tiistai 8. toukokuuta 2018

Lapsen päiväunet reissussa -UHKA!

Vaunupäikkäreillä

Ah nuo iki-ihanat päiväunet. Luulen, että reissuun lähtiessä, tai jo ihan sitä suunnitellessakin, käy monessa pikkulapsiperheessä mielessä, että mites ne päiväunet? En ole vielä ihan päättänyt, että onko tämä reissupäiväunien toteuttaminen esikoisen kohdalla ehdoton uhka, vai ihan vaan haaste meille vanhemmille.


Kotonahan päiväunet on ihan simppeliä. Päivä muodostuu usein niiden ympärille, ja päikkärit nukutaan joko kotona sängyssä tai sitten rattaissa, jos äiti huitelee pitkin kyliä. Helppoo helppoo. Nyt kesän tullen, ja uuden pyöräkärryn myötä myös kärrypäikkärit on koettu. Miten vain, mutta toimii.

Me reissataan aika paljon, ja kohta olisi taas tiedossa useamman päivän reissua, ja kesällä pitempääkin autoreissua on luvassa. Mun mieli kovasti askartelee isomman lapsen päiväunissa, pienempi kun nukkuu kyllä ihan missä vaan miten vaan. Tai kyllähän isompikin nukkuu, jos olosuhteet sen sallivat!

Lähinnä ongelmallisin on se, että isotyyppi selvästi tarvitsisi ainakin sellaiset puolentoistatunnin tirsat. Nukkuu joskus pitempääkin, mutta ei ole välttämätöntä. Jos olosuhteet ei ole suosiolliset päikkäreiden suhteen, niin sen kyllä huomaa sitten yöheräilyinä ja itkeskelyinä. Sen takia oma ajatus onkin, että ihan sama missä nukutaan, kunhan nukutaan. Ajankohtakaan ei ole näyttänyt olevan mikään minuuttitarkka, vaan päiväunien aikaikkuna on aika suuri, onneksi.

Autossahan tyyppi nukkuu kyllä hyvät unet, jos vaan auto on liikenteessä. Jos pysähdytään, niin hereillä ollaan juu. Talvella mulla ja lapsilla oli pari ratkiriemukasta reissua, kun pienemmän nälkä yllätti aina kesken isomman unien. Bussipysäkillä imettäessä esikoinenkin aina heräsi, ja unet jäivät usein lyhyiksi, ja tiedossa oli tottakai, väsynyttä kitinää väsyneeltä reppanalta. 

Ja tuleehan niitä pysähdyksiä aina muitakin välillä, elämä kun ei pyöri pelkästään lapsien ympärillä. 

Ensimmäinen reissupäivä on yleensä aina helpoin, koska silloin usein päiväunet onnistuu hyvin menomatkalla autossa. Reissupäivät kohteessa taas, vaikeampi, jos kohteessa olo muodostuu monista eri asioista, ei niinkään paikallaolosta tai pitkistä automatkoista. 

Tämän ajatuksenvirran jälkeen alan ehkä taipua sittenkin siihen, että haastehan se tämä on! Ja haaste vastaanotettu, koska pakko :D 


Miten teillä onnistuu reissupäiväunet?
6 kommenttia:

 1. Nykyisin 4v4kk pärjää jo ilman unia mutta yleensä oon yksinkertaisesti hoitanut niin että ollaan paikoillaan silloin kun on päiväuniaika että pääsee lepäämään. Paikoillaan eli siis kohteessa, joskus harvoin kerran vuodessa rattaissa. Jos kyläpaikassa ollaan niin varmistan etukäteen että voihan siellä olla vähän hiljempaa silloin tai ei ainakaan muita vieraita tms. tiedossa ja jos perheessä muita lapsia niin yleensä päiväuniaika onneksi melko samaan aikaan. Oon ollu jopa melko neuroottinen tämän kanssa 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hyvä että on onnistunut :) meillä kaikissa kyläpaikoissa eii kyllä oo hiljaista :D

   Poista
 2. Jaa-a. :D Autossa nukutaan, ja sitten tankataan auto jne ennakoidusti ja tiettyjen kaupunkien läpi ajaessa rukoillaan vihreitä valoja, ettei kukaan heräisi pysähdykseen. Isompi ei onneksi enää välttämättä tarvitse unia, ainakaan pitkiä, ja pienempi on persoonaltaan sopeutuvaisempi ja pärjäilee, vaikka jonain päivänä unet jäisivät puolen tunnin autotorkuiksi.

  Isompi nukkui muuten manducassa reissupäiväunet nelivuotiaaksi. Pienempi ei siellä suostu edes torkahtamaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa tuttua tuo tankkauksen ennakointi, ainakin jos oon yksin lasten kanssa ajelemassa :D
   Meillä ei oo isommalle kokeiltukaan manducaa varmaan 1,5 vuoteen, hups! Tosin veikkaan kyllä ettei se häneen uppoiskaan :)

   Poista
 3. Voi päikkärit!meilläkin muksut herää aina jos auto pysähtyy pidemmäksi aikaa,tästä johtuen Mikko on ajanut useammankin ABC:n pihas ympyrää,kun mä oon käynyt hakemassa pikaisesti jotain😂
  Mua ärsyttää kun jotkut (joko lapsettomat tai vanhemmat tyypit)tuumaa lyhyeksi jääneiden päikkäreiden jälkeen,että " nooo nukkuupahan yöllä paremmin". Kun eihän se vaan niin mee!!!menee koko yö heräilyksi ja ihme kitinäksi!! Päikkärit on vaan MUST!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joooo, ei todellakaan mee niin, voi apua, kunpa meniskin :D :D : D

   Poista