sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Ideoita tekemiseen ja lastenhuoneeseen poikkeustilanteessa

Nyt kun eletään poikkeuksellisia aikoja, haastaa se myös kaikki lapsiperheelliset keksimään tekemistä ja vaihtelevuutta lasten arkeen. Onneksi ulkoilu on sallittua ja aurinkokin on paistellut, mutta silti myös sisällä kaipaa välillä uutta virikettä.
Sinälläänhän meillä ei ole arki hurjasti muuttunut, kun kotona olen ollut lasten kanssa tätäkin ennen. Toisaalta taas se on aika paljon muuttunut silti.

Meillä kuitenkin arki on muodostunut kotona olon lisäksi esikoisen metsäkerhosta, kuopuksen ja minun perhekerhosta (metsäkerhon aikaan), perhepiiristä, äitien raamiksesta, satunnaisista muskarikäynneistä, skidikirkosta, kavereiden näkemisestä ja säännöllisistä vierailuista serkuille.

Paljon kaikkea kivaa, mitä nyt ei ole hetkeen tiedossa. Että vaikka lapset eivät olekaan olleet päiväkodissa tai koulussa, on tämänhetkinen arki silti erilaista, ja lapsille vierasta. Onneksi lapsia on useampi, sillä heistä on kyllä toisilleen ihan äärimmäisen suuri ilo ja hyöty. Ja toki se helpottaa itseäkin, kun ei tarvitse olla koko ajan viihdyttämässä.

Meillä lapsi oli yskässä toissaviikolla, joten aloitettiin eristäytyminen sen vuoksi jo viikko ennen virallisia kehotuksia.

Tässä muutama vinkki, joita meillä on harrastettu nyt lähiaikoina. Toivottavasti niistä on iloa teillekin!


Pienoismaailma. Me tehtiin postauksessa olevien kuvien mukainen pienoismaailma parvekkeelle. Ulkoa haettiin käpyjä, keppejä ja kiviä. Höyhenistä, kuumaliimasta ja kakkutikuista tein ihanan vaaleanpunaisen tiipiin leikkiin, juuttinarusta köysitikkaat.

Idean sain Leikillistä-blogista. Sieltä löytyy muuten muitakin kivoja ideoita, joita lasten kanssa tehdä, käy kurkkaamassa! Ajattelin, että aina välillä voisin askarrella jonkun uuden asian pienoismaailmaan.

Projektit. Pienoismaailmakin on projekti, jonka tekemiseen voi ottaa lapsen mukaan. Vastaavasti myös useamman tekemiskerran vaativat rakentelut tai askarteluväkerrykset tuo mielekästä tekemistä lapselle. Joskus aikuisellekin :)

Parvekkeelle tehty pienoismaailma :)


Muskari Youtubessa. Ilmainen muskari löytyy youtubesta nimellä Muskaritädit Tanja ja Nina. Edellisen viikon muskarijakso löytyy tästä, ja seuraava muskari ilmestyy taas torstaina, kello 9.30.

Lasten kirkko. Sunnuntaisin tulee tv7-kanavalta Lasten pyhis eli pyhäkoulu aamupäivällä kello 9.45. Lyhyt lastenkirkkohetki pienille.

Kotona olevien lelujen karsinta. Siivosin lastenhuoneesta osan leluista kaapin päälle jemmaan. Meillä on normaalistikin tiettyjä jemmaleluja, jotka eivät ole aina käytössä, vaan otetaan välillä esiin. Nyt laitoin enemmän leluja pois, että lapset saavat leikkeihin vaihtelevuutta.

Ja myös siksi, ettei leikkiminen menisi sellaiseksi, että kaikki lelut vain vedetään lattialle hyrskynmyrskyn. Niinhän sitä usein sanotaan, oikeastihan lapset eivät tarvitsisi edes hurjan paljon leluja, ja silti he saavat tosi mielikuvituksellisia ja pitkiä leikkejä aikaiseksi.

