. Minun siskoni, moniosaaja!

Maarit kertoi ensin lyhyen infon eteerisistä öljyistä. Muun muuassa siitä, että laajan spektrin luonnolliset eteeriset öljyt toimivat turvallisesti ja niitä voi käyttää synnytyksessä ja raskausaikana. Älä siis käytä ihan mitä tahansa öljyä :)

Öljyt vaikuttavat mielen kautta (aivolisäke) sekä fyysisesti iholle laitettuna (verenkierto). Jos eteeriset öljyt ylipäätään kiinnostavat, kurkkaa PubMedistä  aiheesta, löytyy yli 20 000 tutkimusta.

Synnytyksessä öljyjä käytetään alaselkään, alavatsaan, jalkapohjiin, nilkkoihin, huoneen tuoksuttamiseen sekä erilaisiin öljykompresseihin (otsa, niska hartiat jne). Käytä aina laimennettuna, laimenna puhtaaseen kasviöljyyn (ei mineraali- tai rypsiölj). 

Hyppää synnytykseen mukaan, älä estele! Iloitse! Pelko on synnytyksen suurin vihollinen!
Appelsiini, laventeli, Surrender, Joy, Valor -öljyt vaikuttavat mieleen
-Maarit Korpijärvi

Kuulimme myös estrogeeinvajauksesta (jolloin synnytys ei käynnisty tai pitkittyy), hormonitasoista huolehtimisesta, välilihan tukemisesta, verenvuodon ennaltaehkäisystä, supistusten tehostamisesta, kivunlievityksestä eteerisillä öljyillä sekä vinkkejä synnytyksen jälkeiseen aikaan.Maaritilla itsellään on takana se viisi synnytystä, ja hänellä olikin hyvää vertailupohjaa omista synnytyksistään, alkupään synnytyksiin hän ei ollut vielä löytänyt laajan spektrin/terapeuttisen tason öljyjä, vaan kokeillut öljyjä, joihin hän pettyi. Hänen viidennessä synnytyksessään sain olla itsekin mukana, paikalle ehtimisestä kirjoitin täällä.

Paljon kaikkea, mitä itsekään en ole aivan sisäistänyt vielä. Onneksi aina voi kysyä vinkkejä viisaammilta, asiaan kouluttautuneilta!  

P.s. Meidän öljytiimiin mahtuu mukaan! Jos öljyily kiinnostaa, ole yhteydessä minuun, tai suoraan Maaritiin, niin pääset alkuun ja opit lisää. Maarit myös mielellään pitää koulutuksia ja öljyiltoja eteerisiin öljyihin liittyen.


Päivän muut herkut


Muita päivän aiheita olivat mm. Spinning babies, kotisynnytykseen valmistautuminen, normaalisynnytyksen hoitopolut, kotisynnytys Suomessa 2020 , synnytyskokemuksen työstäminen, imetyksen tila nyky-Suomessa sekä Saunamummujen video. Huikea päivä kokonaisuudessaan.

Puhujat ja aiheensa olivat mielenkiintoisia, vaikkakin aiheet ovat itselleni jo melko tuttuja (paitsi kinesioteippaus, ja eteerisistä öljyistäkin opin koko ajan lisää). Tosin oikeastaan jo pelkkä paikallaolo antoi itselle paljon. Se, että saa kerääntyä yhteen ihmisten kanssa, jotka ovat kiinnostuneet synnytyskulttuurin kehittämisestä.

Siinä seurassa omat ajatukset tuntuvat aivan tavallisilta, koska muutkin paikalla olevat olevat kiinnostuneita samansuuntaisista asioista. Synnytys yhdistää. 

Pitkän päivän päätteeksi kaikki halukkaat siirtyivät tilojen toiseen siipeen saunomaan, juttelemaan ja syömään. Päivän ilahduttavin kommentti tuli eräältä osallistujalta:

"Luulin, että olen ainoa Suomessa, joka ajattelee kotisynnytystä. Ja meitä onkin näin monta, vau!" 

Se ilo, joka tuon sanojasta paistoi. 

Ai että, ei kun seuraavaa Kotisynnytysseminaaria järjestämään! Kurkkaa Intagramin puolelta @iloelolaura , kohokohdista löytyy paloja seminaaripäivästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti