lauantai 5. toukokuuta 2018

Synnytysjutut - ajatuksia Ylen Perjantain synnytysjaksosta
Eilen synnytysaiheista kiinnostunutta hemmoteltiin, sillä Perjantai-nimisen ohjelman illan jakso oli kokonaan keskittynyt synnytyksiin. Aiheina muun muuassa kotisynnytykset, kokemusshoppailu sekä ohjelmassa mukana olleen kymmenlapsisen äidin kokemukset synnyttämisestä. Jos meni eilen ohi, niin areenasta löytyy täältäMaria Nordin - mielen voima


Ihana Maria Nordin oli ohjelmassa kertomassa aivotreenin voimasta. Hän on päässyt home- ja kemikaaliyliherkkyyksistä eroon aktiivisella aivotreenilla, ja soveltaakin treeniä myös synnytykseen liittyviin harjoituksiin. 

Tämä on tosi mielenkiintoinen asia, ja varmasti hyvä vaihtoehto monelle! Synnytykseen valmistautuminen on tärkeää, ja tosiaan se pääkoppa on se tärkein väline, joten kyllä, ihan huippua Maria! :)


10 lasta synnyttänyt äiti


Siis vau mikä superstara oli tämä äiti! Ihan huikea tyyppi! 10 synnytystä, ja vieläpä kymmenen hyvää synnytyskokemustakin! Hän kertoikin, että on luottanut kehoonsa ja kehonsa synnytysvoimaan. Kertoi myös isän tärkeästä roolista synnytyksissä ♥ 

Vähän surullista oli minusta se, että vasta viidennen (5.!!) synnytyksen kohdalla häntä synnyttäjänä on alettu uskomaan, ja silloinkin vasta sitten kun hänen miehensä on synnytystilanteessa siitä paikallaolijoille muistuttanut tyyliin "uskokaa tätä naista, hän kyllä osaa!". Kun kuitenkin sen kuuluisi olla niin, että sitä synnyttäjää kuunnellaan aina, oli sitten eka tai vaikkapa se kymmenes synnytys kyseessä.

Mutta silti, vau oikeasti, rispektit tälle upealle naiselle! 


Kotisynnytys


Ohjelmassa näytettiin myös suunniteltu kotisynnytys ja synnyttäjän ajatuksia kotisynnytyksestä ja siihen valmistautumisessa. Paikalla ohjelmassa oli myös kyseisessä synnytyksessä avustanut kotikätilö. Kotisynnytyspätkä oli ihana ♥

Hassua mielestäni oli pätkässä mukana olleen lääkärin sanat, että jos hän kirjoittaa reseptit kotisynnytykseen varuilta hankittaviin lääkeaineisiin (esim. oksitosiini runsasta verenvuotoa varten ja puudutusaine jos tulee isoja repeämiä), niin olisi se häneltä siten kuin lupa kotisynnytykselle, eikä hän voi sellaista antaa. Vähän surkeaa, mutta kertoo paljolti tämänhetkisestä Suomen synnytyskulttuurin tilanteesta. Kotisynnytykset ovat vielä niin harvinaisia, että monet asiat ovat tehty vähän turhankin vaikeaksi.


Synnytyslääkäri 


Ohjelmassa oli myös mukana synnytyslääkäri, joka kertoi ajatuksistaan kotisynnytyksistä. Hänen kantansa oli hyvin tyypillinen synnytyslääkärin ammatillinen mielipide asiaan, mutta tutkimustulosten "huono" käyttö tilanteessa hämmensi. 

Lääkäri kertoi hollantilaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan kotisynnytyksissä lapsen riskit ovat kolminkertaiset sairaalasynnytyksiin verrattuna. Tällainen tutkimus on toki olemassa, mutta tutkimusjoukkoon ei ole valikoitu pelkästään matalan riskin synnyttäjiä, vaan tyyliin kaikki saatavilla olevat tapaukset. Itse tutkimuksessakin sanotaan, ettei tulosta voi yleistää koko maahan :D 

Tutkimuksessa ei ole jätetty pois mm. huumeidenkäyttäjiä tai vaikkapa vähävaraisia perheitä, jotka asuvat kauempana sairaalasta ja siksi valitsivat kotisynnytyksen. Tietenkin riskit ovat suuremmat tällöin, eikö se ole ihan selvää? Myös raskaudenseuranta on monissa tapauksissa ollut heikkoa. Tällaisissa tapauksissa mietityttää myös se kotisynnytykseen valmistautuminen, koska valmistautuminen ei ole sitä että "vain" jäädään kotiin synnytyksen alkaessa. Lisää löytyy esim. täältä.

Hollannissa on myös uudempi, laajempi tutkimus, mutta kas kummaa lääkäri ei siitä halunnut kertoa, koska sen tutkimustulos ei ollut ilmeisesti hänen mieleensä :D Myös vastaavia tutkimuksia löytyy Englannista, jossa muutoinkin asiat ovat paremmin verrattavissa Suomeen. 

Mitä tästä voi päätellä? Oliko lääkäri lukenut koko tutkimusta ollenkaan, vai oliko tarkoitus vain vääristellä tai antaa huono kuva kotisynnyttäjistä, vähän suurennella riskiä? Mun mielestä on vähän epäammattimaista toimintaa.

Synnytyslääkärin sijasta olisi mielenkiintoisempaa ollut kuulla vaikka kokeneen salikätilön ajatuksia :)


Parhaat palat


Ohjelman parhaita paloja omasta mielestäni oli kymmenen lasta synnyttänyt supermama, rauhallinen Suvi-kotikätilö, sekä Maria Nordin, ja myös hänen kertomuksensa siitä, kuinka yhdessä synnytyksessä puolisonsa oli valitellut epämukavaa tuolia :D :D 

Ohjelma loppui todella koskettavaan videoon kohtukuolemasta. Itketti, kyllä. Sinänsä erikoinen valinta jakson päätökseksi, sillä tuo koskettava video olisi mielestäni ansainnut paremman paikan ohjelmasta, keskusteluineen. Myös vähän erikoinen päätös synnytysohjelmalle, kuolema. 


Kaikenkaikkiaan hyvin mielenkiintoinen jakso, kannattaa katsoa :)Mitä ajatuksia jakso herätti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti