tiistai 30. marraskuuta 2021

Kantakorko ärsyttää - ajatuksia paljasjalkakengistä


Olen parilla ruokakauppareissulla kurkannut kenkähyllyn ja kokeillut Kuomia omassa koossani. Tavallaan ne viehättävät itseä, nuo putkivarsisaappaat. Ovathan ne lämpimät, jotenkin jämäkän suomalaiset ja varmat. 

Opin, että aikuisten Kuomissa on pienempi kantakorko kuin lasten vastaavissa. Siltikin se aikuisten kenkä tuntui koron vuoksi laahaavan kantapäästä, lasten Kuomissa (sama koko) oli olo että koron vuoksi keikahtaa kohta naamalleen.

Kutsunkin kotona Kuomia lasten korkkareiksi. Vähän sitähän ne ovat. Ei sillä, että muutkaan markettikengät, Reimat tai viikkarit sen parempia jaloille olisivat. Lämpimiä ja hyviä kenkiä kaikki, harmi vaan että kengän muoto ja jalan asento kengässä matelevat vielä historian havinassa. Pikkuhiljaa ehkä nämäkin asiat muuttuvat. Lesti onneksi on mukavan leveä kuomissa (paitsi aikuisten yhdessä mallissa, joka näkyy kuvassa), vaikkakaan ei jalan muotoinen. 

Meillä lapset ovat keväästä saakka kulkeneet tyytyväisinä paljasjalkakengissä, ja sitäkin ennen kengät ovat olleet taipuisia ja leveämmästä päästä kenkien maailmaa. Paitsi ne kuomat. Jotka sattuvat olemaan lasteni lempikengät.

Niiden helppous tuntuu viehättävän myös lapsia. Ja onhan ne nopea sujauttaa jalkaan. Putkivarsi oikein houkuttelee työntämään jalan kenkään (ja taaperoa ne houkuttelevat tavaroiden piilottelumielessä). Tämäkin talvi mennään siis kuomissa. 

Siihen on useampi syy. Ensinnäkin niitä saa kirpparilta vitosella, hyväkuntoisina, ei linttaan astuttuina. Paljasjalkakengät kulkevat aika kovissa hinnoissa vielä käytettyinäkin. 

Viime talven seurasin keskustelua aiheesta, eikä se oikein vakuuttanut. Aika monet paljasjalkakengät eivät ole suunniteltu suomalaiseen talveen. Keski-Eurooppalainen talvi kun on usein vähän eri laatua. Moni kenkä ei kuulosta pomminvarmalta valinnalta pakkasille, enkä halua elää epävarmuudessa siitä, ovatko kengät nyt tarpeeksi lämpimät vai eivät. Tai omistaa hurjaa määrää eri kenkiä talveksi, ja maksaa itsensä kipeäksi. Kuomat taas, no, ne toimivat siinä, siihen ne on suunniteltu paksuine pohjineen.

Jalkojen terveydestä puhutaan koko ajan enemmän ja tieto lisääntyy. Vääränlaisilla kengillä voi saada paljon huonoa aikaan. Onneksi näihin on herätty yleisesti.

Suomessa sisällä ei pidetä kenkiä, jalka saa olla vapaasti, jos sukka vaan sen sallii. Jos kengät eivät ole liian pienet, eivät jalat pilalle talviulkoilusta "vääränlaisilla" kengillä mene, kun ulkona harvemmin vietetään aikaa aamusta iltaan päivittäin. Vaikka olisihan se ihanaa, jos kaikki kengät olisivat jaloille terveellisiä ylipäätään. 

Meillä muuten kävi kääntymässä myös käytetyt talvi pj:t yhdelle lapsista. Arvaa kelpasivatko? No eivät, koska ne eivät ole armaat kuomaset, joista oli jo syksystä asti haaveiltu (ja joita meiltä löytyy ennestään vähän joka koossa). Lapsi jalosti lupasi, että ne voivat kyllä kaapissa olla, ja hän ehkä voi muutaman kerran niitä käyttää. Ehkä. Myytiin ne sitten eteenpäin, jollekin, joka tekee niillä muutakin kuin vain katselee. Hyllyn täytettä kun meiltä löytyy kyllä ennestään ihan omasta takaa.

Toki kengät sinällään ovat terveysasia ja terveysasioista päättää aikuinen, mutta itse en kaipaa aamuihini lisäjännitystä kengistä riitelemällä, etenkin kun tosiaan se talviulkoilu ei meillä vie suurta osaa päivästä JA ne kuomat jo löytyivät meiltä ennestään. Valitsen taisteluni, eikä se ollut tämä.


Mutta joo, katsellaan, kuinka pitkälle elämässä kuomarakkaus kantaa. Keväällä taas jatketaan vähän notkeampien kenkien parissa. Sitä, ja paljaita varpaita odotellessa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti