keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Vauvahaaveita? Hedelmällisyyden lisääminen


Meillä ei vielä toistaiseksi olla lisäämässä omaa hedelmällisyyttä lisääntymistä ajatellen, mutta kyllähän se tulevaisuudessa taas siintää jossain kohtaa. Raskaus ja imetys kuormittavat kehoa ja kuluttavat esimerkiksi vitamiinivarantoja, ja siksi esimerkiksi vitamiinitankkaus on tärkeää myös raskaus- ja imetysaikana, ei pelkästään raskautta yrittäessä.

Sekundaarinen lapsettomuus on surullisen yleistä. Kun yksi lapsi jo löytyy, mutta sisarusta hänelle ei kuulu millään, on se usein ihan valtavan suuri suru. Tai ehkä sitä ensimmäistäkään ei ole vielä saatu syliin, vaikka näennäisesti mitään syytä lapsettomuudelle ei länsimainen lääketiede olekaan onnistunut löytämään. Tai ehkä raskaus saa alkunsa, mutta päättyy toistuvasti keskenmenoon ja epätoivoiseen  suruun. 

Selittämätön syy lapsettomuudelle. Syitä voi olla niin monia. Keho on ihmeellinen ja hyvin kokonaisvaltainen juttu, josta tiedekään ei vielä tiedä läheskään kaikkea. Tämän listauksen tarkoitus on olla ihan pelkkä listaus, latoa mahdollisia apukeinoja toisensa perään, ei loukata ketään tai vakuuttaa, että joku keino sopisi juuri jollekin. Itse olen saanut apua osasta näistä aiemmin, ja varmasti muutama otetaan taas käyttöön sitten, kun raskautuminen on haaveissa meidän perheessä.Nämä voivat edistää raskautumistaVitamiinit - Vitamiinit on oikeasti tosi tärkeä asia, enkä puhu pelkästään folaatista (neuvolasta taidetaan edelleen suositella foolihappoa, mutta folaatti on siitä se luonnollisempi, paremmin imeytyvä muoto, jota keho osaa käyttää), joka yleensä ensimmäisenä listataan kun raskaus on haaveissa. Myös raskausvitamiinit ovat usein aika "mietoja", enemmän ja vahvempiakin voisi tankata.

Vitamiinitasapaino ylipäätään on todella tärkeää, koska kehossa voi olla tietämättään puutostiloja muistakin aineista, ja tämä voi sitten suurestikin vaikuttaa raskautumisyrityksiin, tai kehon kykyyn kantaa raskaus loppuun saakka. En tiedä niin paljoa julkisen puolen mittauksista, mutta esimerkiksi msas-testi ja asyra-mittaus yksityisillä kertovat myös vitamiinit ja hivenaineet. Kehon vitamiini- ja hivenainetilanne onkin ensimmäisiä asioita, joista itse alkaisin asiaa lähestymään. 

Maca - Maca-jauhe parantaa hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla. Macan sanotaan naisilla vaikuttavan hormonitoimintaan ja miehillä sperman laatuun. Nostaa myös seksuaalista vireyttä, eli ei mitään turhaa kamaa ;) Saa useimmista luontaistuotekaupoista. 

Osteopatia - Myös lantion tai kohdun virheasennot ovat yhteydessä lapsettomuuteen tai toistuviin keskenmenoihin. Voi olla apua myös hormonitoimintaan ja hermoston toimintaan kehon normaalia fysiologista toimintaa tasapainottaen. Osteopaattien osaamisissa on suuria eroja, kannattaa kysellä etukäteen suosituksia osteopaateista. Meidän perheessä on koettu osteopaattikäynnit hyödyllisiksi moneen asiaan

Vyöhyketerapia tai vyöhykeratahieronta - Naisen oman hormonitoiminnan tasapainotus, kehon hormonaalisten alueiden aktivointi.  Voi parantaa hedelmöittymistä myös auttamalla kehon jännitystiloihin, aineenvaihdunnan ongelmiin, stressiin ja uupumukseen. 

Akupunktio - Akupunktio voi auttaa kehoa stressittömämpään tilaan ja näin parantaa raskautumisen mahdollisuutta. Akupunktio myös tukee kehon kykyä parantaa itseään.

Ruokavalio - Myös ruokavalio vaikuttaa hormonitoimintaan. Maitotuotteet, sokeri ja kotimaiset viljat, joillakin myös liha. Ja toki ruokavalio muutenkin. Ruoka olkoon lääkkeesi, sanoi Hippokrates jo lähemmäs 2500 vuotta sitten. Miksi tätä on niin vaikea uskoa edelleen? Nimim. sokerikoukkku kaappaa mukaansa vähän liian helposti..

Vaginal steam - Epäsäännölliset, pitkät kierrot? Kuukautiskipuja? Näillä kaikilla on vaikutuksensa hedelmöittymiseen, toki yksilöllisesti. Vaginal steam on ns. pimppihöyrytys, johon käytetään kuuman veden lisäksi jotain yrttiä (eri yrteillä omat vaikutuksensa). Puhdistaa ja purkaa kehoa vanhoista jäämistä, jonka seurauksena kuukautiskivut helpottuvat, kierto tasaantuu ja joskus myös raskautuminen helpottuu. Näin myös itselläni. Kuulostaa tosi hipiltä, mutta ihan järkeenkäypää omasta mielestäni. 

Yrttilääkintä - Myös kasvilääkinnästä voi saada apua moneen asiaan, tähänkin.

Greippimehu tai tuoreet greipit. Olinkin unohtanut tämän kokonaan, mutta lyhyt googlettelu kertoi keskustelupalstojen jo vuosia olleen vakuuttuneita tämän puolesta,  parantaa limakalvoja, kohdun limaa yms. Greipillä on hyviä vaikutuksia myös miehelle. Tokikin siitä voi olla apua, jos juuri nämä ovat ne syyt, miksi ei tärppää.

Vehnänalkioöljy - Vehnänalkioöljy sisältää E-vitamiinia ja sinkkiä, ja sen kerrotaankin parantavan sekä munarakkuloiden että sperman laatua. E-vitamiinin vähäisyyden sanotaan olevan yhteydessä esimerkiksi keskenmenoihin. 

Myös monia muita yksittäisiä luontaistuotteita löytyy, joiden sanotaan tukevan hedelmällisyyttä

Kehon tulehdustilat pois - Kehon tulehdustilat vaikuttavat heikentävästi raskautumiseen. Yksi keino tulehdustilojen poistamiseksi on ruokavalio. Mm. maitotuotteet ylläpitävät tulehdustiloja. 

Homeopatia - Homepatiasta kerrotaan olevan apua hormonitoiminnan tasapainottamiseen, hormonitoiminnan häiriöihin, siittiöiden määrän ja laadun parantamiseen sekä stressin purkamiseen. Tämä taitaaa olla tästä listasta eniten se vaihtoehto, jota Suomessa pidetään höpöhuuhaana. On hyvä kuitenkin muistaa myös, että monissa muissa maissa (esim. Saksa) homeopatia on yleisesti käytettyä ja hyväksyttyä. Se, että Suomessa jollekin nauretaan, ei kerro kovin paljoa. 

Kehon toimintaan vaikuttavien hormonivalmisteiden vältteleminen - Hormonivalmisteet, kuten vaikka hormoniehkäisy vaikuttaa kehoon. Toki aina löytyy ihmisiä, jotka ovat tulleet raskaaksi hormoniehkäisystä huolimatta, mutta suuremmassa mittakaavasssa se taitaa kuitenkin vaikuttaa toisin perin, sekoittaen kehon omaa hormonitoimintaa ja sitä kautta vaikeuttavan myös raskautumista hormoniehkäisyn päättyessä.

Suoliston kunto - Suolisto on siitä jännä, että se taitaa vaikuttaa vähän kaikkeen. Hyvät, vahvat maitohappobakteerit tukevat suoliston kuntoa. Oliko listalla tuttuja, entä uusia juttuja? Mitä jäi puuttumaan? Mistä teillä on ollut apua raskautumisessa?Kuvat Pixabay

2 kommenttia:

 1. Muistaakseni mulla oli vielä Gelee Royale mehiläisuutetta näiden about kaikkien sun listaamien lisäksi �� joudun kyllä ikäväkseni kertomaan, että mikään näistä ei MEIDÄN tapauksessa auttanut vaan henkilökohtainen mielipiteeni on että raskautuessani kuu ja Merkurius olivat täydellisessä kulmassa maapallon päiväntasaajalta katsottuna ;D ps. Mulla on luonnoksissa hyvin samanlainen postaus, mutta se jääkööt vielä odotukselle ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tostakin oon tainnut joskus kuulla jotain! Heh joo raskautuminen on välillä kyllä just tuota :D
   Tää on jo hetken päästä ihan vanha postaus, niin sit vaan kirjottelet! Kiva lukea näistä muiltakin, ja etenkin niitä ajatuksia niiden takaa.

   Ite aattelen, että vaikkei joku juttu just sillä hetkellä auttanut siinä kuussa tärppäämiseen, niin kuitenkin se hormonitoiminnan mahdollinen tasapainottaminen on aina hyvä juttu, ja voi edesauttaa myös myöhemmin :)

   Poista