Itse tykkään, että leluissa on ajateltu monipuolisuutta, mutta tosiaan niiden kaikkien ei tarvitse olla yhtä aikaa esillä. Myös päiväkodeissa, joissa olen ollut töissä, on leluja vaihdeltu välillä ryhmien kesken. Toki ne on siellä aina pesty vaihdon yhteydessä.Lastenohjelmat. Nythän Yle vapautti Ryhmä Haun koko tuotankokauden katsottavaksi poikkeusolojen kunniaksi. Jee :D

Myös esimerkiksi tv7:n arkistosta löytyy myös paljon lastenohjelmia. Olin unohtanut nämä kokonaan! Nyt esikoinen aloitti katsomaan Nasta raamista. Itse sinä aikana torkuin sohvalla, alkuraskauden väsymys, heh.

E-kirjat lapsille. Lukulumo avasi kirjapalvelunsa kaikille ilmaiseksi. Tämä on aika kiva, koska kuvakirjoissa näkyy kuvat ja ne on samaan aikaan luettu ääneen. Lisää tietoa tästä.

Hyvä, kun saa vaihtelua niihin kirjoihin, mitä kotoa löytyy. Meillä täällä meni kirjastot kiinni yllättäen, eikä lainausosastolle päässyt enää ollenkaan, vaikka kirjastot olivat vielä pari päivää auki. Ei siis päästy lainaamaan tavallista enempää lastenkirjoja. Onneksi niitä oli jonkun verran lainassa ennestään.

Kotijumppa. Meillä lapset innostuvat yleensä jumppaamaan etenkin silloin, jos otan oman jumppamattoni esiin. Jumpan ei tarvitse olla mitään kummoista tai suunitelmallista, lapset matkivat yleensä jotain saman suuntaista, mitä itse teen. Ja toki jumppaamista tehostetaan musiikilla, lasten tai aikuisten sellaisella.

Kynätehtävät ja värityskuvat. Tulostettavia värityskuvia löytyy aika hyvin netistä, ja toki niitä voi piirtää itsekin. Samoin esimerkiksi pisteestä-pisteeseen tehtävät ja kirjain- sekä matikkatehtävät.

Kasvun ihme on myös kivaa seuraamista :)


Pinterest. Pinterestistä etsimällä löytyy paljon leikkivinkkejä, askarteluja ja tekemistä lapsille.

Kotityöt. Jos lapset eivät ole aikaisemmin osallistuneet kotitöihin, niin nyt kannattaa nämä ajat hyödyntää tältäkin kannalta :) Voi harjoitella sängyn petaamista, imuroimista, pölyjen pyyhintää, omien puhtaiden pyykkien kaappiin laittamista jne. Ihan mitä vaan.

Siitä eteenpäin kun lapsi oppii kävelemään, löytyy ikätasoista kotihommaa varmasti. Meillä 2- ja 4-vuotiaiden tyttöjen lempikoktihomma on astianpesukoneen tyhjennys ja täyttö.

Munakello. Joskus kun meno on levotonta, meillä auttaa munakello. Kelloon laitetaan sovittu aika, jonka lapset keskittyvät johonkin tiettyyn tekemiseen, yleensä eri huoneissa, jotta pystyvät rauhoittumaan. Itse tykkään eniten tällaisesta munakellosta, jossa näkyy ajan väheneminen tavallista munakelloa konkreettisemmin.


Kerrohan myös mulle teillä käytössä olevat kivat tekemiset!
Arki löytyy Instagramista täältä, tule sinne! 

2 kommenttia:

 1. Kivoja vinkkejä!

  Meillä on tähän mennessä tehtyä myös koruja ja askarreltu silkkipaperista kukkia pääsiäisoksia varten (hyvä aloittaa ajoissa :D). Aiotaan myös tehdä kortteja ja leipoa pipareita. Ja ollaan ulkoiltu, niin retkiä kuin omalla pihalla oloa. Joku päivä otan lapsista kuvia ihan ajan kanssa, esikoisen synttärit kun on kohta. Jos keksisi äitienpäivälahjaideat niin ne voisi tehdä valmiiksi.

  Oppi ja Ilo -sarjan vesivärityskirja oli ihan hitti. Hamahelmiäkin on tehty, niihin voisi löytyäkin vaikka mitä ideoita netistä, pitää googletella.

  Jonkinlainen pienoismaailma olisi hauska tehdä! Pitää ideoida lasten kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytys kans tehdä pääsiäisaskarteluja :) Paljon on kyllä kaikkea, mitä ei olla vielä tehty :D

   Poista